Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2009 22:03 - ЗАБРАВЕНИТЕ БЪЛГАРИ I ЧАСТ - СОБСТВЕНИЦИ НА ИНВЕСТИЦИОННИ БОНОВЕ
Автор: stefanasenov Категория: Бизнес   
Прочетен: 17801 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 17.05.2016 18:00


Здравейте, тук ще се спра на едни позабравени и ощетени българи, а именно:
собствениците на инвестиционни бонове; на компесаторни записи; на поименни компенсационни бонове и на лихво точки!

Инвестиционни бонове

Масовата приватизация започна с Първата й вълна в периода 1996-1997 г. Тогава близо 3.5 милиона българи станаха акционери, с което на практика се създаде и започна да се развива капиталов пазар у нас.

Втората вълна от масовата приватизация започна през лятото на 1998 г., а близо 1 150 000 българи си закупиха по 250 инвестиционни бона за участие в нея. Този втори етап се проведе по различен и за съжаление доста по-неуспешен начин.

След 21 ЦПТ, организиран от Центъра за масова приватизация остават неизразходвани приблизително 200 милиона инвестиционни бона, собственост на около 819 хил. граждани. При това близо 66% от закупилите инвестиционни бонове българи изобщо не са ги използвали досега. Причините за "трагичната" равносметка от тези 21 ЦПТ са няколко. На първо място, слабата разяснителна кампания и недостатъчното количество предлагани акции. Голяма част от пакетите са неатрактивни - както за емитентите, така и като размер на предлагания дял. Зле се отразиха на процеса и забавянията от техническо естество. Те наложиха изработването на новата наредба за условията и реда за провеждане на ЦПТ и преструктурирането на Центъра за масова приватизация в отдел към Агенцията за приватизация. Промените бяха необходими, но и забавиха продължението на новата вълна, а междувременно срокът на валидност на боновете изтече през септември 2002 г.

С усилията на Сдружението на притежателите на инвестиционни бонове, срокът им на валидност бе удължен и процесът отново можеше да се поднови, а промените в наредбата за провеждане на ЦПТ го поставиха на много по-ясна основа. Най-значимите корекции бяха даването на възможност инвестиционните бонове да бъдат свободно прехвърляеми. От 3000 на 5000 лв. се вдигна прагът на общата стойност на всяка заявка, при който се внася гаранционен депозит, не по-малък от 5%. При участие в ЦПТ чрез инвестиционен посредник вече се изискваше посредникът да притежава по клиентска сметка платежни средства, покриващи напълно общата стойност на подадените заявки. Освен това акциите се заплащатха по заявената от участника тръжна цена след класирането по низходящ ред. Вече можеше да се подаде нареждане за директно плащане в компенсаторни инструменти, т. е. отпадан нуждата от тяхното преобразуване в инвестиционни бонове.

Повечето корекции в механизма на търговете бяха положителни, но някои от тях се оказаха доста закъснели. Най-важната промяна, даваща възможност за свободно прехвърляне на инвестиционни бонове, трябваше да се приеме доста по-рано, а не когато целият процес е към своя край.

В новия годишен списък за продажба на дялове срещу непарични платежни средства бяха включени приблизително 700 предприятия, предназначени за масова приватизация. Общият брой предложени акции за продажба на централизирани търгове са около 2 600 000, което никак не е много. Тези акции бяха достатъчни за начало, но бе задължително да бъдат допълнени с нови, и то от по-атрактивни дружества.

 


Трета вълна

Тъй наречената 3 вълна от Масовата приватизация, започна след поредното удължаване на срока на боновете и качването им на БФБ.

 

НА 4 юли изтече срокът за подаване на заявки за участие в първия търг от т.нар. трета вълна на масовата приватизация. На него бяхае предложиха 3.5 млн. акции от 425 дружества с общ номинал 4.2 млн. лева.

Правеше впечатление, че отново липсваше реклама и достатъчно информация за процеса на раздържавяване чрез инвестиционни бонове /ИБ/. Това бе доста странно, след като същите грешки се направиха през втория етап на масовата приватизация. Доказателство за това бе, че през първата вълна на масовата приватизация акции придобиха 3.5 млн. българи, от които 3 млн. в 81 приватизационни фонда /ПФ/, а 0.5 млн. участваха самостоятелно. Докато през втората вълна ИБ придобиха 1.125 млн. българи, а след последния ЦПТ 819 000 души все още притежаваха ИБ с общ номинал около 200 млн. лева.

За това не бе изненада проявеният интерес към търга с подадени 21 698 заявки. Те бяха повече от първоначално очакваните 15/16 000 заявки, а също и в сравнение с всеки един от проведените през 2001 г. търгове. Но от друга страна, бяха в пъти по-малко от подаваните в първите търгове от втората вълна на МП, когато се подаваха по 80 000 и повече заявки. От всички подадени заявки за участие в ЦПТ 52.75%, или 11 446 броя са подадени от инвестиционни посредници, а 47.25% от физически лица.

До 30 юли 2003 г. заявките бяха обработени и Агенцията за приватизация извърши класиране. Резултатите от проведения ЦПТ се обнародват в Държавен вестник, а списъкът със спечелилите на търга участници се изпрати в Централния депозитар.

Интересен бе фактът, че 100 дни след обнародването на промените в ЗПСК, с които беше удължен животът на ИБ, вече близо 130 000 българи бяха прехвърлили своите бонове. Ако приемем, че всеки е притежавал по 250, то номиналът на ИБ, сменили собственика си, бе около 32.5 млн. лева, което бе близо 16% от общия.

Станаха реалност опасенията на част от инвестиционната общност, свързани с актуалността на информационните проспекти, реалното състояние на дружествата и т. н. Част от проспектите на дружествата, чиито акции са предложени на търга, не са актуализирани. Публичност получи информацията, че непосредствено преди търга капитала на "Лесоимпекс" АД се увеличава 5 пъти. Държавата няма да участва в процедурата по записване на нови акции от капитала на предприятието и автоматично предлагания пакет от акции ще намалее от близо 20 на 4%.

Друг важен проблем пред масовата приватизация бе отпадането на атрактивни пакети. Примери за това са отпадналите 7.8% от "Унифарм" и 24.95% от циментовата фабрика "Вулкан" в Димитровград. А само за този пакет можеха да се изразходват поне 10 млн. инвестиционни бона и/или компенсаторни инструменти.

Потенциален проблем пред изразходването на ИБ и КИ бе въведената в противоречие с наредбата методика за изчисляване на минималните цени. Чрез нея държавата фиксира цените, под които няма да може да се подават оферти. А ако бъдат подадени под тази цена, те ще се считат за невалидни и няма да бъдат класирани. При минималните цени на настоящия търг общата сума на предлаганите акции бе 45 млн. лв., а те бяха изчислени по метода на нетната балансова стойност. За съжаление този метод не е най-подходящият и прецизният. Това бе и причината цените на част от акциите да бъдат надценени, като в отделни случай надценяването бе многократно.

Всички собственици на инвестиционни бонове можеха  освен на централизираните публични търгове да играят и на търговете, организирани от Агенцията за приватизация по списъка за продажба на ООД и ЕООД. При тези сделки бе разрешено плащане с непарични платежни средства.

И така безславно с последвалите промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол срокът на валидност на инвестиционните бонове изтече на 30 юни 2005 г.?!

Собственици на бонове останаха близо 300 000 българи /платили за тях между 1 и 5 лева или около 1 000 000 лева за да ги придобият, а се оказа че са кредитирали българската държава/ с общ номинал над 80 000 000 лв.

Умряха и надеждите им да станат капиталисти, чрез придобиването им на акции от капитала на добри компании.

В момента акционери на бившите приватизационни фондове са милиони българи, които са забравили, че имат акции и нито ги управляват нито получават дори дивиденти от тях. А дивидентите след 5 г. остават в полза на дружеството!

 

 

 

 

 




Гласувай:
1



1. анонимен - Най-накрая
05.03.2009 02:25
Най-накрая някои да се сети и за тези хора, поздравления за експертния материал!
цитирай
2. stefanasenov - До Анонимен
24.03.2009 16:42
Сещам се защото не ми е безразлично, все още има няколко стотин хиляди такива собственици. Но да не забравяме и хилядите собственици на компесаторни записи и компенсационни бонове!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stefanasenov
Категория: Бизнес
Прочетен: 847971
Постинги: 207
Коментари: 1292
Гласове: 7540
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол