Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2011 16:46 - Държавата има право да регулира частния бизнес
Автор: tutankhamon661 Категория: Бизнес   
Прочетен: 12807 Коментари: 42 Гласове:
98

Последна промяна: 07.05.2011 16:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Държавата иска да увеличи минималната работна заплата, но бизнесът категорично протестира. Нещо чудно ли има в това? Кой обича да му бъркат в джоба, пък било то и с основание?
Изключвам онези единични случаи сред работодателите, които са загрижени за служителите си. По-важно е болшинството, а там няма никакво разбиране или по-точно, цари пълен непукизъм. Нека си го кажем честно: повечето бизнесмени ще са напълно доволни, ако хората работят без заплати. Наясно са с важността на този елемент, но повече ще им изнася, ако той присъства символично, а не според заслугите.
Аз лично не съм бил в ролята на жертва, но доста са ми разказвали. Последно слушах приятел, който не е използвал нито ден от отпуската си, а при напускането го съпроводили с наглото запитване "Каква отпуска искаш да ти плащам? В Кодекса на труда не пише нищо подобно". Нито почивка, нито пари. За капак му резнали половината от последната заплата като глоба, защото изведнъж се оказало, че не си е вършил добре работата. Не ги интересувала "малката" подробност, че през целия период не са му направили дори дребна забележка. Както знаем, за напускащия винаги изникват някакви измислени провинения. Дори да са заслужени, глобите също имат таван. Напълно незаконно е да ти отрежат половин заплата като наказание. Обаче се практикува от повечето бизнесмени.
Има фирми, които се издържат именно от неплащането на заплати. Ние знаем само рекордьорите в дисциплината. Примерно Николай Банев, чиято "скромна" съпруга довери, че и тя е финансово притеснена - вече не ползвала частния си самолет. Съвсем сериозно го каза. Не е виц. А служителите в многобройните му фирми вече години наред не са получавали заплати. Нали се досещате какви "благи" неща му пожелават?
Тази порочна практика е широко разпространена. Представяте ли си как се чувства човек, гледайки шефа, който скита по коктейли и кара скъпи коли, а в същото време заплатата не само, че не се вдига, но и често намалява? Това не е бизнес. Печели се от качествени сделки, а не от наказания на персонала.
Служителите с право недоволстват. Те са се хванали на работа за да получават пари, а не за да издържат любовницата на шефа.
Един човек отишъл при работодателя си с Кодекса на труда и му посочил точката, която била нарушена спрямо него. Бизнесменът се изсмял и обяснил, че неговата фирма е частна и не го вълнуват никакви закони. На който не му харесва, може да си тръгва. Опашката от чакащи безработни е достатъчно дълга.
Това е един от основните проблеми, които позволяват на бизнесмените да се държат като робовладелци. Винаги се намират хора, готови да работят за малко пари, вършейки нещо, което не им влиза в задълженията. Правят го, защото разчитат и на друг доход. Примерно пенсионер ще се задоволи с минимална заплата, понеже ще получи и пенсията си. Но за младите тази опция не съществува и им остава единствено да избягат зад граница. Никой няма право да им се сърди, обвинявайки ги, че не желаят да се борят и търсят "мекото на баницата".
Въпросът е какво ще стане, когато броят на младите намалее фатално и вече няма кой да пълни хазната за пенсии?
Смятам, че държавата е длъжна да определи такава минимална заплата, която да гарантира нормалното съществуване на служителя. После всеки работодател сам да преценява колко и дали да добави от себе си. Ако не може да си го позволи, просто няма да наема хора и сам ще запретне ръкави. Но в никакъв случай няма право да прибягва до робовладелство.
Бих посъветвал безработните да огледат достатъчно добре всички възможности, преди да се спрат на определена. Ще останете изненадани от подробностите. За една и съща заплата може да разтоварвате цял ден цимент, но и бихте могли да прекарвате времето в сладки приказки със симпатични колежки. Последното предлага нови възможности, но да не се разсейваме!
 Гласувай:
101
3Следващ постинг
Предишен постинг

1. greatman - При сегашната ситуация няма начин ...
07.05.2011 17:57
При сегашната ситуация няма начин да се вдигнат заплатите, ако не се съкратят служители. Това е реалната обстановка. Много хора недоволстват, но с математиката не може да се спори. Скорошно проучване показва, че хората искат увеличение, но ако това е с цената на съкращения бързо бият отбой.
цитирай
2. termostat - Само колежки са ти в главата.
07.05.2011 18:08
Там където си вадиш хляба не трябва да си вадиш други работи.
цитирай
3. sedrun - Уникални сме!
07.05.2011 18:28
България е единствената държава, където заплатите в държавния сектор са по-високи, отколкото тези в частния. В чужбина хората се натискат за частни фирми, защото в тях ще получават поне двойно повече пари. Тук обаче мечтаем за държавното.
цитирай
4. tutankhamon661 - 1. greatman
07.05.2011 18:52
greatman написа:
При сегашната ситуация няма начин да се вдигнат заплатите, ако не се съкратят служители. Това е реалната обстановка. Много хора недоволстват, но с математиката не може да се спори. Скорошно проучване показва, че хората искат увеличение, но ако това е с цената на съкращения бързо бият отбой.


Аз не съм против съкращенията. Може да са неприятни, но понякога са неизбежни. А в държавната cфера са направо задължителни. Всички знаем за скучаещите хора там.
цитирай
5. tutankhamon661 - 2. termostat - Само колежки са ти в главата.
07.05.2011 19:02
termostat написа:
Там където си вадиш хляба не трябва да си вадиш други работи.

Няма нужда да вадиш нищо. Само колкото да мине времето. Ха-ха!
цитирай
6. hristo27 - Всичкото си го караме по български. ...
07.05.2011 20:28
Всичкото си го караме по български.
Това в белите държави е немислимо да стане защото там законите се спазват стриктно!
цитирай
7. tutankhamon661 - 3. sedrun - Уникални сме!
07.05.2011 21:33
sedrun написа:
България е единствената държава, където заплатите в държавния сектор са по-високи, отколкото тези в частния. В чужбина хората се натискат за частни фирми, защото в тях ще получават поне двойно повече пари. Тук обаче мечтаем за държавното.


Доколкото ми е известно, е точно така. Нали винаги сме наопаки. И това е остатък от комунизма. Би трябвало държавното да е последно убежище, а тук е цел на половината народ.
цитирай
8. tutankhamon661 - 6. hristo27 - Всичкото си го караме по български. ...
07.05.2011 21:51
hristo27 написа:
Всичкото си го караме по български.
Това в белите държави е немислимо да стане защото там законите се спазват стриктно!


Имаме си "бизнес по български". Много ги обичам тиквениците, които свалят по 9 кожи от гърба на хората, а се държат така все едно са примерно Доналд Тръмп. И те "бизнес" въртят, разбираш ли. Добре, че е имало кой да им даде на безценица държавните предприятия, иначе повечето щяха да са в девета глуха.
цитирай
9. tutankhamon661 - 9. анонимен - Пич - много си зле
07.05.2011 22:04
анонимен написа:
Не разбираш ли, че да разтягаш някакви популистки локуми не е готино?


На кое викаш популизъм? Като твърдиш нещо, би трябвало да обясниш по-подробно. Но не можеш да посочиш нищо, с което да не си съгласен.
цитирай
10. mnogoviobi4am - :)
07.05.2011 22:13
Хареса ми онова за колегите. Винаги е приятно да контактуваш със сладкодумен колега. При нас такива рядко се задържат, но все пак ги има. Времето минава неусетно и понякога работата може да се превърне в удоволствие.
цитирай
11. tutankhamon661 - 11. анонимен - Тезата ти
07.05.2011 22:25
анонимен написа:
Един приятел ми каза, че друг като ходил на работа - работодателя на първия го уволнил защото не спазва кодекса ,пък оня не си взел парите е сценарий за турски или латиноамерикански сериал N-ти сезон.Не може да разбираш от всичко и за това трябва да те осведомя, че минималната работна заплата е регулаторна мярка само за държавните харчове,т.е. за плащанията на държавата към .....не желая да казвам към кои и за какво, защото когато си тръгнал да пишеш за нещо което не разбираш по- добре се информирай,чети, осмисли и тогава пиши.Тъй като виждам, че ти си писател , а не читател не смесвай сериозните неща с популизма.Аре,Чао


След малко ще изчезне коментара ти и затова първо отговарям на теб.
Всъщност какво ли мога да отговоря на човек, който твърди, че един от най-разпространените и всеизвестни проблеми е сценарий на сериал? Ти ли не знаеш как стоят нeщaта? Другите ли подценяваш? А може би имаш интерес да говориш така - ако си се разпознал сред тези пишман-бизнесмени?
Вече месеци наред разни търговци пищят срещу евентуалното вдигане на минималната работна заплата, а ти твърдиш, че било само за държавните харчове. Не знам в кой свят живееш, но не е в този.
цитирай
12. анонимен - Това е истината - колко хора и в какви браншове работят с минимални работни заплати? Наясно ли си?
07.05.2011 22:37
анонимен написа:
Един приятел ми каза, че друг като ходил на работа - работодателя на първия го уволнил защото не спазва кодекса ,пък оня не си взел парите е сценарий за турски или латиноамерикански сериал N-ти сезон.Не може да разбираш от всичко и за това трябва да те осведомя, че минималната работна заплата е регулаторна мярка само за държавните харчове,т.е. за плащанията на държавата към .....не желая да казвам към кои и за какво, защото когато си тръгнал да пишеш за нещо което не разбираш по- добре се информирай,чети, осмисли и тогава пиши.Тъй като виждам, че ти си писател , а не читател не смесвай сериозните неща с популизма.Аре,ЧаоПищенето на търговците, за които споменаваш в предишния си коментар е поради факта, че хората се осигуряват на минималната работна заплата, а им се изплащат по-високи заплата. По този начин се ощетява хем работника, хем фиска. Май не си наясно с тези подробности?
цитирай
13. tutankhamon661 - 12. alegator - Това е истината - колко хора и в какви браншове работят с минимални работни заплати? Наясно ли си?
07.05.2011 22:57
alegator написа:
анонимен написа:
Един приятел ми каза, че друг като ходил на работа - работодателя на първия го уволнил защото не спазва кодекса ,пък оня не си взел парите е сценарий за турски или латиноамерикански сериал N-ти сезон.Не може да разбираш от всичко и за това трябва да те осведомя, че минималната работна заплата е регулаторна мярка само за държавните харчове,т.е. за плащанията на държавата към .....не желая да казвам към кои и за какво, защото когато си тръгнал да пишеш за нещо което не разбираш по- добре се информирай,чети, осмисли и тогава пиши.Тъй като виждам, че ти си писател , а не читател не смесвай сериозните неща с популизма.Аре,Чао

Пищенето на търговците, за които споменаваш в предишния си коментар е поради факта, че хората се осигуряват на минималната работна заплата, а им се изплащат по-високи заплата. По този начин се ощетява хем работника, хем фиска. Май не си наясно с тези подробности?


Ако искаш точна цифра, такава никой не може да даде. Hо са доста.
Да не твърдиш, че търговците пищят срещу нещо, от което имат пряка полза? Майтапиш се, нали?
цитирай
14. tutankhamon661 - 13. анонимен - Галин Георгиев
07.05.2011 23:10
анонимен написа:
Това със фалитите и съкращенията са глупости от 1001 нощ. Няма сериозна фирма, която да влезе в преразход ако вдигне заплатата на най-ниско квалифицираните хора от 240 на 270лв. Те дори не са и много като бройка по отделните фирми. Просто в тоя "див" капитализъм всеки гледа за него си а за другия не дава и 5 пари. Няма общество, няма човещина и всеки вика:той ако е много кадърен ще се оправи. Такива примери като твоя са много: във фирмата уж няма пари, а собственика и управителя всяка вечер в дискотеката с различни курви и с най-новите коли. За това и хората предпочитат държавно защото имат някаква сигурност и получават някакво уважение.
А държавата е виновна защото не е превърнала кодекса на труда в "библията" на всеки работодател. Ако за всяко нарушение работодателя плащаше солена глоба на съда и работника нещата нямаше да са така.
Някой може да ме нарекат краен социалист или комунист но последните 50-на години(в световен мащаб) доказа, че хората са алчни и несъстрадателни и всеки гледа да стане по-богат и по-богат за сметка на другия(пример Англия там 1% от хората владеят 60% от общия капитал за цялата страна). "Развитите" страни станаха с 5% богаташи и 70-80% бедни хора. Едните едвам свързват 2-та края та другите да могат да имат яхти,самолети,замъци и прислуга. Затова ако имам власт частните фирми ги забранявам веднага. Или пък 100% регулация от държавата и на заплатите в фирмата и условия на труд и преразпределяне на печалбата.
Някой хора забравиха че сме общество а не животни и единаци.


Общо взето съм съгласен. Само ще уточня, че действително съществуват фирми, които биха фалирали, но това не означава, че хората трябва да работят за едно "благодаря", понеже шефът иска да му е по-широко около врата. Има наглеци, които и за подобни екстри си правят устата.
цитирай
15. tutankhamon661 - 16. анонимен - Фалит
07.05.2011 23:40
анонимен написа:
Аз честно да ти кажа не вярвам че съществува такава фирма която при вдигане на мин. заплата с 30 лв. да фалира. Примерно говорим за фирма с 70 човека персонал. От тях 15 са на мин. заплата. Е разходите за заплата се вдигат с 450лв. на месец. Как тия 450лв. ще съборят фирмата. Невъзможно е.
А ниските заплати са заради безработицата. За робовладелеца безработицата е рай. Той дори да има възможност и 2 000 лв. заплата да ти дава няма да ти даде повече от някаква мин. сума защото за мястото ти отвън чакат 5 човека поне. Ниските заплати могат да се преборят единствено с премахването на безработицата. А това в България няма как да стане защото няма вътрешни инвестиции. Това може да си го позволи само държавата да инвестира пряко с огромна сума в икономиката, но нали сме "див" капитализъм и ще се засегнат интересите на известни робовладелци и това няма как да стане.


Малко са, които биха увеличили заплатите от добро сърце.
Вярно, че преиграват и не им се иска да бръкнат по-дълбоко в собствения си джоб, но тук-таме се мотаят и закъсали. Знаеш ли какви смешници има? Загробил половин град със заеми, теглил и кредити от банки за да тежкарее, но понеже не го бива в бизнеса, обвинява наред - хора, правителство, съдба и т.н. Тези най-много бучат.
А за мнението на едрия бизнес скоро гледах една статия. Ако я намеря, утре ще я копирам като постинг. Някои хора ще останат доста смутени.
По-добре си направи профил, колкото да коментираш. Много потребители постъпиха така, защото анонимните изчезват. Не ги трия аз.
цитирай
16. tutankhamon661 - 14. jim101
07.05.2011 23:58
jim101 написа:
tutankhamon661 написа:
анонимен написа:
Един приятел ми каза, че друг като ходил на работа - работодателя на първия го уволнил защото не спазва кодекса ,пък оня не си взел парите е сценарий за турски или латиноамерикански сериал N-ти сезон.Не може да разбираш от всичко и за това трябва да те осведомя, че минималната работна заплата е регулаторна мярка само за държавните харчове,т.е. за плащанията на държавата към .....не желая да казвам към кои и за какво, защото когато си тръгнал да пишеш за нещо което не разбираш по- добре се информирай,чети, осмисли и тогава пиши.Тъй като виждам, че ти си писател , а не читател не смесвай сериозните неща с популизма.Аре,Чао


След малко ще изчезне коментара ти и затова първо отговарям на теб.
Всъщност какво ли мога да отговоря на човек, който твърди, че един от най-разпространените и всеизвестни проблеми е сценарий на сериал? Ти ли не знаеш как стоят нeщaта? Другите ли подценяваш? А може би имаш интерес да говориш така - ако си се разпознал сред тези пишман-бизнесмени?
Вече месеци наред разни търговци пищят срещу евентуалното вдигане на минималната работна заплата, а ти твърдиш, че било само за държавните харчове. Не знам в кой свят живееш, но не е в този.

А аз не знам ти дали знаеш какво пише в кодекса на труда и по конкретно член 114 от него.За това ,ти казах ,че си писател,а не читател и тогава говори за минимална работна заплата:)))Като го прочетеш (този член) зада ти се изясни из основи замисъла му, преспи с кодекса под възглавницата и пиши тогава кой в кой свят живее.Сполай ти!


По всичко изглежда, че няма да спя с Кодекса под възглавницата. В чл.114 не открих нищо общо с темата. Прости ми, че не вдявам връзката и обясни по-подробно. Едва тогава ще ти кажа къде грешиш. Ама утре, защото сега ще лягам.
цитирай
17. tili - Повечето хора получават заплати
08.05.2011 02:00
от 2000 нагоре, но се осигуряват на 500. Това с мин, заплата е бял кахър. Циганите и без това са на общонародна издръжка. Има ширики врати за сива икономика!
цитирай
18. vania23 - Напълно не съм съгласна с написаното.
08.05.2011 09:37
Нямам желание да обяснявам защо. Идеята е неграмотна и популистично поднесена. Не е лошо да се запознаете поне повърхностно с микро и макроикономиката. И да не демонизирате работодателите.
цитирай
19. tutankhamon661 - 17. tili - Повечето хора получават заплати
08.05.2011 12:03
tili написа:
от 2000 нагоре, но се осигуряват на 500. Това с мин, заплата е бял кахър. Циганите и без това са на общонародна издръжка. Има ширики врати за сива икономика!


За бизнесмените е огромен кахър. Напоследък доста вой надигнаха. Изобщо не им се иска да бръкнат по-дълбоко в джоба си.
Не знам колко хора взимат от 2000 лв нагоре, но често се учудвам, когато някой ми каже, че работи примерно за 300 лв. Това е необяснимо малка сума и никой не би трябвало да се съгласява с нея, защото не може да покрие дори елементарните му нужди.
Когато работодателите разберат, че номерът не минава, сами ще вдигнат парите, т.е. вече няма да излизат с номера, че имало и други желаещи.
цитирай
20. tutankhamon661 - 18. vania23 - Напълно не съм съгласна с написаното.
08.05.2011 12:34
vania23 написа:
Нямам желание да обяснявам защо. Идеята е неграмотна и популистично поднесена. Не е лошо да се запознаете поне повърхностно с микро и макроикономиката. И да не демонизирате работодателите.


Повечето български бизнесмени не са и чували за микро и макроикономика. Натрупали са пачка не от успешни сделки, а от ограбване на държавата - това е факт. Заслужават истинско демонизиране, защото на някои наглостта им няма граници.
Възможно е ти да си от онези 20% процента, които си тежат на мястото, но няма как да съм сигурен. Несъгласието ти не доказва нищо - то важи и за робовладелците.
Поне половината българи могат да потвърдят лошото отношение на работодателите си. Говоря за мислещите, а не за онези, които сигурно и на 50 лв заплата ще си траят, защото винаги са готови да покриват разходите на шефската любовница.
цитирай
21. vania23 - Много полуистини има в отговора ти -
08.05.2011 13:10
"повечето" , "20%", "поне половината"- ти от къде си сигурен, че това са факти - това е злоупотреба с думите. Като кажеш малко истина и другото около истината, пак лъжеш, но заблуждаваш, че казваш истината. И библията на този принцип е написана - нарича се манипулация.
Не знам какъв интерес имат олигарсите в тази държава системно да оплюват българските работодатели и всячески да им пречат да работят. Не минава ден, без да чуя по новини, или прочета във вестник, или интернет - колко са лоши работодателите!
Всъщност, заплатата на работниците е включена в цената на крайното изделие, стока или услуга. Няма как, един да повиши драстично цената си, а другите в конкурентния бранш да останат на ниски цени. Това означава сигурен фалит в период на криза, която както и да лъжат, че е преминала, на практика дори не е стигнала още в средата си.
А защо не споменаваш нищо за абсурда първите три дни на всеки болничен да се плащат от работодателя? Това е толкова абсурдна кражба на държавата от бизнеса! Разбира се, фактите не са важни, важното е да се плюе по единственото нещо, което макар и трудно все още крета в тази България и носи някакви приходи за бюджета.
цитирай
22. skalistmuj - Защо
08.05.2011 13:17
ми се струва, че пак искаш да оправдаеш Боко заради глупостта му? Той няма право да заповядва на фирмите как да въртят бизнес.
цитирай
23. krasimirvm - Истина
08.05.2011 13:28
Хубаво ги казваш тия неща братче , но ти какво очакваш от тая бандитска държава .Ами нали всичките тия фирми и предприятия са на депутати , министри , съдии , прокурори , и всякаква друга измет която ограбва държавата , ами нали всичките тия мафиоти имат лобита , или казано иначе плащат си да не се приемат законите в тяхна вреда , ами нали почти всички депотати и министри са в борда на директорите на мафиотските предприятия и компаниите и от там получават огромни заплати . Ти да си виждал някои да прави закон против себе си , аз досега не съм видял такъв мафиот поне в нашата опоскана държава . Азне съм бил никога комунист , но ще кажа някога по онова време всеки един работник имаше досие там където работи и в това досие се нанасяха похвали , забележки , наказания и др подобни прояви , и затова никои не се оплакваше когато му кажат , ти какви премии искаш като си нарушил трудовата дисциплина .И държавата определяше правилата в предприятията . Навремето имаше една институция казваха и Инспекция по труда и тя си вършеше работата перфектно , аз лично допрях до неините услуги и трябва да ти кажа че веднага поставиха работодателят на мястото му .Но това беше преди 25 години , ха сега иди да се оплачеш бъди сигурен че никои няма да ти обърне никакво внимание . И накрая за да не те отекчавам теб и другите , ще ти кажа аз съм за пълна нацинализация , разбира се които има желание да я направи , или държавата да вземе на мафиотите всичко заграбено , защото то е спечелено от кражби и укриване на доходи , невнасяне на данъци , неплащане на заплати и всичко това са парите на нашите маики , бащи и деди .Само така държавата ще може да определя правилата на играта , и бъди сигурен че този ден ще доиде рано или късно .Бъдещето е в Социалните държави , всичко друго е обречено на неуспех .
цитирай
24. tutankhamon661 - 21. vania23 - Много полуистини има в отговора ти -
08.05.2011 13:56
vania23 написа:
"повечето" , "20%", "поне половината"- ти от къде си сигурен, че това са факти - това е злоупотреба с думите. Като кажеш малко истина и другото около истината, пак лъжеш, но заблуждаваш, че казваш истината. И библията на този принцип е написана - нарича се манипулация.
Не знам какъв интерес имат олигарсите в тази държава системно да оплюват българските работодатели и всячески да им пречат да работят. Не минава ден, без да чуя по новини, или прочета във вестник, или интернет - колко са лоши работодателите!
Всъщност, заплатата на работниците е включена в цената на крайното изделие, стока или услуга. Няма как, един да повиши драстично цената си, а другите в конкурентния бранш да останат на ниски цени. Това означава сигурен фалит в период на криза, която както и да лъжат, че е преминала, на практика дори не е стигнала още в средата си.
А защо не споменаваш нищо за абсурда първите три дни на всеки болничен да се плащат от работодателя? Това е толкова абсурдна кражба на държавата от бизнеса! Разбира се, фактите не са важни, важното е да се плюе по единственото нещо, което макар и трудно все още крета в тази България и носи някакви приходи за бюджета.


Не са полуистини. Просто има съвсем малка част от бизнесмените, за които не важат. За останалите са право в десетката. Не си го виждала, затова говориш така. Ако си от честните, самата ти щеше да се засрамиш от поведението на някои хора.
Това, което наричаш лъжа, е всеизвестно. Дори да не го кажа, хората го знаят. Всеки вярва на очите си, а не на разни публикации. Личните впечатления са най-важния извор.
Съвсем скоро четох статия, в която преставител на едрия бизнес потвърди, че политиката на правителството е благоприятна за развитието на бизнеса. Ако не я намеря, скоро ще я преразкажа в общи линии. Човекът явно ги разбира и може да му се вярва.
Третият и четвъртият абзац от коментара ти доказват, че българският работодател упорито отказва да разбере, че бизнесът е скъпо начинание и никой служител не е длъжен да мизерства, защото шефът имал затруднения. Абсурдно е работодател да казва "Виж сега, заплата няма да получиш, понеже ми се струпаха разходи".
Като е така, ще запретне ръкави и сам ще работи, а не да скита по коктейли, товарейки хората с двойно повече задължения. Толкова ли е трудно да се проумее?
цитирай
25. tutankhamon661 - 22. skalistmuj - Защо
08.05.2011 14:02
skalistmuj написа:
ми се струва, че пак искаш да оправдаеш Боко заради глупостта му? Той няма право да заповядва на фирмите как да въртят бизнес.


Какво предлагаш? Хората да работят без заплати? Ти съгласен ли си да го направиш?
цитирай
26. tutankhamon661 - 23. krasimirvm - Истина
08.05.2011 14:14
krasimirvm написа:
Хубаво ги казваш тия неща братче , но ти какво очакваш от тая бандитска държава .Ами нали всичките тия фирми и предприятия са на депутати , министри , съдии , прокурори , и всякаква друга измет която ограбва държавата , ами нали всичките тия мафиоти имат лобита , или казано иначе плащат си да не се приемат законите в тяхна вреда , ами нали почти всички депотати и министри са в борда на директорите на мафиотските предприятия и компаниите и от там получават огромни заплати . Ти да си виждал някои да прави закон против себе си , аз досега не съм видял такъв мафиот поне в нашата опоскана държава . Азне съм бил никога комунист , но ще кажа някога по онова време всеки един работник имаше досие там където работи и в това досие се нанасяха похвали , забележки , наказания и др подобни прояви , и затова никои не се оплакваше когато му кажат , ти какви премии искаш като си нарушил трудовата дисциплина .И държавата определяше правилата в предприятията . Навремето имаше една институция казваха и Инспекция по труда и тя си вършеше работата перфектно , аз лично допрях до неините услуги и трябва да ти кажа че веднага поставиха работодателят на мястото му .Но това беше преди 25 години , ха сега иди да се оплачеш бъди сигурен че никои няма да ти обърне никакво внимание . И накрая за да не те отекчавам теб и другите , ще ти кажа аз съм за пълна нацинализация , разбира се които има желание да я направи , или държавата да вземе на мафиотите всичко заграбено , защото то е спечелено от кражби и укриване на доходи , невнасяне на данъци , неплащане на заплати и всичко това са парите на нашите маики , бащи и деди .Само така държавата ще може да определя правилата на играта , и бъди сигурен че този ден ще доиде рано или късно .Бъдещето е в Социалните държави , всичко друго е обречено на неуспех .


Инспекция по труда, ХЕИ и други подобни - имам лични впечатления за дейността им. То са софри, то са почерпки - зависи от големината на проблема. Някои си затварят очите и за 50 лв.
Виж я Vania23! Точно така разсъждават голяма част от работодателите. Искат държавата всичко да плаща, а те да прибират печалбите. Да, ама така и баба знае! Ако друг покрива разходите, всеки може да върти бизнес. Още по-трудно е да направиш нещо добро за служителите си.
И гълъбите разбраха, че ако се наложи, в действие влизат шантаж, изнудвания и т.н. Мой приятел сподели, че след като четири месеца не вземал заплата, шефът му казал "Щом си чакал досега, вече толкова ти е навътре, че ще чакаш поне още няколко месеца. Няма къде да ходиш". Именно това е най-често срещаното отношение от частниците.
цитирай
27. krasimirvm - Отговор
08.05.2011 15:51
Оставия тая Ваня да го духа извинявам се за казаното .
цитирай
28. krasimirvm - Несъгласен
08.05.2011 16:58
Никакъв Сидеров приятел , така мислят 90 процента от здравомислещите Българи , който знаят откъде идват проблемите на тая държава .
цитирай
29. vt4525 - Шефовете
08.05.2011 17:34
по презумпция са твърдоглави и не се интересуват от направените предложения. Особено глухи остават, когато искаш увеличение на заплатата. Ако пробвам да ги убедя с нож или с друго оръжие, едва ли ще проявят разбиране. Значи остава варианта някой по-голям от тях да им наложи определени параметри. Това може да бъде само държавата.
цитирай
30. tutankhamon661 - 28. metoovch
08.05.2011 17:45
Очевидно не можеш да излезеш с никакви доводи. Изказването ти е лишено от смисъл.
цитирай
31. tutankhamon661 - 30. krasimirvm - Несъгласен
08.05.2011 17:47
krasimirvm написа:
Никакъв Сидеров приятел , така мислят 90 процента от здравомислещите Българи , който знаят откъде идват проблемите на тая държава .


Има ги обаче и другите 10%, които постоянно опитват да излъжат 90-те.
Няма да успеят!
цитирай
32. tutankhamon661 - 31. vt4525 - Шефовете
08.05.2011 17:48
vt4525 написа:
по презумпция са твърдоглави и не се интересуват от направените предложения. Особено глухи остават, когато искаш увеличение на заплатата. Ако пробвам да ги убедя с нож или с друго оръжие, едва ли ще проявят разбиране. Значи остава варианта някой по-голям от тях да им наложи определени параметри. Това може да бъде само държавата.


Никой няма да се съгласи, ако не му ги наложат отгоре. Гледат да спестят от всичко. Да му мислят служитeлите!
цитирай
33. vania23 - Не знам,
08.05.2011 19:45
хора, къде ги виждате тези лустросани работодатели, дето ходят по коктейли и издържат скъпи любовници с кървавите пари, изкарани от робската работническа класа. Тези едри бизнесмени, са точно онези приближени до депутати, министри, съдии и прочие столична върхушка - онези със силното лоби. При мен, господа - долу в ниското, такива бизнесмени няма - няма ги в провинцията. Тук "мръсния експлоататор" /според вас/, бачка по 16 часа - повече от наетите лица, кара в най-добрия случай джип, купен на лизинг и остава често на червено като се разплати.
Какво предлагате вие? Дайте да го фалираме, казвате. Нека не работи честно, нека ходи се регистрира на борсата като безработен и ако има късмет да започне я в Кауфланд, я в Метро, я в Практикер, я в Карфур. Тъй де, и ние ще останем без работа като фалира, но няма да сме сами - и той ще се мъчи. Пък и къде, къде по-добре е да си нископлатен работник в чужда фирма, отколкото в българска...
Чел си казваш статия, че едрият бизнес бил в добри за развитие условия - хе, че то 85% от бизнеса в България е дребен. Но той е гръбнака, а не онези малкото около върхушката, заради които сте готови да демонизирате и комшията си. Всъщност, защо не се пробвате да завъртите бизнес? Много е гот и ще ви се отвори чудесна възможност да дадете целия си оборот за заплати?
цитирай
34. tutankhamon661 - 36. анонимен
10.05.2011 14:57
анонимен написа:
[quote=greatman]При сегашната ситуация няма начин да се вдигнат заплатите, ако не се съкратят служители. Това е реалната обстановка. Много хора недоволстват, но с математиката не може да се спори. Скорошно проучване показва, че хората искат увеличение, но ако това е с цената на съкращения бързо бият отбой.

Конкретно споделям:Персоналът в отдел технически за последните 14 месеца е намален с 40 %.В администрацията близо 30 %.Заплащането на останалите е намалено с десетина процента.Фирмата е частна.Пари няма!! Принципно положение!Няма за залати, няма за материали, няма за консумативи, транспортни средства и подръжка.Няма за работно облекло.Е ..шефа нов джип си купи, два пъти на почивка из екзотични страни ходи (това от началото на тази година), но то това са дреболии. :)
Проблемът е в това , че тук всички са свикнали на големи норми на печалба.За всичко!Когато определен сектор е във възход, се печели в пъти над нормалното.Когато нещата започнат да влизат в нормални граници и нормите на печалба спаднат се търсят начини за компенсация.
Но да не си помислите за някои от широко практикуваните по света методи!!
Инвестиране в повишаване квалификацията на персонала?!?.Оптимизация на производствените процеси, посредством инвестиции в иновативни технологии?!?Преминаване на част от песонала на гъвкаво (непълно) работно време ?!?Свиване на страничните разходи ?!? и т.н...
Между другото с такава цел има и не малко финансирани от Европейските фондове програми!.По-лесно е обаче компенсирането да стане за сметка на фонд работна заплата!И така се и прави.
Нещо друго не могат да осмислят нашите политици и "Работодатели", а то е адски просто! Докато няма достатъчно количество парична маса в хората с които те да започнат да консумират повече стоки и услуги, т.е да повишат потреблението, ръст кой знае какъв няма да генерира България.И докато цената на труда тук е толкова ниска, бизнесът в технологии и обучение няма да инвестира, защото не може да избие разходите![

Именно това е дразнещото. Ходи насам-натам, пръска пари, а съкращава персонал и товари останалите с двойно работа, защото трябвало да бъдат съпричастни. Към кое? Защо не към почивките на екзотични острови?
цитирай
35. tutankhamon661 - 35. vania23 - Не знам,
10.05.2011 15:04
vania23 написа:
хора, къде ги виждате тези лустросани работодатели, дето ходят по коктейли и издържат скъпи любовници с кървавите пари, изкарани от робската работническа класа. Тези едри бизнесмени, са точно онези приближени до депутати, министри, съдии и прочие столична върхушка - онези със силното лоби. При мен, господа - долу в ниското, такива бизнесмени няма - няма ги в провинцията. Тук "мръсния експлоататор" /според вас/, бачка по 16 часа - повече от наетите лица, кара в най-добрия случай джип, купен на лизинг и остава често на червено като се разплати.
Какво предлагате вие? Дайте да го фалираме, казвате. Нека не работи честно, нека ходи се регистрира на борсата като безработен и ако има късмет да започне я в Кауфланд, я в Метро, я в Практикер, я в Карфур. Тъй де, и ние ще останем без работа като фалира, но няма да сме сами - и той ще се мъчи. Пък и къде, къде по-добре е да си нископлатен работник в чужда фирма, отколкото в българска...
Чел си казваш статия, че едрият бизнес бил в добри за развитие условия - хе, че то 85% от бизнеса в България е дребен. Но той е гръбнака, а не онези малкото около върхушката, заради които сте готови да демонизирате и комшията си. Всъщност, защо не се пробвате да завъртите бизнес? Много е гот и ще ви се отвори чудесна възможност да дадете целия си оборот за заплати?


Приемам, че ти не си от онези, за които говоря. Възможно е да скапваш от работа наравно с хората. В такъв случай си изключение.
Повярвай, всичко е истина! Учудвам се, че не виждаш онези, които пазаруват джипове, защото не плащат заплати. Прекалено много са за да останат незабелязани. Представа си нямаш какви наглеци съществуват.
Да знаеш, че 90% от населението няма да се съгласи с теб.
цитирай
36. tutankhamon661 - vania23
10.05.2011 15:33
Вече разбрах що за човек си. Искаш да излъжеш хората, че няма такова нещо. Само че пропускаш много важна подробност - всички знаят, че истината е точно такава, каквато я описах.
Сериозно ли допускаш, че някой ще повярва на теб, а не на очите си? Просто забрави! Този народ изстрада достатъчно.
Съвсем скоро на улицата чух двама души да говорят за джиповете на новобогаташите. Единият каза "Близо е моментът, в който ще ги сваляме насред булеварда и ще ги спукваме от бой. Достатъчно са сe наплюскали".
Ако щеш вярвай! То е ясно, че имаш интерес да лъжеш. Ама не очаквай резултат.
цитирай
37. momchil - Тутанкамон това, което пишеш е в...
18.05.2011 11:15
Тутанкамон това, което пишеш е вярно, но и това, кое пише Ваня 23 също е вярно. Ти мислиш за работодатели хората като Банев, а тя и аз също виждам кварталният баничар. Той няма как да вдигне заплатата по заповед защото работникът му не може да прави повече баници на ден. Дори и да можеше няма да има на кой да ги продаде защото пазарът му е с определен радиус и никой няма да се вдигне от по-далеч за да си купи баница от него.
Административното вдигане на МИНИМАЛНАТА заплата няма да накара Банев или Ковечки да платят. Само бърз фалит по жалба на работниците би могъл да накара такива като Банев да се замислят дали да не плащат. Само че, за кой ли път трябва да се каже, че съдебната система не струва.
ПРИЗНАХА Ковачки за виновен за укриване на 16 000 000 данъци и му дадоха 3 години условно. Потърси в нета и ще видиш, че за кражба на стойност няколко стотин лева се дават години затвор ефективно.
Моя позната води дело за незаконно уволнение от държавна институция, което продължи 6/ ШЕСТ/ години. Това са 20% от необходимият трудов стаж за пенсия. При това положение как ще се стреснат тези срещу, които ти скачаш с право.
Административното вдигане на МРЗ ще принуди честните работодатели нископлатените си работници.
цитирай
38. tutankhamon661 - 39. momchil
24.05.2011 16:47
momchil написа:
Тутанкамон това, което пишеш е вярно, но и това, кое пише Ваня 23 също е вярно. Ти мислиш за работодатели хората като Банев, а тя и аз също виждам кварталният баничар. Той няма как да вдигне заплатата по заповед защото работникът му не може да прави повече баници на ден. Дори и да можеше няма да има на кой да ги продаде защото пазарът му е с определен радиус и никой няма да се вдигне от по-далеч за да си купи баница от него.
Административното вдигане на МИНИМАЛНАТА заплата няма да накара Банев или Ковечки да платят. Само бърз фалит по жалба на работниците би могъл да накара такива като Банев да се замислят дали да не плащат. Само че, за кой ли път трябва да се каже, че съдебната система не струва.
ПРИЗНАХА Ковачки за виновен за укриване на 16 000 000 данъци и му дадоха 3 години условно. Потърси в нета и ще видиш, че за кражба на стойност няколко стотин лева се дават години затвор ефективно.
Моя позната води дело за незаконно уволнение от държавна институция, което продължи 6/ ШЕСТ/ години. Това са 20% от необходимият трудов стаж за пенсия. При това положение как ще се стреснат тези срещу, които ти скачаш с право.
Административното вдигане на МРЗ ще принуди честните работодатели нископлатените си работници.


Съгласен съм, че и двете са верни. Смятам, Vania23 също го разбра. Аз й вярвам, че е от онази малка част, която е коректна. Почувствала се е засегната, защото написаното от мен не важи за нея.
Проблемът е, че болшинството работодатели разсъждават по съвсем различен начин. Повечето граждани са го видели с очите си и дори аз да се извъртя на 180%, не мога да ги убедя, че не е вярно. До такава степен хората са свикнали с въпросното отношение, че дори не се надяват на платена отпуска и осигуровки. Съвсем скоро попитах един човек "Как ще им оставяш парите? Длъжни са да ги платят", а той "Абе кой ще ти даде платена отпуска? Този е частник."
Съжалявам, не са мои думи, а на пострадал човек.
Пак казвам: знам, че се намират и коректни. Дано някой ден бъдат повече, защото сега са прекалено малко.
цитирай
39. momchil - Коренът на проблема не е в частният ...
26.05.2011 23:07
Коренът на проблема не е в частният бизнес, а е в конструкцията на държавата и по специално в съдебната система. По този проблем съм писал отдавна. http://momchil.blog.bg/politika/2009/03/26/da-prekonstruirame-bylgariia-otnovo.313621 , ако сега пиша този пост бих го написал малко по-различно, но това няма значение сигурен съм, че ще схванеш идеята.

Съвсем правилно ти е казал твоя познат, но съм сигурен, че той знае, че не може да се пребори защото няма ресурса, финансов и времеви да мине през съда. Ако хората знаеха, че делото за нарушаване на трудовите им права ще мине за месец и ще завърши със солено обезщетение в тяхна полза събрано бързо и ефективно уверявам те, че щяха да си ги търсят. Ако държавните чиновници осъдени за нарушаване на трудовото законодателство плащаха присъдени обезцщетения от джоба си нямаше да дерибействат. Хората обаче знаят как работи съда и затова дори и не помислят да си защитават правата. Тази конструкция на държавата е замислена нарочно неефективна за да може управляващите да се награбят, но от нея се възползват и по-дребни чакали. Трябва обаче да признаем, че понякога Кодекса на труда дава твърде големи права на работниците. Аз съм уволнявал човек за нахално неспазване на трудовата дисциплина и знам това.
Поздрави
цитирай
40. creese - Луда работа
14.06.2011 07:33
Икономическа грамотност - 0. Не може да се вдигат заплати ей така, защото познавате няколко човека, които са недоволни. Кой ви упълномощи да говорите от името на 90 % от народа? Как така вие казвате "90% мислят така"? Това не е нормално. Не е нормално да си присвоявате функциите на последна инстанция. При положение, че наистина нямате понятие от микро и от макроикономика. В правенето на бизнес има конкурентна среда, която изисква един куп разходи, които не са само за работна ръка. Зависи от сферата, в която се занимава човек - има консумативи, капитал, инвестиции, подмяна на инвентара. Работодателят се занимава с търсене и намиране на пазар на продукта, с договаряне на цени, с организиране на работния процес ако щете. Как така омаловажавате техния труд? Как така предлагате цялостна национализация? Кой ще преразпределя благата в икономиката на страната - административния апарат ли? Нали казахте, че те само си поспиват? Вие изобщо наясно ли сте пред какви трудности са изправени работодателите в България, че говорите за тези неща? Хвърляте някакви думи на вятъра, без да сте обмислили нищо в дълбочина. Имате си по 1 пример за всяко извратено твърдение и го смятате за абсолютна истина...
цитирай
41. tutankhamon661 - 39. momchil
11.08.2012 11:00
momchil написа:
Коренът на проблема не е в частният бизнес, а е в конструкцията на държавата и по специално в съдебната система. По този проблем съм писал отдавна. http://momchil.blog.bg/politika/2009/03/26/da-prekonstruirame-bylgariia-otnovo.313621 , ако сега пиша този пост бих го написал малко по-различно, но това няма значение сигурен съм, че ще схванеш идеята.

Съвсем правилно ти е казал твоя познат, но съм сигурен, че той знае, че не може да се пребори защото няма ресурса, финансов и времеви да мине през съда. Ако хората знаеха, че делото за нарушаване на трудовите им права ще мине за месец и ще завърши със солено обезщетение в тяхна полза събрано бързо и ефективно уверявам те, че щяха да си ги търсят. Ако държавните чиновници осъдени за нарушаване на трудовото законодателство плащаха присъдени обезцщетения от джоба си нямаше да дерибействат. Хората обаче знаят как работи съда и затова дори и не помислят да си защитават правата. Тази конструкция на държавата е замислена нарочно неефективна за да може управляващите да се награбят, но от нея се възползват и по-дребни чакали. Трябва обаче да признаем, че понякога Кодекса на труда дава твърде големи права на работниците. Аз съм уволнявал човек за нахално неспазване на трудовата дисциплина и знам това.
ПоздравиДа, точно съдебната система е едно от нещата, които трябва да се променят. Само голям инат, комбиниран с липса на други задължения, може да накара човек да заведе дело при минимална възможност за краен успех. Това спира хората дори да опитат и позволява на работодателите да колят и бесят, както им скимне.

цитирай
42. tutankhamon661 - 40. creese - Луда работа
11.08.2012 11:23
creese написа:
Икономическа грамотност - 0. Не може да се вдигат заплати ей така, защото познавате няколко човека, които са недоволни. Кой ви упълномощи да говорите от името на 90 % от народа? Как така вие казвате "90% мислят така"? Това не е нормално. Не е нормално да си присвоявате функциите на последна инстанция. При положение, че наистина нямате понятие от микро и от макроикономика. В правенето на бизнес има конкурентна среда, която изисква един куп разходи, които не са само за работна ръка. Зависи от сферата, в която се занимава човек - има консумативи, капитал, инвестиции, подмяна на инвентара. Работодателят се занимава с търсене и намиране на пазар на продукта, с договаряне на цени, с организиране на работния процес ако щете. Как така омаловажавате техния труд? Как така предлагате цялостна национализация? Кой ще преразпределя благата в икономиката на страната - административния апарат ли? Нали казахте, че те само си поспиват? Вие изобщо наясно ли сте пред какви трудности са изправени работодателите в България, че говорите за тези неща? Хвърляте някакви думи на вятъра, без да сте обмислили нищо в дълбочина. Имате си по 1 пример за всяко извратено твърдение и го смятате за абсолютна истина...Не ми говори за икономическа грамотност, защото в България малко хора наистина разбират тези неща. Това, че си учил нещо, не те прави икономист, финансист или Бог знае още какъв сънуваш, че си. Повечето дипломи за висше образование са купени и изобщо не са подплатени със знания. Да, има изключения - точно тук можеш да употребиш "няколко души не означава всички".


Ти обаче го използваш, където ти изнася. Няколко недоволни?!!! Кои бе, тарикат? Колко хора са доволни, щом средната заплата е около 500-600лв, а за нормално съществуване при настоящите цени, без никакви екстри, МИНИМАЛНАТА трябва да е поне 1000?

Разходи имал! Ха така, сигурно на служителят трябва да му пука, а? Tака и баба знае. Чекай за заплата, щото имам нек'ви плащания! Tогава защо ти да си шефът? Дай да си разменим местата. Аз също мога да наема хора, на които няма да плащам редовно и ще чакам да се съобразяват с моите разходи. Затова бизнес въртят само разполагащите с достатъчно свободни средства.

Опааа, ето ги лъжите! Цялостна национализация!!! Любим номер на всеки кожодер. Май не правиш разлика между осигуряване на абсолютния жизнен минимум и пълен контрол. Или нарочно ги смесваш, за да забатачиш проблема? Залагам на последното.цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tutankhamon661
Категория: Други
Прочетен: 4341691
Постинги: 296
Коментари: 13810
Гласове: 59775
Календар
«  Ноември, 2018  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930