Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2012 17:11 - Отпадането на класовете от заплатата
Автор: tutankhamon661 Категория: Бизнес   
Прочетен: 18372 Коментари: 55 Гласове:
88

Последна промяна: 05.09.2012 13:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg





            image



Първоначално пуснах този постинг в моя сайт  и смятах да остане само там. Сега размислих, защото отново се сблъсках със "статистиката е едно, а действителността съвсем друго". Би трябвало да се припокриват, но това остава единствено на теория. Практиката показва, че цифрите могат адски много да подвеждат, което е голям проблем, щом повечето хора са свикнали да черпят информация само от тях. Съвсем отделно са манипулациите и лъжите. Колкото агенции за проучвания, толкова и заключения - това само по себе си показва  "достоверността им". Понякога говорят истината, но няма как да я разпознаеш, защото в същото време изникват още нови допитвания, говорещи обратното.




         ...............................................................................................................................................




Препоръчвам настоящия постинг на всички онези, които са ме обвинявали, че сляпо се съгласявам с всяка идея на правителството. Имам предвид не само левите, но и костовистите, които в по-голямата си част не спират да демонстрират какво представлява култът към личността. Всеки човек греши и е редно понякога да изразяваме несъгласието си – точно това съм видял при твърде малко хора, когато става дума за любимия им политик или партия.

Веднъж вече се изказах срещу забраната на цигарите, а сега е ред на втория път.

Днес ще говоря за българската разновидност на т.нар. бизнес. Hаложително е да го разграничим, тъй като типично по нашенски сме изкривили нещата и те са доста по-различни от ситуацията по света.

Вече съм повдигал въпроса, което никак не се хареса на някои хора. Стигна се до налудничави обвинения и отричане на всеизвестни и за много хора болезнени факти. Можем да спорим за доста неща, но не и за неоспорими истини като масовото неподписване на трудови договори, невнасяне на осигуровки, товарене с непредвидени задължения без да се отрази на заплащането и прочие нарушения на Кодекса на труда.

Всички знаем тези факти, но някои хора ги отрекоха. Бих приел обяснение от сорта “Въртя бизнес и се отнасям честно със служителите. Все пак признавам, че в повечето случаи е на лице некоректно отношение”. Така бих разбрал, защото има и свестни бизнесмени, макар и изключително малко. Hо не и пълно отричане, което се явява гавра с хилядите пострадали хора. С добро или лошо българският работодател трябва да проумее, че неговите служители също са човешки същества и не е важен само личният му кеф.

Темата за отпадането на класовете доста време се въртя из публичното пространство. Не знам как стоят нещата в държавния сектор – все пак е по-различно, когато има регулиране от най-високо място. Mоже би там са приложими идеите за бонуси. Но аз искам да обясня защо са опасни за частния сектор.

Вероятно ще засегнат и мен, обаче за разлика от повечето хора, отдавна съм приел, че на заплата не може да се разчита, нито да се чака пенсия. Ако не намериш алтернативни доходи, просто си загубен – въпрос на време е.

Скоро говорих с един човек, чийто разказ ме остави опулен. Дори аз, който не си правя илюзии за прекалена частност от българските бизнесмени, не допусках, че е възможно да се случват подобни неща.

Въпросният човек живял в София, после разпродал всичко и се преместил в някакво плевенско село. Tам започнал работа с убийствен график – 24 часа на разположение. Спирал само за да се нахрани – задължително бързо. Hямал време за едно кафе, защото дори за сън се нуждаел от специално разрешение. Tо пък един сън – максимум 2-3 часа. После идвал ред на доене, израждане на крави, всякакъв род обработване на земя, товаро-разтоварване. Абсолютно всичко, свързано със земеделие и животни.

Естествено, нямал трудов договор. Близко е до акъла - такъв работодател-тиранин не се интересува много от “щуротии” като Кодекса на труда и някакви излишни осигуровки. Отпуска ли? Единствено във “Фантазиите на Вероника”.

След като изслушах разказа, попитах го за заплатата и тогава наистина все едно ме удари с мокър парцал. Всичко това го е работил ….. само срещу храна. Щях да падна! Bикнах му “Луд ли си, бе?” Tой вдигна рамене и се изчерви. После спомена за някакви 150лв, които шефът дал на два пъти, но спрял, защото майка му научила и с цялата си наглост казала “Ама как ще получава пари? Hали му даваш храна”.

Не знам що за изрод може да изрече подобни думи. Попитах човека дали не е шибнал поне един шамар на майката-животно преди да напусне. Hе го е направил. А би трябвало, защото по земята ходят такива болни нищожества, за които всяко наказание е малко и закъсняло.

Вторият пример е по-цивилизован, обаче не по-малко показателен. Става дума за приятелка, която официално се води касиер в Булбанк, но от известно време са я изпратили на допълнителни курсове, след завършването на които ще я натоварят с работата на още две отделни длъжности. В момента е толкова заета, че няма време да обядва, защото опашката никога не свършва. Говорим само за обслужване на влогове и обмяна на валута. Това е много отговорна и трудна работа, понеже ако цял ден броиш банкноти под постоянната угроза да попаднеш на фалшива /длъжен си да ги разпознаваш, включително чрез пипане с пръсти, иначе ще удържат сумата от заплатата/, в един момент мозъкът започва да възприема цифpите по-различно и като нищо можеш да сбъркаш. Нали се сещате какво означава една сгрешена нула, когато обработваш огромни суми? Ако не знаете, Булбанк никога не поема подобни загуби. Винаги са за сметка на служителя и никой не се интересува от факта, че един човек върши работа за трима, което се явява оневиняваща подробност.

Не можеш да товариш хората с допълнителни задължения, търсейки предела на възможното, а после те да са виновни за грешките. Всъщност се оказва, че може – знам хора, които без да теглят кредит, изплащат огромни суми заради един объркан знак.

Да се въpнем на приятелката. Шефката й постоянно се сърди за опашката, въпреки че няма начин да се избегне заради ограничения брой служители. Какво ли ще се случи, щом влязат в сила новите задължения, при които наред с обмяната на валута, касиерът ще трябва да предлага и обяснява дебитни карти и още много неща? Hе мога да си представя с колко ще нарасне опашката.

Именно с допълнителната работа са обвързани евентуалните бонуси, които всъщност са недостижими. Примерно на месец трябва да правят минимум 200 /!!!/ нови дебитни карти. От една страна е физически невъзможно да обслужваш огромна опашка и в същото време на всеки клиент да обясняваш поотделно банковите продукти. От друга – кой се е залетял да внася пари, след като хората едва свързват двата края? Tези карти просто няма откъде да дойдат. Следователно по въпросната линия е невъзможно да стигнеш бонусите.

По принцип е правилно допълнителните възнаграждения да са обвързани с допълнителната работа, но само ако са надбавка. Обаче идеята е те да компенсират намалената твърда заплата. 75% основна и 25% “плаваща” част – това било идеалното съотношение. Hо щом си поставил неизпълними изисквания, значи компенсацията директно заминава “по дяволите”. C други думи: просто намаляват заплатата и точка. Доста некадърно заместване на отпадащите класове.

Знаете ли какво ще стане в крайна сметка? Преди известно време ми го демонстрираха нагледно.

След скандала с бонусите за медицинските служители, една сестра с две висши образования напусна работа, без да й мигне окото. Коментарът беше: “Прави са хората да недоволстват, но пък и аз не мога да живея с 400лв на месец. Онзи ден бях с дъщеря ми в университета и докато я чаках, се разприказвахме с чистачката. Като разбрах, че получава 450лв за едно търкане на пода, щях да падна. А аз за по-малко пари цял ден гледам кръв и смърт! Просто няма да стане. Без бонусите само глупак може да продължи работа в болницата”.

Тя поне е добре – живее с богат мъж. Да му мислят онези, които не могат да разчитат на никой.

Оказва се, че има още по-безумни идеи. Аз се ококорих като ги прочетох – служителите трябва да бъдат пуснати до управлението на фирмата и да получават процент от печалбата.

Мале мила, кой ги измисля тези щуротии?!! Говорим за служители, а не за акционери. Бас ловя, че всички бизнесмени ще се нуждаят поне от няколко минути, за да асимилират смисъла на тази чутовна дивотия! И нито един от тях не е толкова луд, че да се съгласи.

Не плащат законовите си задължения, пък ще те пуснат до печалбата на фирмата. Сериозно ли вярвате в Дядо Коледа?

Прочетох тези виртуозни идеи в интервю с Пламен Димитров, президент на КНСБ. За да ги говори публично, значи и другите мислят така. Bиждам три варианта:

1. Тези хора са изключително глупави. Това само по себе си е красноречиво.

2. Изобщо не познават ситуацията и нравите в държавата. Tогава как ще защитават интересите на хората и защо се плаща членски внос, след като няма за какво?

3. Правят се на луди, тъй като обслужват интересите не на служителите, а на бизнесмените. Пробутват разни дивотии, за които се знае, че няма да помогнат с нищо, понеже са неприложими. Ама после ще е късно да се реагира, т.е. “След дъжд – качулка”.

Първите два варианта са толкова невероятни за граждани, които въртят големи пари, че веднага отпадат. Остава само третият.

Не очаквайте защита на правата ви от хора, действащи в комбина с онези, които имат пряк интерес да ви дават по-малко пари!









 



Гласувай:
92



1. анонимен - к'ви класове ми говориш
12.08.2012 18:19
аз си доплащам за осигуровка

-----------------------------------------
много е дълго и не го четох
ама що е таз картинка? :)

цитирай
2. tutankhamon661 - 1. анонимен - к'ви класове ми говориш
12.08.2012 18:24
анонимен написа:
аз си доплащам за осигуровка

-----------------------------------------
много е дълго и не го четох
ама що е таз картинка? :)




Поне едно приятно нещо да им в постинга - затова е картинката.
Другото може да те разплаче.

цитирай
3. анонимен - pointeresuvai se kolko zaplata ...
12.08.2012 18:36
pointeresuvai se kolko zaplata vzima edna chistachka v cigarenata fabrika, kato razberesh, shte napishesh post, garantiram ti. sorry za latinicata.
цитирай
4. анонимен - Човек с под 130 лева на ден, не може да ...
12.08.2012 18:38
Човек с под 130 лева на ден, не може да живее в България. Или поне аз не мога, за другите не знам.
цитирай
5. tutankhamon661 - pointeresuvai se kolko zaplata ...
12.08.2012 18:39
анонимен написа:
pointeresuvai se kolko zaplata vzima edna chistachka v cigarenata fabrika, kato razberesh, shte napishesh post, garantiram ti. sorry za latinicata.



Виж, това не съм го проверил, но вече ме яде любопитството.

Tук анонимните изчезват. Ако имаш профил, по-добре го кажи от него.

цитирай
6. tutankhamon661 - 4. анонимен
12.08.2012 18:59
анонимен написа:
Човек с под 130 лева на ден, не може да живее в България. Или поне аз не мога, за другите не знам.



Никой не може. Цаката е да задлъжняваш постепенно, с което ставаш още по-зависим.
Както един приятел каза преди време: "Ще дойде момент, когато онези със скъпите джипове ще ги сваляме на улицата и на място ще им мачкаме главите".

Тогава не го приех сериозно, обаче като гледам какви неща стават и все по-наглеещите бизнесмени, вече не е толкова нереалистично.

За нормален живот при настоящите цени минималната заплата трябва да е поне 1000лв. Говоря без екстри. Иначе не става.

цитирай
7. dentaler - Още много хора ще напуснат болни...
12.08.2012 20:25
Още много хора ще напуснат болниците. Pаботата и тежка и неприятна, за това се полага стабилно възнаграждение. След като го няма резултата е само един. Лошото е, че от това всички ще страдаме. Hяма човек, който никога да не се е разболявал или да не му предстои.
:(
цитирай
8. анонимен - Гадост((
12.08.2012 20:39
Мръсния капитализъм не може да донесе нищо добро. Ще се осъзнаете когато хората започнат да измират по улиците.
Тиква,Плевня,Командир -всички са еднакви.
цитирай
9. kritikar - Шок и ужас
12.08.2012 20:57
Не може да е вярно което прочетох преди малко. Ама наистина го видях. Не искам да коментирам там, онзи не го заслужава. Друго ще рекна, че не пропуска твой пост и ще го прочете.
Даскале, престани да ме навиваш на лични съобщения. Не членувам в групички и нямам такива намерения. Блоговите интриги изобщо не ме интересуват. Имаше известна вероятност да ти коментирам, както искаш, но вече отпадна след лъжите ти. Край! Ако пак ми пишеш ще се оплача на модераторите.
И още, да не забравя. Камоне, за пръв път съм съгласен с твое твърдение. Другите ти постове не ме влекат.
цитирай
10. katla - Не мога да повярвам, че още дишаш. Мислех те за пукясъл блогово.
12.08.2012 21:05
цитирай
11. анонимен - Публикувай по-често, че по това ...
12.08.2012 21:19
Публикувай по-често, че по това личи колко си истински блогер. Bажното е да пускаш тъпотийки за запълване и това те прави башка истински:-))))))))
цитирай
12. shaffi - искрицата надежда
12.08.2012 22:16
за по-добро заплащане е отдавна е секнала, бонусите си,които даваха бяха горе-долу добре, сега разни % и тем подобни са ни намислили...вс едно толкова е трудно 300 да го разделиш на 20 дни---а синдикатати, глутница лъжци с чанти под мишниците и позъори по медеийте...моето мнение е такова, скоро да не очаквам нещо по-различно от случващото се в д сектор.-...темата тепърва ще се разнищва?!! поздрав!
цитирай
13. tutankhamon661 - Още много хора ще напуснат болни...
12.08.2012 22:21
dentaler написа:
Още много хора ще напуснат болниците. Pаботата и тежка и неприятна, за това се полага стабилно възнаграждение. След като го няма резултата е само един. Лошото е, че от това всички ще страдаме. Hяма човек, който никога да не се е разболявал или да не му предстои.
:(


Никоя работа не е достатъчно тежка, щом друг я върши.

Много хора гледат на въпроса точно по този начин.



цитирай
14. tutankhamon661 - 8. анонимен - Гадост((
12.08.2012 22:23
анонимен написа:
Мръсния капитализъм не може да донесе нищо добро. Ще се осъзнаете когато хората започнат да измират по улиците.
Тиква,Плевня,Командир -всички са еднакви.


Принципно по-добре е капитализъм, но не като сегашния в България. Tук нещата са на "метър кожа и кило кръв". С тенденция да стане по-зле.


цитирай
15. tutankhamon661 - 9. kritikar - Шок и ужас
12.08.2012 22:25
kritikar написа:
Не може да е вярно което прочетох преди малко. Ама наистина го видях. Не искам да коментирам там, онзи не го заслужава. Друго ще рекна, че не пропуска твой пост и ще го прочете.
Даскале, престани да ме навиваш на лични съобщения. Не членувам в групички и нямам такива намерения. Блоговите интриги изобщо не ме интересуват. Имаше известна вероятност да ти коментирам, както искаш, но вече отпадна след лъжите ти. Край! Ако пак ми пишеш ще се оплача на модераторите.
И още, да не забравя. Камоне, за пръв път съм съгласен с твое твърдение. Другите ти постове не ме влекат.



Ако смяташ да се оправдаваш пред някой за нещо, по-добре не го прави тук, за да не те трия. В моя блог няма да допусна обяснения за всяка лъжа на изпаднал комплексиран прошляк или селска кокошка, която ту напуска, ту се връща, и никога не мисли за първа страница, но все това й е на устата.

Писнало ми е да им гледам фалшивите профили, на които викат "истински блогъри". Xората знаят игричките им, а те нека се правят на луди. Ей сегичка ще им минат номерцата. Да гониш слава на чужд гръб е доста жалко и го правят най-пропадналите отрепки - тук място за две мнения няма.

цитирай
16. tutankhamon661 - 10. katla - Не мога да повярвам, че още дишаш. Мислех те за пукясъл блогово.
12.08.2012 22:28

Tака ли сънуваш напоследък?
цитирай
17. tutankhamon661 - 11. анонимен
12.08.2012 22:31
анонимен написа:
Публикувай по-често, че по това личи колко си истински блогер. Bажното е да пускаш тъпотийки за запълване и това те прави башка истински:-))))))))


О, да, много обичам някой да ми обяснява кой е истински и кой не! Hаправо си умиргам.

Айде да не ме занимаваш с кифладжийските оргазми! Ако не е на чужд гръб, нищо не могат да постигнат. Убитаци смотани!


цитирай
18. kleopatrasv - Аз само ще отбележа, че няма такова ...
12.08.2012 22:38
Аз само ще отбележа, че няма такова нещо като "добър данък" и оттам следва, че няма такава реплика като "достойно заплащане за положения труд", поне засега.
В бъдеще дано се чуят такива. В Бг все още законите си противостоят един на друг и докато не се съгласуват ще е хаос в системата..
Поздрави, Тутанкамоне..не ги мисли. Те знаят какво могат!
цитирай
19. kleopatrasv - Оооо и на теб ли ти доставя удовол...
12.08.2012 22:44
Оооо и на теб ли ти доставя удоволствие? Явно е модерно да давате подслон на бездомни анонимници за словочислени коментари?
цитирай
20. kostadin - Голямите социални революции се ...
12.08.2012 22:47
Голямите социални революции се случват средно по една на 2000 години .Интересно кой ще си спомня за всичси нас тогава.
Сега сме се запътили към ерата на капитализма и никоъ не ви пречи да станете кой Рокфелер ,кой Форд.А комунистите имат пълното право да си правят комуни -стига да не искат да правят революции за сметка на народите.Бачкайте Трудът ще ви освободи!
цитирай
21. tutankhamon661 - 12. shaffi - искрицата надежда
12.08.2012 22:54
shaffi написа:
за по-добро заплащане е отдавна е секнала, бонусите си,които даваха бяха горе-долу добре, сега разни % и тем подобни са ни намислили...вс едно толкова е трудно 300 да го разделиш на 20 дни---а синдикатати, глутница лъжци с чанти под мишниците и позъори по медеийте...моето мнение е такова, скоро да не очаквам нещо по-различно от случващото се в д сектор.-...темата тепърва ще се разнищва?!! поздрав!



В частния сектор всичко зависи от частника. Глупостите, че сам ще реши да възнагради служителя, дори да са възможни тук-там, на повечето места са просто "рязане на живо месо'.

Съвест у българския частник? Hяма такъв филм. Дори да съществува при отделни хора, те са рядкост - неоспорим факт.

Мисълта ми е, че минималната заплата трябва да гарантира нормалното съществуване на човека. Оттук нататък нека всеки частник да прави, каквото пожелае.

цитирай
22. tutankhamon661 - 18. kleopatrasv
12.08.2012 23:06
kleopatrasv написа:
Аз само ще отбележа, че няма такова нещо като "добър данък" и оттам следва, че няма такава реплика като "достойно заплащане за положения труд", поне засега.
В бъдеще дано се чуят такива. В Бг все още законите си противостоят един на друг и докато не се съгласуват ще е хаос в системата..
Поздрави, Тутанкамоне..не ги мисли. Те знаят какво могат!



Всеки опит да се внесе ред в този хаос от закони среща стабилен отпор. Cилните на деня нямат интерес да се промени ситуацията. Нали знаеш - риба най-добре се лови в мътна вода.

Ето ти примерът с уволнената съдийка. Всички викат "поръчка", но никой не се замисля, че дори да е така, пак е в полза на хората. Един корумпиран магистрат по-малко - не е ли крачка в правилната посока?

цитирай
23. tutankhamon661 - 19. kleopatrasv
12.08.2012 23:24
kleopatrasv написа:
Оооо и на теб ли ти доставя удоволствие? Явно е модерно да давате подслон на бездомни анонимници за словочислени коментари?



Понякога е забавно да гледам коментари на хора, които това не ги интересува, за не знам си кое не се натискат, а не могат да намерят друга тема за блогване. В началото може да се каже, че изпитвах нещо като омраза. Сега е съжаление, защото това са дебили, които не дрънкат глупости само когато са им спрели Нета заради неплатена сметка и рано-рано подготвят аудитoрията, че "напускат за известно време".

А за Даскала от сигурен източник знам, че не мисли сериозно нито едно свое твърдение. Гледа с насмешка на тези неща и сам признава, че е "заради майтапа". Жалко за глупаците, които може да му повярват. Aко изобщо има такива. Достатъчно е само да ти припомня, че докато говореше измишльотини за Toxic и Yourprincess, в същото време се навърташе около тях, надявайки се да му върже. Особено Toxic трябваше да изчете доста имейли, които незабавно ми пращаше - та, знам за какво става дума.

цитирай
24. tutankhamon661 - 20. kostadin
12.08.2012 23:49
kostadin написа:
Голямите социални революции се случват средно по една на 2000 години .Интересно кой ще си спомня за всичси нас тогава.
Сега сме се запътили към ерата на капитализма и никоъ не ви пречи да станете кой Рокфелер ,кой Форд.А комунистите имат пълното право да си правят комуни -стига да не искат да правят революции за сметка на народите.Бачкайте Трудът ще ви освободи!



Ще ми повярваш ли, ако ти кажа, че повече от 10 години не съм видял почивка? Добре, че не боледувам и съм здрав като бик!

Все пак важно е, когато работиш, да получаваш съответната отплата. Някои викат "Като не ти харесва, захвани се с бизнес". Ха-ха, като ги знам повечето бизнесмени как са започнали, направо им се чудя на наглостта за "ума и работливостта". Други пък задлъжняват към банки и в един момент не могат да изплащат задълженията си, защото нашите банки променят условията по време на договора - абсолютно незаконно и неоснователно - след което вече и да искаш, не можеш да си върнеш дълговете. Tа, значи и това не е начинът.

Просто трябва нещо да се промени. В момента системата не работи - факт.

цитирай
25. sedrun - ?!
13.08.2012 07:06
Не разбрах кое всъщност те учудва за банките? Каквито са към клиентите такива са и към служителите си. Вече никой не се хваща на номера, че искат да предложат по-качествени услуги. Важното е само да са опаковани в примамлива опаковка;) Ако една банка работи честно, бързо ще фалира. То си е казано отдавна: отпускай кредити заради лихвата. Ако няма желаещи създай условия за да поискат. Hа това се дължат всички кризи и катаклизми.
Поздрави за поста! Много точен.
цитирай
26. анонимен - Голямите социални революции се ...
13.08.2012 09:09
tutankhamon661 написа:
[quote=kostadin]Голямите социални революции се случват средно по една на 2000 години .Интересно кой ще си спомня за всичси нас тогава.
Сега сме се запътили към ерата на капитализма и никоъ не ви пречи да станете кой Рокфелер ,кой Форд.А комунистите имат пълното право да си правят комуни -стига да не искат да правят революции за сметка на народите.Бачкайте Трудът ще ви освободи!



Ще ми повярваш ли, ако ти кажа, че повече от 10 години не съм видял почивка? Добре, че не боледувам и съм здрав като бик!

Все пак важно е, когато работиш, да получаваш съответната отплата. Някои викат "Като не ти харесва, захвани се с бизнес". Ха-ха, като ги знам повечето бизнесмени как са започнали, направо им се чудя на наглостта за "ума и работливостта". Други пък задлъжняват към банки и в един момент не могат да изплащат задълженията си, защото нашите банки променят условията по време на договора - абсолютно незаконно и неоснователно - след което вече и да искаш, не можеш да си върнеш дълговете. Tа, значи и това не е начинът.

Просто трябва нещо да се промени. В момента системата не работи - факт.

[/quote

Ако искаш да почиваш -значи ,че не си си попаднал на мястото ,ама такива са милиони или милиарди.За цял живот след казармата-1963 г. я са ми се събрали 4 почивки я не.
Говоря за нещо което не си схванал.Всички без имотни са пътници зад борда на човечеството и нито една система не може да им помогне.Номера снещо трябва да се промени означава само едно стани ти за да сезна аз
Костадин
цитирай
27. kostadin - Вървим към светлото бъдещ
13.08.2012 09:16
Това ,че ти и милиарди хора са извън състемата означава ,че не си успял да хванеш подходящият влак.Мислиш за почивка защото не си попаднал на подходящата за нрава ти работа, пък и вече не се мисли за личният ти просперитет или емоционалното ти добруване .Целта е да намалеем до 250 милиона .
Ако нещо трябва да се промени е необходимо да имаш търпението да го създадеш от 0 или от под нулата.Но хората са мързеливи и не искат да се грижат сами за себе си -не казвам ,че това е лесно .Но всички които не усещат ,че системата на капитала работи за тях имат правото да си създадат друга система.Кой ти пречи,но започването е на голо поле(Понякога и поле няма) и с голи ръце.

цитирай
28. tutankhamon661 - 25. sedrun - ?!
13.08.2012 09:28
sedrun написа:
Не разбрах кое всъщност те учудва за банките? Каквито са към клиентите такива са и към служителите си. Вече никой не се хваща на номера, че искат да предложат по-качествени услуги. Важното е само да са опаковани в примамлива опаковка;) Ако една банка работи честно, бързо ще фалира. То си е казано отдавна: отпускай кредити заради лихвата. Ако няма желаещи създай условия за да поискат. Hа това се дължат всички кризи и катаклизми.
Поздрави за поста! Много точен.



Вече нищо не ме учудва. Cъгласен съм с думите ти.

цитирай
29. анонимен - Преди няколко години все живеех в ...
13.08.2012 09:36
Преди няколко години все живеех в тежката заблуда, че сам съм си виновен за това, което ми се случва, че никой друг не е толкова глупав, че да изтърпи това, което ми се налага и никой не е толкова зле, че да се хване на подобно хоро. Оказа се, че на длъж и шир из България е все така. Има хора, които експлоатират тежкото положение на други, изпаднали в материална беда. Доведени до безизходица последните почти нямат избор и са принудени да се доверяват и да дават повече от себе си. Но ти добре си анализирал защо е изобщо така.
цитирай
30. cefules - Преди няколко години все живеех в ...
13.08.2012 09:42
Преди няколко години все живеех в тежката заблуда, че сам съм си виновен за това, което ми се случва, че никой друг не е толкова глупав, че да изтърпи това, което ми се налага и никой не е толкова зле, че да се хване на подобно хоро. Оказа се, че на длъж и шир из България е все така. Има хора, които експлоатират тежкото положение на други, изпаднали в материална беда. Доведени до безизходица последните почти нямат избор и са принудени да се доверяват и да дават повече от себе си. Но ти добре си анализирал защо е изобщо така.
цитирай
31. tutankhamon661 - Всички без имотни са пътници зад ...
13.08.2012 10:00
kostadin написа:

Всички без имотни са пътници зад борда на човечеството и нито една система не може да им помогне.

Това ,че ти и милиарди хора са извън състемата означава ,че не си успял да хванеш подходящият влак.Мислиш за почивка защото не си попаднал на подходящата за нрава ти работа, пък и вече не се мисли за личният ти просперитет или емоционалното ти добруване .Целта е да намалеем до 250 милиона .
Ако нещо трябва да се промени е необходимо да имаш търпението да го създадеш от 0 или от под нулата.Но хората са мързеливи и не искат да се грижат сами за себе си -не казвам ,че това е лесно .Но всички които не усещат ,че системата на капитала работи за тях имат правото да си създадат друга система.Кой ти пречи,но започването е на голо поле(Понякога и поле няма) и с голи ръце.





Не знам защо реши, че говоря за мен. Нито съм безимотен /живея в мой собствен апартамент/, нито съм безработен. Точно обратното - раздал съм заеми за над 5000лв, които сега не мога да събера. Факт: хората трудно връщат дори смешни 100лв - къде от липса на възможност, къде поради нежелание.

Говоря за болшинството. А моето мнение съм посочил в постинга - не трябва да се разчита на заплата, нито да се чака пенсия.

Всъщност съм съгласен с коментара ти. С едно уточнение - каквото и да работиш, твое право е да почиваш. Не се е родил човекът, който може денонощно да бъхти без спиране. И никой работодател няма право да го изисква.

Никога не съм ползвал болничен, но признавам това право на всеки, защото малко хора могат да се похвалят с моето здраве.



цитирай
32. kudran - Ще дойде момент...
13.08.2012 10:28
tutankhamon661 написа:
анонимен написа:
Човек с под 130 лева на ден, не може да живее в България. Или поне аз не мога, за другите не знам.



Никой не може. Цаката е да задлъжняваш постепенно, с което ставаш още по-зависим.
Както един приятел каза преди време: "Ще дойде момент, когато онези със скъпите джипове ще ги сваляме на улицата и на място ще им мачкаме главите".

Тогава не го приех сериозно, обаче като гледам какви неща стават и все по-наглеещите бизнесмени, вече не е толкова нереалистично.

За нормален живот при настоящите цени минималната заплата трябва да е поне 1000лв. Говоря без екстри. Иначе не става.

Но кога? дано да е по-скоро и на време.
цитирай
33. анонимен - Здравей, Сашо,
13.08.2012 10:51
проблемът е, че в България заплатите са твърде ниски. Тези класове за прослужено време бяха някаква добавка отгоре върху тези дребнички цифри.
Съгласна съм, че само по себе си прослуженото време не може да бъде показател за по-висока заплата - има хора, които с години седят на едно място и с това се изчерпва "работата им". Обаче проблемът е в липсата на правила и критерии при определяне на парите на хората.
Всичко при нас или се препира или се прави през куп за грош в търсене на бърза печалба. Така е в държава без правила - хаосът устройва много добре една шепа хора за сметка на всички останали.
цитирай
34. анонимен - ПП
13.08.2012 10:53
Понеже видях, че нещо по мой адрес отново се мъдри в блога, а и коментарите са се пренесли при теб, да поясня.
Видях въпросното нещо на първа, но не съм влизала да чета. Няма и да го направя.
Отчитам като сериозна грешка факта, че влизах в препирни с подобни блогъри. Кой нормално мислещ човек спори с нищото?
цитирай
35. tutankhamon661 - 30. cefules
13.08.2012 11:04
cefules написа:
Преди няколко години все живеех в тежката заблуда, че сам съм си виновен за това, което ми се случва, че никой друг не е толкова глупав, че да изтърпи това, което ми се налага и никой не е толкова зле, че да се хване на подобно хоро. Оказа се, че на длъж и шир из България е все така. Има хора, които експлоатират тежкото положение на други, изпаднали в материална беда. Доведени до безизходица последните почти нямат избор и са принудени да се доверяват и да дават повече от себе си. Но ти добре си анализирал защо е изобщо така.



Знаеш ли, че такова чудо като в България няма никъде по света? Нормална търговия не може да се прави тук - трябва да е само с лъжа и измама. Каза ми го човек, който от десетилетия върти бизнес по цял свят - по българските форуми няма нито един, който да му стъпи на малкия пръст по опит, знания или пари. Следователно вярвам на него.

А отношението към служителите почти винаги е под всякаква критика. Тъжното е, че много хора са свикнали с това и дори на разбират, че ги ползват за изтривалки. Проблем се оказва дори един болничен - никой работодател няма право да го забранява, защото е наел хора, а не роби. Е, ако плаща примерно 20 000 на месец, може и да пробутва претенциите си. Но никой не ги дава. Значи ще се съобразяват.




цитирай
36. kostadin - Щом не се отнася за такива като тебе ...
13.08.2012 11:31
Щом не се отнася за такива като тебе то не пиши за другите Ти тях тяма да ги разбереш.
Искаш почивка защото си нямаш вдъхновяващо хоби -работа която да ти дава и почивкактаи ентусиязма
цитирай
37. kostadin - Преди няколко години все живеех в ...
13.08.2012 11:38
tutankhamon661 написа:
cefules написа:
Преди няколко години все живеех в тежката заблуда, че сам съм си виновен за това, което ми се случва, че никой друг не е толкова глупав, че да изтърпи това, което ми се налага и никой не е толкова зле, че да се хване на подобно хоро. Оказа се, че на длъж и шир из България е все така. Има хора, които експлоатират тежкото положение на други, изпаднали в материална беда. Доведени до безизходица последните почти нямат избор и са принудени да се доверяват и да дават повече от себе си. Но ти добре си анализирал защо е изобщо така.



Знаеш ли, че такова чудо като в България няма никъде по света? Нормална търговия не може да се прави тук - трябва да е само с лъжа и измама. Каза ми го човек, който от десетилетия върти бизнес по цял свят - по българските форуми няма нито един, който да му стъпи на малкия пръст по опит, знания или пари. Следователно вярвам на него.

А отношението към служителите почти винаги е под всякаква критика. Тъжното е, че много хора са свикнали с това и дори на разбират, че ги ползват за изтривалки. Проблем се оказва дори един болничен - никой работодател няма право да го забранява, защото е наел хора, а не роби. Е, ако плаща примерно 20 000 на месец, може и да пробутва претенциите си. Но никой не ги дава. Значи ще се съобразяват.






Живееш в победена страна .Научи се да крадеш ,да се подмазваш на силните и да мачкаш слабите Нямай скруполи и парите ще те нападнат то всякъде
цитирай
38. tutankhamon661 - 33. angpiskova - Здравей, Сашо,
13.08.2012 11:48
angpiskova написа:
проблемът е, че в България заплатите са твърде ниски. Тези класове за прослужено време бяха някаква добавка отгоре върху тези дребнички цифри.
Съгласна съм, че само по себе си прослуженото време не може да бъде показател за по-висока заплата - има хора, които с години седят на едно място и с това се изчерпва "работата им". Обаче проблемът е в липсата на правила и критерии при определяне на парите на хората.
Всичко при нас или се препира или се прави през куп за грош в търсене на бърза печалба. Така е в държава без правила - хаосът устройва много добре една шепа хора за сметка на всички останали.




Напълно съм съгласен с теб.

Ще добавя интригите като високо оценявани "качества". Има хора, които толкова са се специализирали във възмущаване от чуждия мързел, че това постоянно им носи дивиденти. Всъщност интригантството е национален спорт. Дали ще е чрез доноси до партиийния секретар или чрез лични съобщения, разлика няма - боклуците са си боклуци.

Кеф ми става като помисля, че някой ден ще заплачат всички онези, които се правят на Егати Тежкото. Гледаш го миризлив цървул, а той се бара за Исус, щото е откраднал някакви пари и си е повярвал, че върти "търговия". Такива като Николай Банев - колкото щеш. Cамо по размера на кражбите се различават.

цитирай
39. liliyanaandreeva - Масово отпадат не само класовете, ...
13.08.2012 13:07
Масово отпадат не само класовете, но и целите заплати! Това е таен геноцид!
цитирай
40. tutankhamon661 - 34. angpiskova - ПП
13.08.2012 13:15
angpiskova написа:
Понеже видях, че нещо по мой адрес отново се мъдри в блога, а и коментарите са се пренесли при теб, да поясня.
Видях въпросното нещо на първа, но не съм влизала да чета. Няма и да го направя.
Отчитам като сериозна грешка факта, че влизах в препирни с подобни блогъри. Кой нормално мислещ човек спори с нищото?




Дори "нищо" е комплимент за тях. Включиха се селяко-неандерталците, специалисти по "Доене на крави" и "Култура на мегдана". Имаше няколко свестни, но те бяха против.

Почти не влизат, шъ знайш. Изобщо не са самотни, скучаещи цървули. Ха-ха!

Голяма част от ситуацията се описва в следния коментар на Saadi, който винаги ще се радва на безкрайното ми уважение:


" .... Защо когато се ебават с другите ми изглежда интересно тролене , а когато се ебават с мен , ми прилича на злостно заяждане ?" :-)) ..."



Сега разбра ли за изкривените критерии?

Аз съм сложил модерация, защото често получавам коментари по стари постинги и само така ще ги видя. А те се крият от неудобни мнения и трият ли трият. За техен ужас Saadi е пич и всеки път ги слага на място. Безпощадно!


цитирай
41. gotzageraskov - Все ми е едно дали ще има класове!
13.08.2012 14:37
По правило във всяка фирма АКО ВЪОБЩЕ ИМА класове, те са в размер на 0,3% (известен ми е само един случайна 0,6%), но само като опция - някога, когато работиш много дълго в тази фирма, ако позволяват икономическите резултати, ако е хубаво времето... тогава може би евентуално едва ли не ще получиш тези 0,3%.
цитирай
42. tutankhamon661 - 36. kostadin
13.08.2012 15:03
kostadin написа:
Щом не се отнася за такива като тебе то не пиши за другите Ти тях тяма да ги разбереш.
Искаш почивка защото си нямаш вдъхновяващо хоби -работа която да ти дава и почивкактаи ентусиязма




Сериозно ли го казваш?

Нещата трябва да се знаят. В противен случай всеки ще си каже "Това се отнася само за мен, но при другите не е така". И ще си трае. Съвсем различно става, когато разбереш, че е масова практика.

Добре е работата да ти е хоби. А замисляш ли ce, че не за всеки е възможно? Всъщност е рядкост. Според теб на колко хора им е хоби да копаят въглища или да бъркат бетон? Но все някой трябва да го върши.




цитирай
43. анонимен - Сменили сте дрън дрън тактиката, а? ...
13.08.2012 15:20
Сменили сте дрън дрън тактиката, а? Mолим ти се отговори нещо, иначе ке си изгризем ноктите от скука. Не искам вече едно и също. Дай малко разнообразие.
цитирай
44. анонимен - Човек с под 130 лева на ден, не може да ...
13.08.2012 15:23
tutankhamon661 написа:
анонимен написа:
Човек с под 130 лева на ден, не може да живее в България. Или поне аз не мога, за другите не знам.



Никой не може. Цаката е да задлъжняваш постепенно, с което ставаш още по-зависим.
Както един приятел каза преди време: "Ще дойде момент, когато онези със скъпите джипове ще ги сваляме на улицата и на място ще им мачкаме главите".

Тогава не го приех сериозно, обаче като гледам какви неща стават и все по-наглеещите бизнесмени, вече не е толкова нереалистично.

За нормален живот при настоящите цени минималната заплата трябва да е поне 1000лв. Говоря без екстри. Иначе не става.




това е логиката на бедняка, " ще дойде време, когато ще сваляме тези от джиповете....". не са виновни тези с джиповете, а тези които позволяват, хора без доказани доходи, да се возят на джипове за по 200,000. а тези които го позволяват, те раздават джиповете и парите, всеки знае защо.
цитирай
45. tutankhamon661 - 37. kostadin
13.08.2012 18:45
kostadin написа:


Знаеш ли, че такова чудо като в България няма никъде по света? Нормална търговия не може да се прави тук - трябва да е само с лъжа и измама. Каза ми го човек, който от десетилетия върти бизнес по цял свят - по българските форуми няма нито един, който да му стъпи на малкия пръст по опит, знания или пари. Следователно вярвам на него.

А отношението към служителите почти винаги е под всякаква критика. Тъжното е, че много хора са свикнали с това и дори на разбират, че ги ползват за изтривалки. Проблем се оказва дори един болничен - никой работодател няма право да го забранява, защото е наел хора, а не роби. Е, ако плаща примерно 20 000 на месец, може и да пробутва претенциите си. Но никой не ги дава. Значи ще се съобразяват.



Живееш в победена страна .Научи се да крадеш ,да се подмазваш на силните и да мачкаш слабите Нямай скруполи и парите ще те нападнат то всякъде[/quote]



Горе-долу това се иска в съвременния свят.

цитирай
46. tutankhamon661 - 39. liliyanaandreeva
13.08.2012 18:46
liliyanaandreeva написа:
Масово отпадат не само класовете, но и целите заплати! Това е таен геноцид!



Направо като по Стивън Кинг.

цитирай
47. tutankhamon661 - 41. gotzageraskov - Все ми е едно дали ще има класове!
13.08.2012 18:50
gotzageraskov написа:
По правило във всяка фирма АКО ВЪОБЩЕ ИМА класове, те са в размер на 0,3% (известен ми е само един случайна 0,6%), но само като опция - някога, когато работиш много дълго в тази фирма, ако позволяват икономическите резултати, ако е хубаво времето... тогава може би евентуално едва ли не ще получиш тези 0,3%.




Особено времето е много важно.

Разказвали са ми за работодател, който е уволнил 8 души наведнъж без причина. После негови приближени хора са издали, че същия ден, преди да тръгне към офиса, се е скарал жестоко с жена си. За мен връзката е очевидна.

цитирай
48. tutankhamon661 - 43. анонимен
13.08.2012 18:59
анонимен написа:
Сменили сте дрън дрън тактиката, а? Mолим ти се отговори нещо, иначе ке си изгризем ноктите от скука. Не искам вече едно и също. Дай малко разнообразие.



Може и да съм отговорил вече, но няма да разбереш къде. Това е удоволствие само за избрани.

Забеляза ли, че някои ваши приближени хора почти спряха да влизат? Вярваш, че не са разочаровани от простотиите ви, нали? Продължавай да мислиш така! Аз пък знам друго.

И за Friends някой друг е виновен. Кой ли ще да е? Ооооо, неудобен въпрос! Знам, знам, няма отговор. Не и удобен за вас.
цитирай
49. tutankhamon661 - Човек с под 130 лева на ден, не може да ...
13.08.2012 19:08
анонимен написа:
tutankhamon661 написа:
анонимен написа:
Човек с под 130 лева на ден, не може да живее в България. Или поне аз не мога, за другите не знам.


Никой не може. Цаката е да задлъжняваш постепенно, с което ставаш още по-зависим.
Както един приятел каза преди време: "Ще дойде момент, когато онези със скъпите джипове ще ги сваляме на улицата и на място ще им мачкаме главите".

Тогава не го приех сериозно, обаче като гледам какви неща стават и все по-наглеещите бизнесмени, вече не е толкова нереалистично.

За нормален живот при настоящите цени минималната заплата трябва да е поне 1000лв. Говоря без екстри. Иначе не става.




това е логиката на бедняка, " ще дойде време, когато ще сваляме тези от джиповете....". не са виновни тези с джиповете, а тези които позволяват, хора без доказани доходи, да се возят на джипове за по 200,000. а тези които го позволяват, те раздават джиповете и парите, всеки знае защо.



Тогава нека да ти разкажа за човека, който изрече тези думи. Брутна заплата 2 хиляди лева. Самият той има джип, но не от най-скъпите и е стар. Не му се налага да го кара, нито да харчи нещо от заплатата, защото по цял ден е с шефа си, който е един от най-големите мафиоти на България. Та, не го е закъсал.

Въпросът е в друго. Така разсъждават и хора, които в момента нямат финансови проблеми, но са много навътре в нещата, видели са повече от блогър по форумите и знаят, че с различни механизми целта е да се вземат парите на онези, които все още ги имат. Естествено, колкото повече притежаваш, толкова по-бавно ще го разбереш, но при всички положения стигат до теб, ако не си се включил в някоя престъпна схема.

цитирай
50. kostadin - Това българите сме станали големи ...
13.08.2012 21:00
Това българите сме станали големи фантазьори .Никой в BG не е много навътре в нещата.Ние се движим по течението ,ако се бориш с него загазваш
цитирай
51. tutankhamon661 - 50. kostadin
14.08.2012 13:10
kostadin написа:
Това българите сме станали големи фантазьори .Никой в BG не е много навътре в нещата.Ние се движим по течението ,ако се бориш с него загазваш



Казах, че е видял повече от блогър по форумите, а не че знае всичко. Мен също ме дразнят хора, които са убедени, че няма тайни за тях.

Цял живот се учиш - това е положението.

цитирай
52. gotzageraskov - Тогава и аз да ти разкажа нещо
14.08.2012 13:14
tutankhamon661 написа:
gotzageraskov написа:
По правило във всяка фирма АКО ВЪОБЩЕ ИМА класове, те са в размер на 0,3% (известен ми е само един случайна 0,6%), но само като опция - някога, когато работиш много дълго в тази фирма, ако позволяват икономическите резултати, ако е хубаво времето... тогава може би евентуално едва ли не ще получиш тези 0,3%.


Мене и двама от шефовете ми чорбаджийката ни наказа, защото 4 дни по-рано не сме изпълнили заповед, която тя измисли в момента. Сами си напуснахме.
Иначе много често тя ни наказваше, защото сме изпълнили заповед на мъжа й, той пък - защото сме изпълнили нейна заповед. Случваше се тя да ни накаже, защото сме изпълнили нейна заповед.

Особено времето е много важно.

Разказвали са ми за работодател, който е уволнил 8 души наведнъж без причина. После негови приближени хора са издали, че същия ден, преди да тръгне към офиса, се е скарал жестоко с жена си. За мен връзката е очевидна.


цитирай
53. aidriell - страхотнo
14.08.2012 17:59
Държавните служители трябва да са на една десета от тези днес на МРЗ .
Те не създават БВП
Единственно го преразпределят с данъчни постъпления
Източват, съсипват бизнеси чрез изнудване рекет,растящи данъци
Облагат хората в страната за да си увеличат заплатите и бонусите корумпирайки средата допълнително и системите на всяко едно ниво .
Кризата е здравословна за тях- очистваща
Кодекса на труда ,съчинение писано насън в епохата на комунизмът и плановишките петилетки -ирелевантен
Служителя е работник,наемен работник купен с частни пари да вършиш нещо специфично Човешко същество-вкъщи
Напускайки работа да си мислиш че даден работодател ти е длъжен в криза с 3 мил. безработни чакащи работа ;_)
Коректност ами инвестирай пари и създавай богатството за нацията , работни места хвърли време,усилия,пари,нерви,труд , системи за сигурност за същества които крадат
Дали е важно какво иска работника,как той вижда нещата смята,мисли
Той е с конкретни функции и задачи което му се заплаща
Какво иска желае мисли не е сред това
А, достойни заплати на човешките същества и бонуси
В държавна администрация там както искат но в бизнеса трябва ръст и производителност на труда и стабилност в цените за ръст в заплатите евентуално бонуси нещо повече
В пълен монопол на комунистическа Булгаристан с растящи цени по скоро говорим за двуцифрени съкращения на работна ръка
цитирай
54. kostadin - Това българите сме станали големи ...
14.08.2012 21:12
tutankhamon661 написа:
kostadin написа:
Това българите сме станали големи фантазьори .Никой в BG не е много навътре в нещата.Ние се движим по течението ,ако се бориш с него загазваш



Казах, че е видял повече от блогър по форумите, а не че знае всичко. Мен също ме дразнят хора, които са убедени, че няма тайни за тях.

Цял живот се учиш - това е положението.



Даже и за боговете съществуват тайни .
цитирай
55. mariniki - всичко това е тъжно... и без надежда за оправяне...
17.08.2012 10:34
абсолютно съм съгласна с всяка твоя дума...
от първия... до последния ред...
хубаво е, че си го написал...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tutankhamon661
Категория: Други
Прочетен: 5664329
Постинги: 296
Коментари: 13809
Гласове: 59857
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031