Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2010 05:02 - ЗАЩО НЕ ВЪРВИ ИНТЕГРАЦИЯТА ПРИ РОМИТЕ
Автор: tutankhamon661 Категория: Други   
Прочетен: 25816 Коментари: 71 Гласове:
55

Последна промяна: 08.10.2010 02:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg



Всеки етнос си има своите особености, които го отличават от останалите. В това отношение най-ярък пример са ромите. Живеят навсякъде по света, но на нито едно място не са успели да променят традициите и нравите им. Векове наред си остават все същите.
Без съмнение този етнос е много колоритен. Във фолклора им се съдържа голяма доза романтика, възпята в стотици песни и филми. Всеизвестно е, че голяма част от ромите са родени музиканти - "слухари", както ги наричат. Имат усет към чувствените песни и умеят да ги изпълняват  въздействащо.
Веднъж присъствах на абитуриентски бал в "Христо Ботев". Излишно е да казвам колко пищно беше всичко. Любимата щерка на тати завършваше училище и на нея се възлагаха огромни надежди от всякакво естество. Събитието трябваше да бъде отбелязано подобаващо. Претъпкан ресторант, а отвън - хора за още един. Бащата на абитуриентката имаше група, с която свиреше по заведения, и сега бе моментът да даде абсолютния максимум от себе си. Изпълниха целия си репертоар, но най-силно впечатление ми направи песента "Мариана" на Южен Вятър, където името бе заместено с това на абитуриентката - Владислава.

                     "О, скъпа моя малка Владислава!
                            Обичаш ли ме, остани!"

По време на изпълнението Ангел, бащата, се просълзи.
После бяхме поканени в апартамента им в Левски-Г, където се изумих колко е подредено и чисто. Тези хора са пълната противополoжност на всичко, което знаем за ромите. На някои от тях изобщо не им личи, а всички вкупом се срамуват от произхода си. Дори твърдят, че не разбират цигански език.
Точно тук е голямата разлика между ромите и  останалите етноси. Ако примерно африканец дойде в Европа и се изучи, после се връща в родината и предава на другите знанията си. Открива още образовани хора, създават елит, който се увеличава постоянно и променя държавата.
При ромите се получава нещо различно. Има такива, които още от малки искат да учат, но щом станат висшисти, не само не се връщат при своите, а дори се стремят да забравят, откъде са тръгнали. Представяте ли си образован човек да живее в мизерията на Факултето? Е, защо е учил тогава? По този начин отпада възможността около висшиста да се завъртят хора, жадни за знания.
Още от ученическите ми години познавам ромка, която рано-рано се омъжи и излезе на квартира със съпруга си.  Години наред живяха така, две момчета им се родиха. В един момент обаче се наложи да оcвободят апартамента. Опасността да се върне във Факултето до такава степен я ужаси, че с глас ми плака на рамото. Думите й бяха: "Не искам да живея на онова ужасно място. Само мръсотия и простотия. Викаха ми "учената", защото мога да чета".
Който е имал контакти с роми, знае колко са популярни сред тях думи от сорта "Много съм мръсна аз. Като циганка съм" или "Я не лъж като мангал!" Следователно самите те имат лошо мнение за себе си.
Могат да се добавят още доста неща. Като например една ромка, която вече цяла година не ми връща някакви жалки 20лв, защото уж не й давали заплатата. А от други хора чувам, че редовно си я взима. Но склонността да не се връщат заемите не е характерна само за мургавите. Общата стойност на парите, които ми дължат нецигани,  надхвърля 5000лв, тъй че не ги мисля много ония 20.
Стане ли дума за етнически конфликт, първо се споменава неплащането на сметки. Това обаче важи за почти всички хора в държавата. Истината съвсем скоро ще лъсне, ако бъде прието ужасното за много граждани предложение да се спира парното  в сгради, където над 50% не са редовни платци. Знам, че за повечето хора е непосилно да покриват задълженията си, но от друга страна  всяко дружество ще фалира, ако само дава, а не получава. Груба капиталистическа действителност!
Искам да обърна внимание върху факта, че и сред българите има хора, за които не е проблем да си плащат сметките, но не го правят, понеже не се чувстват длъжни. Никак не е приятно да патиш от  такива. Спукваш се от работа, плащаш като поп, а не"кви само лъжат, че нямат пари. По-важните им разходи са 3-4 телефона, ресторант, бензин и т.н. Е, да, ама това не са неща от първа необходимост.
Пак повтарям: не говоря за най-големия процент - онези, при които разходите значително надвишават приходите им, но не по тяхна вина.
Някои твърдят, че Строителните войски оказвали благотворно влияние върху възпитанието на ромите, но сега били закрити и ефектът се губел. Откъде ще дойде този ефект, след като в споменатите войски момчетата попадаха сред свои и пак си я караха по същия начин?
Дори редовната казарма не оказваше необходимото въздействие. В моята рота имаше един-единствен циганин, който така и не научи нищо съществено примерно за хигиена. Но пък беше единствения, който вече имаше дете.
Според мен всичко идва от традиционните навици - ромите обичат да се хвалят с тях. Очакват да ги разбереш и да се съобразиш с тях, дори когато е в твоя вреда. Те самите не са съгласни да правят компромиси.
Следователно трябва разчупване на традииите им, което при тях е необичайно бавен процес. Напомнят ми за крокодилите - 200 млн. години не са се променили.
Нямам нищо против смесените учлища - това е един от нaчините. Но задължително трябва да има строг контрол. Да не стане така, че ромите пак да получават привилегии! Никой не би се съгласил да жерва образованието на детето си заради нечие чуждо. Един ученик не може да бъде по-важен от останалите.
Гарантирам, че има роми, които биха спазвали всички закони, ако това ще им даде реална възможност да се изучат.
Този постинг не агитира "за или против". Просто нахвърлях някои факти, на които съм бил свидетел, и заключения, в чиято правота лично съм се убедил.



Гласувай:
55



Следващ постинг
Предишен постинг

1. apostapostoloff - Когато всеки българин...
05.10.2010 05:12
Когато всеки българин пусне в жилището си бездомно ромско семейство под наем, тогава ще се извърши истинската интеграция. Дотогава ми дръжте шапката.
цитирай
2. tutankhamon661 - 1. apostapostoloff
05.10.2010 05:17
apostapostoloff написа:
Когато всеки българин пусне в жилището си бездомно ромско семейство под наем, тогава ще се извърши истинската интеграция. Дотогава ми дръжте шапката.

Рано е за такива хард приключения. Като начало може да се започне от образованието. Признавaм, че за никой не е приятно постоянно да се притеснява, дали някое ромче не е преджобило детето му. В началото сигурно ще бъде така. Но ролята на пионерите в дадено начинание винаги е била най-тежка.
цитирай
3. muzika756 - za u4ili6teto...
05.10.2010 06:23
v u4ili6te , v dvora i blizo do nego ne " djobiat " samo romi ! V u4ili6teto izob6to ne6tata niama da varviat , zaradi mnogoto deza v klas , svrahu4eben pretrupan material , needinni pedagogi4eski iziskvania i pr. V u4lli6te ima li sazdadeni uslovia za individualna rabota s u4enika-niama !
цитирай
4. анонимен - Жалко
05.10.2010 06:34
Жалко, че поста ти не агитира против, а би трябвало. От циганьорите няма никаква полза. Сеят само вреди и зарази.
цитирай
5. tutankhamon661 - 3. muzika756
05.10.2010 06:57
muzika756 написа:
v u4ili6te , v dvora i blizo do nego ne " djobiat " samo romi ! V u4ili6teto izob6to ne6tata niama da varviat , zaradi mnogoto deza v klas , svrahu4eben pretrupan material , needinni pedagogi4eski iziskvania i pr. V u4lli6te ima li sazdadeni uslovia za individualna rabota s u4enika-niama !

Не са само роми, но при тях това е начин на живот. А и като нямат какво да ядат, по-лесно ще посегнат на чуждото.
В училищата нищо не е наред - доста стар проблем.
цитирай
6. tutankhamon661 - 4. анонимен
05.10.2010 06:59
анонимен написа:
Жалко, че поста ти не агитира против, а би трябвало. От циганьорите няма никаква полза. Сеят само вреди и зарази.

Представяш ли си колко роми има по тази земя? Ако някой реши да ги избива, това ще бъде нечувано кръвопролитие. Искаш ли да се случи?
цитирай
7. анонимен - Стига сте ги обсъждали мангалите. ...
05.10.2010 07:02
Стига сте ги обсъждали мангалите. Те не са хора. Нормално ли е да се краде жена, защото такава била традицията? Що за обичай?
цитирай
8. pikso - Съгласен съм
05.10.2010 07:10
Всеки, който е минавал през циганската махала, знае че циганите мразят работата и чистотата. Само веселие им дай. Все пак трябва да спазват някакви правила. Ако го направят, аз нямам нищо против тях.
цитирай
9. анонимен - Циганите са генетично несъвърш...
05.10.2010 08:40
Циганите са генетично несъвършени. Известно е, че имат неприятна телесна миризма, която не изчезва дори след баня. А те мразят да се къпят, което от своя страна усилва неприятния ефект.
цитирай
10. анонимен - циганите
05.10.2010 08:54
Авторът е прав в съжденията си. Има цигани, които са положили огромни усилия за да се откъснат от гетото. За съжаление те не се връщат сред своите и се срамуват от тях. И другото е истина- като етнос циганите не се интегрират, не се променят, защото НЕ ИСКАТ! Навсякъде по света се отделят и образуват общности. Само че в повечето цивилизовани държави те са добри граждани, не създават големи проблеми, държат се по-цивилизовано. Защо? Защото там законите са строги и неоспорими. Никой не ги обижда за това, че са различни, но и никой не им дава привилегии и не проявява толерантност към престъпленията, които извършват, ако изобщо посмеят. Мисля, че този е пътят за мирното ни съвместно съществуване, тъй като сме принудени да живеем заедно : равни права, но и абсолютно равни задължения. И първото, което трябва да се направи е да се принудят да спазват хигиена и да работят! Защото работа в България има, стига сме им давали помощи като безработни. Я вижте колко земя стои необработена, колко градинки - непочистени. Може да се намери занимание за всеки. Стига да искат. Като не искат - да ги принудим. Просто спираме помощите и само санкции, санкции, докато проумеят кое е от полза за тях. Парите, отпуснати от ЕС, под строг контрол да се изразходват за нормални жилища и обучение на децата на малцинството. Да се следи как ги стопанисват. Ако започнат да ги рушат - вън, настаняване на други цигански семейства, контрол, наказания, докато се научат. Никакви помощи при установени нарушения и престъпна дейност! Да се постъпва точно както се постъпва с българите. Толкова ли е сложно?
цитирай
11. toxic - Не е случайно, че повечето обект...
05.10.2010 09:02
Не е случайно, че повечето обективни хора са със смесени чувства за ромите. Мръсни, самобитни, крадливи /дали заради мързел или от бедност, кой знае/. Но държат на традициите и общността си и са готови на всичко за тях. Има нещо в тях, за което всеки българин може да им завижда - тяхната сплотеност. Видяхте какво става когато 3-4 българи нападнат циганин. След малко идва цялата тумба, а полицията гледа безсилно от страни, защото циганинът няма спирачки, а тях ги е страх да не нарушат някой европейски закон. Какво става обаче когато българин е в беда на улицата - всички нахлупват шапките ниско и отминават на пръсти.
цитирай
12. mnogoviobi4am - Имам много приятели роми. Не виждам ...
05.10.2010 09:22
Имам много приятели роми. Не виждам защо все те да са виновни за това или онова. Всички хора са еднакви. Разликата е само в средата, в която живеят. Никой не избира къде и кога да се роди.
цитирай
13. mikino - Хм...
05.10.2010 09:28
Директно ти отговарям на въпроса от заглавието: Не върви, защото те не желаят тази интергация. Така живеят по-лесно!
Единственото, което можем да се учим от тях е сплотеността, за която говори № 13. toxic. Всичко останало зависи не само от нас - в случая са необходими две страни. Когато едната тъпче на едно място и се опъва като магаре на мост, няма какво да очакваме, освен едно голямо нищо!
цитирай
14. анонимен - Роми
05.10.2010 09:47
Единствено образованието може да отвори очите на циганина, че има и друг начин на живото освен катуна. Смесените класове не са добра идея, защото самите роми ще се притесняват от българчетата като не могат да поддържат тяхното темпо на учене. Според мен в трябва да има цигански класове, в които по възможност да преподават учители-цигани. Така няма да има "етническа" бариера между тях и двете страни ще работят в по-спокойна атмосфера. Личният пример на учителя ще е силен стимул, а и самите учители-цигани ще имат по-голям стимул да изучат "своите" деца. Не мисля, че тази идея би била дискриминационна, ако дава добри резултати. В края на краищата важно е те да бъдат задържани в училище. За всички останали, които предпочитат да се препитават с престъпления - законът трябва да се прилага с цялата строгост. Здравият бой също има възпитателен ефект. Циганите се събират на тумби при проблем, защото поединично са големи страхливци и не смеят да се бият (освен ако не е с дете или жена). Българите сме се отчуждили един от друг (особено в големите градове) и трудно бихме се събрали като циганите. Та много от нас не познават съседите си! Въпреки всичко, ако българите решат да се вдигнат вкупом - няма да остане жив циганин, а не това е идеята! Насила интеграция не става. Ако не искат - да селдваме италианският модел. Обявяваме ги извън закона - не им искаме данъци и осигуровки, но не им осигуряваме никакви държавни услуги (здравеопазване, училище и т.н.). Няма да имат право да гласуват и да живеят на едно място повече от един месец. Това в Италия е законно положение от години и изобщо не им пука за псевдолибералната (и много лицемерна) Европа. Видяхме как действат европейците, когато им опре до джоба и страната циганин - бой по канчето и гонене от страната. Не ги интегрират, а ги гонят!
цитирай
15. анонимен - Ами май сам си отговаряш на въпроса. ...
05.10.2010 09:47
Ами май сам си отговаряш на въпроса. Не се интегрират защото не искат! Просто на тях си им харсве да си я карат така. С кражба, просия и помощи. Другото означава да спазват правилата, да плащат сметки, да работят...
И да, прав си, че има такива, които са успели да се измъкнат от гетото и чрез образование да станат хора и точно за това никога не биха се съгласили да се върнат обратно, пък било и само за да помогнат на някой друг да се измъкне от мизерията. Защото бидейки родени в гетото те си познават хората и знаят, че шансът някой да ги последва е твърде малък и не си струва.
цитирай
16. анонимен - Когато властоманчетата си разк...
05.10.2010 09:50
Когато властоманчетата си разкарат лапичките от живота на хората и държавата спре да бъде социална, а стане справедлива, тогава няма да има "неинтегрирани"(става въпрос не само за роми).
Я си представете, че държавата не ви одира с данъци, за да социално подпомага неграмотни, бездейни паразити и че същата държава ви дава адекватна сигурност и неприкосновеност на вас, семейството ви и собствеността ви. Как тогава този вид паразити ще се размножават? Но... ПРоблема идва с другия вид паразити - чиновници и социални работници, които прибират повече от тези, които подпомагат с вашите пари. Те стават излишни и би трябвало да бъдат съкратени. А кой тогава ще избира властта, която да ви дои, стриже и наказва когато не слушкате своите - хм " слуги"?
цитирай
17. boristodorov56 - Тенекето - бакър не става.
05.10.2010 10:21
Всеизвестно, е че един народ си личи колко струва по малцинствата му, затова оценката за циганите си е оценка за нас самите. Горчива истина - но истина.
Прав е Апостолов в - 1. apostapostoloff - макар, че толкова крайна стъпка ни изгледда абсурдна и невъзможна, но така или иначе пътят ни е общ и ще го извървяваме заедно. Щем - не щем! Ако сега, днес не се направи истинска интеграция на българи и роми - след 40-50 години как ще се интегрират българите като малцинство с ромите? Никак - ще напуснат тези земи.
Повече от ясно е, а онези, кито останат - ще бъдат истински свободни роби на циганите.
Нека погледнем истината в очите.
Времето ни изтича.
цитирай
18. анонимен - Стига сте ни занимавали с илюзии, господа социаллиберали
05.10.2010 10:22
През соца просветихме турците, сега ни го връщат тъпкано. Всеки да се оправя сам. Хвала на тия цигани, които са успели, защото са разбрали, че ако не си помогнеш сам, никой няма да ти помогне. Писна ми от социаллиберали. Обърнете се към своя народ, а не се втренчвайте встрани. Излизате от рода си. Ставате предатели на собствения си род. Особенно сега, когато Българите са натоварени с удръжки, данъци, за да може да гуляйстват новобогаташи, цигани и така нататък. Понякога съжалявам, че не отидох в чужбина, а се оставих да ме ограбват наши и чужди, да ми втълпяват неистини, да се гаврят с мен и моето семейство, с приятелите и семействата им. Най-после станете Българи, защото не сте, и май никога не сте били. Всяка коза за свой крак. Значи моите родители можеха да работят най-усърдно за да построят дом, да изучат две деца; аз да изгубя из моретата своите младини за да създам семейство, да си купя жилище, да изгледам моите две деца; а накрая да живея по-бедно от мързеливия социално осигурен. Социална осигуровка само за болния, за осакатения от работата си. Не за някой си, независимо от етноса, който пращи от здраве, но видите ли постоянно хленчи и чака да му дадат наготово. БАСТА на такава шибана държавност. Да си променят законите, а не да ми се голгъзят политически неадекватно спрямо сънародниците си.
цитирай
19. анонимен - Циганите на сапун. Тва знам аз и д...
05.10.2010 10:29
Циганите на сапун. Тва знам аз и друго не ме интересува.
цитирай
20. анонимен - Пример от израел
05.10.2010 10:30
Може би във всеки коментар има някаква истина.Вече е ясно че от дума не разбират.Хитрите политици винаги се оказват надхитрени от тях.Гласуваите за нас-а вие какво ще ни дадете?Защо мислите няма емиграция на запад-не е че не ги искат,за тях е все тая кой ще им РАБОТИ-те от десетилетия бачкат най мръсната и неблагодарна работа,просто тука имат благоприатна среда за развитие.Между другото само те спечелиха от демокрацията-на нас живота стана по труден а те живеят от десетилетия в конкуренция с която ние не се бяхме сбъсквали.Така че те продължават напред(в началото бавно вече не)-ние се оказваме с 2 000 000 емигранти-интеграция може но с тези 2 000 000 които са млади хора да си родят децата тук.Еми и аз съм с две ръце за твърдо отношение с пазарлъци просто нема да стане.Дадох заглавието не случаино известно е отношението на евреите към арабите.Далече съм от мисълта да заселваме някой при циганите(както израел строи селища)Просто и за евреите е ясно че приказки няма да стане(бий за да те уважават) като повечето хора и аз сигурно няма да обърна внимание ако живееха като всеки от нас-за отношението са си виновни сами.
цитирай
21. admiral - Знам само, че всички досегашни о...
05.10.2010 11:02
Знам само, че всички досегашни опити за интеграция са се провалили. Ромите не желаят да живеят като честни хора. Вече окончателно са свикнали само да се оплакват. Искат всичко да им е лесно и възможно най-удобно.
цитирай
22. admiral - Циганите на сапун. Тва знам аз и д...
05.10.2010 11:03
анонимен написа:
Циганите на сапун. Тва знам аз и друго не ме интересува.

Извинявай много, но и това не е начина. Все пак живеем в 21-ви век.
цитирай
23. анонимен - Тутане, ти да не си падаш случайно по ...
05.10.2010 11:06
Тутане, ти да не си падаш случайно по циганьори?
цитирай
24. анонимен - Спомняте ли си всички случаи на н...
05.10.2010 11:17
Спомняте ли си всички случаи на насилие упражнено от цигани върху българи? Не трябва да позволяваме повече такива неща. Не съм съгласна те да ни избиват, а ние да си траем.
цитирай
25. анонимен - Стига с това...
05.10.2010 11:34
РОМ, РОМИ!!! Те са ЦИГАНИ - справка: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8
цитирай
26. анонимен - Стига интеграция
05.10.2010 11:56
Сравнете Бългтария с една житна нива.Добивите са малко ,защото в последните години са се развъдили много вредители.Срещу тях не се води борба и те стават все повече и житата се задушават и продукцията е все по малко.Не виждам смисъл насила да се интегрира това малцинство.Та не виждате ли ,че то не иска.Те искат ние да започнем да се интегрираме към тях.И това ще стане има няма слез 20-25 години,ако не спрем да пилеем ресурс за "интеграция " , което на всеки му е ясно ,че доброволно няма да стане.Циганина го е страх от глад, от студ и от бой.Той трябва да си изстрада мизерията ,за да разбере ,че трябва да се образова , да работи,да се конкурира с другите хора и да се интегрира по собствено желание .Затова трябва твърдо отношение към циганите от страна на властта, която чрез своето бездействие в момента ограничава и подтиска правата на съзнателните граждани.Помощи,фондации медийно внимание и тем подобни ги разгевезяват и те правят каквото си искат и мачкат инициативата и свободата на останалите граждани.В този смисъл и думите на toxic са напълно правилни.Реда и законите в тази държава трябва да се изпълняват от всички,като към тези дето са по необразовани и неинтегрирани закона трябва да се прилага на по първично ниво (съответстващо на интелекта на отклонилите се от него) за да има ефект.
цитирай
27. velichka84 - не стига интеграция
05.10.2010 12:25
Според мен не може да се говори за „ромите„ като цяло. Те си имат различни кланове, даже религията им е различна. Грешка са направили,че са ги натикали в гетата и са им забранили да странстват. И с каракачаните са го направили, и българите са натикали в панелите. Тези хора имат свободен дух, но и (поради липса на образование) са често жестоки към себе си и ближните си.
В моя град, Смолян, рядко ще намериш хора, които да псуват ромите. Нашите роми не крадат, вярно построили са си (не лоши) къщи на общинска земя, но тя и без това пустееше (в родопите много земеделие не върви). Само канализация нямаха, което дразнеше съседите, но кметицата им купи тръби и им даде срок да си построят канализацията, които не работи , напуска. Не им озакони и тогава (нормалните за България) къщи, за да е сигурна,че ще продължават да са примерни. Някои са, някои не са, но сметки всички плащат.
Вуйчо ми трябваше да ги накара да си платят тока, но не ги тормози. С всеки поговори, разбра каква им е ситуацията. Имаше хора, които за 20 лв. сметки бяха без ток, имали са една крушка и това е. Особено им е трудно през зимата, ами вуйчо ми реши да не ги закача тогава (пое риск) и лятото всички се издължиха, като имаше работа по строежите.
Нашите цигани просят по празници (християнски и мюсюлмански), но като нищо не им дадеш, остават за да си говорят. Често идват при баба ми, макар че тя нищо не им дава и им казва „ходете работете, майци„, за да й искат съвет. И тя бедна е била, вдовица на 35 с две деца , а къща е построила голяма, и те могат. Идват жените и тя им дава съвети как да накарат „циганинът„ да ги уважава. Не е лесно.И в Смолян имаше кражби на метални неща през 90те, цигани са били, но пришълци. Полицията нищо не направи, но нашите цигани ги намериха и ги изгониха.
Един ден група роми са звъннали на вратата на мой приятел да го питат дали му трябват металните боклуци в двора. Той им е дал да ги вземта, но ако му дадат половината пари (отписал ги е де), върнали се и му дали 50 лв.
цитирай
28. frina - Привет!
05.10.2010 12:40
Сещам се за случая от Пазарджик наскоро, в който родителите отписаха децата си от училище, защото не искаха да учат заедно с деца от ромски произход. Пълно беше в нета със запенени драскачи и расистки надъхвания - "да ги трепем", "смърт" и т.н. И се пропуска най-важният момент - именно заради изолирането и радикалните настроения, циганите винаги ще бъдат "жертвите" и ще им бъде удобно да бездействат и да се хранят от данъкоплатците поради нарушените им човешки права и дискриминирането. Ние сами има даваме този коз, защото е повече от ясно, че никой никого не може да изтреби до крак, а трябва да съжителстваме...Антагонизмът не е полезен, защото прави стената между етносите още по-дебела и непробиваема.

И един съвет, ако позволиш, Тутанкамон - пари в заем не се дават на никого, не от стиснатост, а в името на добрите отношения.:)
цитирай
29. velichka84 - пак за ромите
05.10.2010 12:40
По мое време нямаше ромче в ушилище. Завърших икономическа гимназия, една от най-добрите в града, даже в Мюнхен завърших (значи толкова зле не е била). Наскоро празнуваха юбилей , направих им фейсбук и писах някаква статия за вестника. И какво гледам във фейса.
Сложили учениците снимки на класовете, на учителите. Ами във всеки клас по една ромка или дори две, може и момчета да е имало, но най-много се различават ромките с дългите си черни коси. Значи завършват една що-годе не лоша гимназия!!!
Много се зарадвах, добри деца изглеждаха.
Така се интегрира, не се опитвай да ги натикаш в гета, а им дай време и ги убеди, че си струва да се изучат.
Вуйчо ми вече не е инкасатор, но всички роми като го видят,обезателно ще го поздравят. Те го знаят като „Хари Вафлата„, защото все в колата има кашонче с вафли и кроасани за децата. Българите не го поздравяват, все нанякъде, но циганите да. Отначало му било неодобно, сега се кефи да е Хари Вафлата.
Разказа ми,че по-бедните много са се срамували като е идвал да им засича ток и са чистили цяла седмица преди това да не се изложат, а той е израстнал много бедно и знае какво е, канят го на кафе, остава. Радва се,че са с позамогнали. Последно като бях там, работиха по строежите в Пампорово. Влизат в Автобуса за Смолян, ама не са в работните си дрехи, а са се наконтили младежите, сресали са се, оправили са се, горди със себе си.
Сега може да няма работа много по строежите, но и българите страдат. Страдат заедно значи и пак намират изход.
Беше умряла традицията на сурвакането, защото децата ги уж „срам било„. Е, ромите не ги беше срам. Сега и българчетата ходят да сурвакат със зачервени бузки.
МИсля,че са обогатили града ни. Радват се на малки неща, доволни са. Много са доволни от родилно в Смолянската болница и винаги го хвалят. Като гледат българките, и те се решават да раждат без да доплащат. Така в нашата болница рядко някой е „на частно„, раждането е безплатно и за цигани и за българи. Няма „изпусната„ родилка от 2-3години.
цитирай
30. анонимен - ???
05.10.2010 12:53
Izumena sym! Da gi pusnem, za plashtat naem s kakvo??? Ili da iznesat jilishteto i sled tova da prodyljat da si jiveqt kakto si znaqt. Tova moje da e zavyrshek na "integraciqta", a ne neino nachalo...
цитирай
31. velichka84 - за ромите в СевероЗападнала българия
05.10.2010 12:53
Баща ми е от Врачанско, боли ме за този край. Найстина е западнал, всичко се разпада, хората са деградирали, много пият, макар че земята е много плодородна. Като са им взели комунистите земята и са прекъснали пъпната им връв с нея, после им дали отровената с торове почва, тракторите обаче преди това продали за скрап. Хората не са виновни,че са деградирали така. Измира този край, все повече роми купуват къщи за 1000 лв. и се заселват. Превърнаха се наистина в напаст, обират нивиците на пенстионерите, цяло Тлачене са превзели. По мое време беше значи не много добре.
Всяко лято прекарвахме в Буковец, селото ми. Имаше доста деца за лятото, имаше и циганчета, всички заедно си играят. Мислих,че баща ми няма да ми даде да си играя с тях, но дойдоха да ме викат за игра и той ми вика „Викат те децата да играеш„ (нищо за циганчета).
Те ни запознаха с другите деца и ни казаха да внимаваме, че имали въшки (българчетата),защото родителите са в града (те са при баби и дядовци) и няма кой да ги обезвъшава, докато тяхната майка всеки ден се занимавала.
Внимавахме де, ама детска работа. Най-чисти бяха циганчетат (заради горното), много обичаха да ми пипат русата коса и да ми правят прически.
Минали са може би 10 години откакто последно съм ги виждала. Баща ми бил на село и познай кой питал за мен - само циганчетата. Останали в селото, добре печелят в кооперацията, не са женени , само сестра им се омъжила в града за някакъв българин. Ама и тя питала за мен.
Ако те не бяха, земята пак щеше да пустее, българите в селото пият и се наливат с ракия. Кажете, как да ги мразя? Ако нещо се случи с баба, те ще я закарат в болница.
Братовчед на баща ми се омъжил за циганка, всички я мразеха, но когато първата му жена (българката) се разболя от рак, циганката се грижи за нея, а снахите не искаха да я погледнат, защото се напикавала. Сега се грижи и за мъжа си, защото след толкова алкохол не вярвам да е здрав. Кажи как да я мразя?
цитирай
32. анонимен - Мухльовци, на думи всички сте го...
05.10.2010 13:13
Мухльовци, на думи всички сте големи разбирачи. Хайде, интегрирайте, учете мангали - всеки от вас да вземе по два броя в къщи и да ги интегрира колкото ще. Ама да ми ги товарите на държавен, т.е. на мой гръб, няма да стане. За да решим циганския проблем, първо вас трябва да премахнем от лицето на земята.
цитирай
33. анонимен - Природата сочи, че по-неприспо...
05.10.2010 13:58
Природата сочи, че по-неприспособения вид се адаптира към условията на живот като приеме познанията и начина на живот на друг вид, който вече се е адаптирал и го прилага за себе си, като го индивидуализира.
Циганите са живяли хилядолетия, като са се движели между много култури и етноси, но не са се адаптирали към нито една, защото не желаят да го направят, а не защото не могат да се приспособят. Напротив, използват толерантното отношение към тях с цел, да наложат собствените си разбирания и бит чрез увеличаване на популацията, което води до заплаха от унищожаване на социалния мир. По този начин циганите са открили начин, способ да постигнат собствения си идеал и да се наложат без да се интегрират, а именно : живот без работа, без ангажименти към социома, без да се дпазват законите му. Трябва циганите да пожелаят и да направят усилие да се социализират, а не ние да се опитваме да ги приобщим, защото този процес зависи от тях, а ние може само да им помагаме.
цитирай
34. анонимен - Що е това интеграция и има ли тя почва у нас?
05.10.2010 14:18
"Хайде, интегрирайте, учете мангали - всеки от вас да вземе по два броя в къщи и да ги интегрира колкото ще."
Това не е интегриране, това е издръжка. За да се интегрират трябва да работи системата не само за захарчето, но и за тоягата. Например, ако дете не посещава училище, спират се всякакви помощи. За целта се правят редовни проверки по училища, защото на хартия и сега го има, но учителите не пишат отсъствия, за да не изгубят парите от делегирания бюджет. Ако продължава да не ходи, родителите губят права. За циганите децата са източник на средства. В момента, в който спрат да получават пари само защото са се окотили, ще започнат да гледат на тях като на деца и ще спрат да раждат на акорд.
цитирай
35. apostapostoloff - Когато всеки българин пусне в жи...
05.10.2010 14:19
tutankhamon661 написа:
apostapostoloff написа:
Когато всеки българин пусне в жилището си бездомно ромско семейство под наем, тогава ще се извърши истинската интеграция. Дотогава ми дръжте шапката.

Рано е за такива хард приключения. Като начало може да се започне от образованието. Признавaм, че за никой не е приятно постоянно да се притеснява, дали някое ромче не е преджобило детето му. В началото сигурно ще бъде така. Но ролята на пионерите в дадено начинание винаги е била най-тежка.


Те, циганите, само за това мислят- за образование. Лягат и стават с "Престъпление и наказание" в ръка. Много си падат и по IT. Казват, че във всеки коптор вече имало по един лаптоп. А докато завърши образователният процес, вие все пак ми подръжте шапката. И по- малко четете Жул Верн!
цитирай
36. анонимен - "и аз съм хора бе,бате!"
05.10.2010 14:25
А бе, щом онзи индийски цар ги е изгонил под страх от смъртно наказание,работата е ясна!Не е ясно,обаче,с какво безхаберно самочувствие са мераклиите да живеят с тях!Или и ние не ги щем(пази боже!),ама по-важно е света да види колко сме демократични!Или граждани като всички останали,или аут!Средно положение няма!А помощи,привилегии и други сладки работи-НЕ!Италианците много бързо намериха решението!В Щатите с неграта действат по подобен начин!В момента, в който се издъниш,спират помощите на семейството и родата!И тук въпроса не е в различните коментарии,а в липсата на ефективно управление!Там е проблема!
цитирай
37. velichka84 - до анонимните
05.10.2010 14:34
анонимен написа:
Мухльовци, на думи всички сте големи разбирачи. Хайде, интегрирайте, учете мангали - всеки от вас да вземе по два броя в къщи и да ги интегрира колкото ще. Ама да ми ги товарите на държавен, т.е. на мой гръб, няма да стане. За да решим циганския проблем, първо вас трябва да премахнем от лицето на земята.


много е лесно като в качеството си на „анонимен„ от затоплената си панелка да псуваш хората. Какво е решението? Да им направим лагери и да ги обгазим ли? Каня те на гости в Германия, ще те заведа в Дахау да разгледаш само снимките от там, после да те видим дали ще псуваш или ще ревеш на земята. Ако има нещо човешко в теб ще е второто, ако ли не, следващото гости ще е във „Факултето„ да видим те как биха постъпили с един неонаци. Излез с име и лице и ги напсувай де
цитирай
38. velichka84 - пак анонимен всезнайко
05.10.2010 14:39
анонимен написа:
А бе, щом онзи индийски цар ги е изгонил под страх от смъртно наказание,работата е ясна!Не е ясно,обаче,с какво безхаберно самочувствие са мераклиите да живеят с тях!Или и ние не ги щем(пази боже!),ама по-важно е света да види колко сме демократични!Или граждани като всички останали,или аут!Средно положение няма!А помощи,привилегии и други сладки работи-НЕ!Италианците много бързо намериха решението!В Щатите с неграта действат по подобен начин!В момента, в който се издъниш,спират помощите на семейството и родата!И тук въпроса не е в различните коментарии,а в липсата на ефективно управление!Там е проблема!


Ами отиди и ти да живееш в Щатите, никой не те спира. Ама са на едно от първите места по убийства, та може и да не излезнеш от гетото за източно-европейска измет (те така ни наричат). Никой не ни пита дали искаме или не искаме да има роми, те са бъларски граждани и дори разните анонимки да са прави, не може да си направим в 21 век хитлеристки лагер или Възродителен процес и да ги пуснем да си ходят в Индия.
Стойте и си псувайте в панелките като анонимки, на циганите не им пука. Ако не направим нещо реално по въпроса, което се вмества с живота в 21 век, ще си патим един ден, когато аналфабетите станат мнозинство в страната. Италианците може да са гонили румънски граждани, ти къде искаш да гониш български граждани?
цитирай
39. анонимен - velichka84
05.10.2010 14:45
Величке, с мити мозъци не ми се разправя. Който иска, да търси и да чете какво точно е имало в Дахау преди съюзниците да го "реставрират". Няма смисъл и да ти обяснявам защо пред моята къща циганин не се спира дори и само ей така, да си върже обувката. Гледай си там емигрантските проблеми и не се бутай, дето не ти е работа. Безродници, разберете, че България спира да съществува за вас в момента, в който я напуснете! Оттам насетне не сте българи, а какви сте, на никой, освен вас, не му и дреме.
цитирай
40. анонимен - 39. velichka84
05.10.2010 14:49
Либерална отрепке, желая ти близки срещи от трети, четвърти, пети - и така дни поред - вид с тези "български граждани", които са ти тъй свидни. Ха дано да си и против абортите, че да си гледаш мангалче цял живот! Така ще помогнеш наистина за интеграцията на "българскиъте граждани през 21 век". Мухла...
цитирай
41. анонимен - с колко рома се интегрира днес ав...
05.10.2010 14:50
с колко рома се интегрира днес авторът
цитирай
42. velichka84 - абе анонимен биолог!!!
05.10.2010 14:51
анонимен написа:
Природата сочи, че по-неприспособения вид се адаптира към условията на живот като приеме познанията и начина на живот на друг вид, който вече се е адаптирал и го прилага за себе си, като го индивидуализира.
Циганите са живяли хилядолетия, като са се движели между много култури и етноси, но не са се адаптирали към нито една, защото не желаят да го направят, а не защото не могат да се приспособят. Н............те си разбирания и бит чрез увеличаване на популацията, което води до заплаха ..... унищожаване на социалния мир. По този начин циганите са открили начин, способ да постигнат собствения си идеал и да се наложат без да се интегрират, а именно : живот без работа, без ангажименти към социома, без да се дпазват законите му. Трябва циганите да пожелаят и да направят усилие да се социализират, а не ние да се опитваме да ги приобщим, защото този процес зависи от тях, а ние може само да им помагаме.


ромите не са друг вид, даже и друга раса не са, а са си хора индо-европейци (каквито сме и ние). В природата по-слабите изчезват, а не виждам ромите да изчезват. Прав си,че и те са си виновни. Преди всичко не искат да се смесват с местното население. Имат си вече и генетични проблеми даже. Те са сред най-чистите народности (наравно с датчаните) , защото са се изолирвали. Имат една генна мотация (същата като датчаните),която причинява синдром на Даун. За сравнение българите имат 15 такива. Разбира се, генетичните болести при българаите са с пъти по-малко от тези при датчаните,защото при такова разнообразие е трудно да се „паднат„ двама родители с еднакъв дефект. Ето, това им е вината на циганите, че не искат да се „претопят„ ПраБългарите са били по-умни, веднага са се смесили с местното население и даже езика си са забравили. Но българите са имали държавност.
Ромите като вид индийци не признават държава, имат си кланове и това е, женят си се помежду си и са се капсулирали.Решение - ОБРАЗОВАНИЕ, особено на жените, и че няма да имат 10 деца.
цитирай
43. velichka84 - Величке, с мити мозъци не ми се ра...
05.10.2010 15:02
анонимен написа:
Величке, с мити мозъци не ми се разправя. Който иска, да търси и да чете какво точно е имало в Дахау преди съюзниците да го "реставрират". Няма смисъл и да ти обяснявам защо пред моята къща циганин не се спира дори и само ей така, да си върже обувката. Гледай си там емигрантските проблеми и не се бутай, дето не ти е работа. Безродници, разберете, че България спира да съществува за вас в момента, в който я напуснете! Оттам насетне не сте българи, а какви сте, на никой, освен вас, не му и дреме.


мерси за съветите, но не забравяй ,че и Ботев е бил „безотечественик„ по твоята теория. Именно емиграните, завръщакки се в България са успели и след Освобождението да я европейзират. Състоянието е подобно и днес. Понеже нямаше къде в България да получим европейско образование, се наложи да емигрираме. Даже една трета да се върнем, пак ще сме по-полезни от всички „анонимни„ , които от години не са излизали от панелния комплекс.
Ромите и да ги малтретираш пред къщата си, пак няма да изчезнат и пак ще се наложи с твоите данъци да им плащаш детските за 10 деца.Затова е по-разумно да се отнася човек човешки с тях, за да се образоват и по този начин да се откъснат от собственото си ограничение. Образованите млади роми няма да искат да живеят като родителите си, да ги продават за булки и да раждат 10 деца и така и проблемите на разни „анонимни„ ще се решат.
Малтеретирай , бий един ром, ще дойдат 10 и ще ти подпалят къщата и пак няма да си решил проблема, и пак няма да си им набил ум в главата.
Направи лагери да ги обгазяваш, ще дойдат американците, ще ти пуснат две бомби и ще млъкнеш
Остави ги без социални да гладуват, ще те причакат зад ъгала, ще изнасилят жена ти и ще ти опразнят джобовете и пак ще си платил за тях, после в затвора ще ги храниш.
Какво остава - ОБРАЗОВАНИЕ, ОБРАЗОВАНИЕ,ОБРАЗОВАНИЕ,ОБРАЗОВАНИЕ. ДАЙ ДВА ЛЕВА СЕГА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ, СПЕСТИ СИ ДВА МИЛИОНА УТРЕ ЗА СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ И ЗАТВОРИ!!!
цитирай
44. velichka84 - Либерална отрепке, желая ти близки ...
05.10.2010 15:07
анонимен написа:
Либерална отрепке, желая ти близки срещи от трети, четвърти, пети - и така дни поред - вид с тези "български граждани", които са ти тъй свидни. Ха дано да си и против абортите, че да си гледаш мангалче цял живот! Така ще помогнеш наистина за интеграцията на "българскиъте граждани през 21 век". Мухла...


благодаря, както горе писах често срещам роми. Против абортите съм, но съм достатачно образована , за да нямам нито един на 26 години, нито имам извънбрачни деца като повечето българки още на 20 години. Няма и да имам деца поне до 30, за да мога да ги изгледам без да ми дават мама и тати пари всеки месец. Ама това е друга тема.
цитирай
45. анонимен - Вярно ли е, че Мумията приел двама ...
05.10.2010 17:33
Вярно ли е, че Мумията приел двама роми в дома си, в името на интеграцията?
цитирай
46. kostadin - защо не започнете да се учите да п...
05.10.2010 17:40
защо не започнете да се учите да правите разлика между факт и впечатления на външни за циганският етност лица.
За 20 години бяха опоскани над 160милиарда Да не би циганите да ги окрадоха!
Срамота е!
цитирай
47. анонимен - Към потребителите Инвестор. ...
05.10.2010 18:05
Към потребителите

Инвестор.БГ АД се старае да осигури на потребителите различни проекти и услуги, които да отговорят на тяхната нужда от информираност, знания и добро настроение. За нас е важно мнението на всеки посетител на нашите сайтове, като ние винаги сме на разположение и отделяме специално внимание на всеки проблем и въпрос.
цитирай
48. armorica - Частици истина
05.10.2010 18:40
Всеки коментар показва частица от истината за положението с циганите. Според мене те трябва да бъдат ПРИНУДЕНИ да се ограмотяват, защото това ще ги накара де пожелаят да си изкарват парите с работа, а не с киснене в мизерия и раждане на деца за получаване на помощи.
цитирай
49. velichka84 - ама те са принудени
05.10.2010 19:58
Чакайте, в България от Освобождението насам е задължително основното , а сега мисля,че и до 16 години (като в цял ЕС) е задължително.
Ний-добре направиха, когато спряха социалните плащания на родителите (без оглед на етнос) , които не си пращат децата на училище, има безплатно плодче, закуска, мляко за най-малките в училище и това доста помогна, но не е достатачно. Много училища ги водят формално изрядни ученици, за да имат бройка. Трябва да има контрол.
Да се дадат привилегии за ромите с до две деца, които имат добри оценки в училище и в които поне единият родител работи на трудов договор. Такива семейства не трябва да остават в гетата. Нека видят и останалите, че работата и образованието си струват и да не са прости(те са хитри доста).
Нямам нищо против да се помага на такива семейства (и на български, турски и др.), които са социално слаби, въпреки че поне единият родител работи и децата ходят на училище.
Децата на хората (без оглед на етнос), които не си пращат децата на училище да им бъдат отнети, има достатачно бездетни, които с удоволствие ще им осигурят добър дом. То и закони има, които даже дават право такива безхаберни родители да бъдат арестувани.
Значи пак опира до нас, защото ромите (които са в голямата си част аналфабети) няма сами да се сетят. Имат си и положителна страна. Много прости и наивни хора са и се оставят лесно да се маниполират и управляват, имат слаба култура и няма да ни претопят културно, езикът им е беден и затова са принудени да знаят български.
Не знам какво щяхме да правим ако имахме например кюрди или албанци.
Затова хайде да спрем да се псуваме, а да започнем да гледаме трезво на нещата и да си свършим работата
цитирай
50. petarpeev - Да
05.10.2010 20:49
"Циганите са генетично несъвършени. Известно е, че имат неприятна телесна миризма, която не изчезва дори след баня. А те мразят да се къпят, което от своя страна усилва неприятния ефект."
-А бе ако мислиш ,че ти си по съвършен.А това с телесната миризма е съвсем друго,може да попрочетеш.Не съм съгласен с доста от нещата ,аз съм живял в Москва и мога да кажа ,че там ромите са на почит,има и други такива места по света .Но проблема с тях наистина е сериозен и той не е само техен а на всички нас ,но за съжеление с фашиски настроени комплексари трудно може да се разреши.И между другото интеграцията не се спуска някакси отгоре ти причтелю трябва да участваш в нея!
цитирай
51. kostadin - Интересно от какво живее една дъ...
05.10.2010 20:50
Интересно от какво живее една държава, ако няма собствени граждани?
Келява е държавната политика спрямо всички родени.Келяво е и отношеието на държавата към тези , които пораснаха и учиха тук ,а отидоха да си продават живота в чужбина.Мислите ли ,че това е плод на някаква сляпа случайност или на лош генетичен материал?
Просто дезинтеграцията на българското общество се сучва с голяма бързина -значи това на някой му върши добра работа.Смешното е ,че" елита" не разбира как реже клончето накоето самият той се е уредил да бозае от държавата и умиращата ни нация.
цитирай
52. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
06.10.2010 03:38
Величке, те, щатите, са на първо място по убийства, ама да не забравяме, че населението им наброява някакви си мизерни 300 милиона души... Има няма, половин Европа...

"Представяш ли си колко роми има по тази земя? Ако някой реши да ги избива, това ще бъде нечувано кръвопролитие. Искаш ли да се случи?"
Според официалните статистика най- много има в Европа, около 12 милиона. +/-
През втората световна са към 100 милиона жертви. Мдааа, нечувано е...
Иначе, рядко съм съгласен с теб, обикновено пишеш откровени тъпотии. Но тук си изложил много правилно нещата и те подкрепям.
Ан10 адски съм съгласен и с теб.
цитирай
53. анонимен - Някой замислял ли се е какво биха ...
06.10.2010 08:54
Някой замислял ли се е какво биха направили циганите на наше място? Сигурен съм, че без да се замислят биха ни изтребили. Защо ние да бъдем по-хуманни към тях?
цитирай
54. tutankhamon661 - 7. анонимен
06.10.2010 09:37
анонимен написа:
Стига сте ги обсъждали мангалите. Те не са хора. Нормално ли е да се краде жена, защото такава била традицията? Що за обичай?

Не е правилно, но знаеш ли, че на циганките това много им харесва? Приемат го като доказателство за голяма любов.
Виждал ли си по време на българска сватба, как отвън натискат вратата, но отвътре им пречат и искат гостите да "платят" за булката? Същото е.
цитирай
55. tutankhamon661 - 8. pikso - Съгласен съм
06.10.2010 09:38
pikso написа:
Всеки, който е минавал през циганската махала, знае че циганите мразят работата и чистотата. Само веселие им дай. Все пак трябва да спазват някакви правила. Ако го направят, аз нямам нищо против тях.

За правилата е ясно. Въпросът е, как да им го обясним на ромите?
цитирай
56. tutankhamon661 - 9. анонимен
06.10.2010 09:41
анонимен написа:
Циганите са генетично несъвършени. Известно е, че имат неприятна телесна миризма, която не изчезва дори след баня. А те мразят да се къпят, което от своя страна усилва неприятния ефект.

Ауч! Не ми говори за миризма! Има много такива и сред българите. Дори "здрасти" избягвам да им казвам.
цитирай
57. tutankhamon661 - 10. анонимен - циганите
06.10.2010 09:44
Човекът наистина е устроен така, че в много случаи само тоягата оправя положението. Само че доста хора не са убедени в ефекта от санкциите. Все си мислят, че всичко се получава с добра дума. Някои се осъзнават, чак когато пострадат необратимо.
Аз лично предпочитам взаимното разбирателство, но в днешно време то е просто фантазия.
цитирай
58. tutankhamon661 - 11. toxic
06.10.2010 09:49
toxic написа:
Не е случайно, че повечето обективни хора са със смесени чувства за ромите. Мръсни, самобитни, крадливи /дали заради мързел или от бедност, кой знае/. Но държат на традициите и общността си и са готови на всичко за тях. Има нещо в тях, за което всеки българин може да им завижда - тяхната сплотеност. Видяхте какво става когато 3-4 българи нападнат циганин. След малко идва цялата тумба, а полицията гледа безсилно от страни, защото циганинът няма спирачки, а тях ги е страх да не нарушат някой европейски закон. Какво става обаче когато българин е в беда на улицата - всички нахлупват шапките ниско и отминават на пръсти.

Ако знаеш какво циганско шествие видях на една катастрофа! Жени се въргаляха по земята, пищейки с цяло гърло. Деца плачеха. Мъже се надвикваха. А дори нямаше ранен. Не ми се мисли какво щеше да стане при евентуална смърт.
Не само че няма сплотеност между българите, но дори се радваме на чуждото нещастие. Идея си нямам кой хитрец е измислил фантасмагорията за нашата въображаема състрадателност.
цитирай
59. velichka84 - глупости
06.10.2010 10:33
анонимен написа:
Някой замислял ли се е какво биха направили циганите на наше място? Сигурен съм, че без да се замислят биха ни изтребили. Защо ние да бъдем по-хуманни към тях?


Ако бяха в състояние да „изтребват„ да са изтребили пътво в Индия катите, които са ги дискреминирали и сега да не са се пръснали по света. Те не могат да се организират даже при кражбите си, та такава смешна полиция като нашата ги хваща, та са тръгнали да ни изтребват.
Ето, нации като немската могат и биха могли и за вбъдеще. Сега им е кипнало пък от турците. Те могат да се организират, имат технологията и средствата. Ако вместо цигани имахме немци, досега да са ни асимилирали и да сме си забравили и майчиното си мляко. Щяха да ни пратят да им бачкаме във фабриките и да си свиркат като робовладелци.
Циганите са лесни,защото са прости и културата им не е по-силна от нашата. Езикът им има 200 думи и са принудени да месят български и да знаят български, не обратното.
Така че споко, ако сме по-умни от тях, ще си решим проблемите, ако не , заслужаваме може би да ни тормозят и заливат с циганчета.
цитирай
60. velichka84 - че кой е против?
06.10.2010 10:37
tutankhamon661 написа:
Човекът наистина е устроен така, че в много случаи само тоягата оправя положението. Само че доста хора не са убедени в ефекта от санкциите. Все си мислят, че всичко се получава с добра дума. Някои се осъзнават, чак когато пострадат необратимо.
Аз лично предпочитам взаимното разбирателство, но в днешно време то е просто фантазия.


Никой не е против санкциите, и сега има закони, ама ние сме си виновни,че не се спазват. Полицията е демотивирана, корумпирана, лошо оборудвана. Самите роми биха искали да има повече ред. Нормалните сред тях най-много страдат. Представи си ти самият да беше роден във Факултето, дали щеше да ти е такъв „кеф„ да живееш с такива хора (ако и ти не си такъв)
цитирай
61. анонимен - Какво ми говорите за някакви май...
06.10.2010 17:41
Какво ми говорите за някакви маймуни? Няма ли по-интересни теми?
цитирай
62. tutankhamon661 - 12. mnogoviobi4am
08.10.2010 03:09
mnogoviobi4am написа:
Имам много приятели роми. Не виждам защо все те да са виновни за това или онова. Всички хора са еднакви. Разликата е само в средата, в която живеят. Никой не избира къде и кога да се роди.

Права си. Хубаво е, че има хора, които търсят разбирателство. И сред ромите съществуват такива.
Но пък знаеш ли колко скрити сили работят срещу интеграцията?
цитирай
63. tutankhamon661 - 13. mikino - Хм...
08.10.2010 03:14
mikino написа:
Директно ти отговарям на въпроса от заглавието: Не върви, защото те не желаят тази интергация. Така живеят по-лесно!
Единственото, което можем да се учим от тях е сплотеността, за която говори № 13. toxic. Всичко останало зависи не само от нас - в случая са необходими две страни. Когато едната тъпче на едно място и се опъва като магаре на мост, няма какво да очакваме, освен едно голямо нищо!

Болшинството роми наисина не искат интеграция - дори гледат с насмешка на въпроса.
Какво желание за промяна може да се очаква, след като мъжът в циганското семейство е пълновластен господар, което го радва. А жените са в ролята на робини и дори не подозират, че това не е правилно. Питал съм една такава: "Смяташ ли, че е нормално да си му нещо като безгласна играчка?" Тя отговаря: "Ми, ние циганите сме си такива."
цитирай
64. tutankhamon661 - 14. анонимен - Роми
08.10.2010 03:26
Това за Италия не го знаех, но много ми хареса. Ето, дават им избор. Никой не ги кара да принадлежат към обществото, но щом са отделно, нека си търсят друго място за живеене.
Ако обаче искат помощи, трябва да спазват законите. Според мен е доста справедливо.
цитирай
65. tutankhamon661 - 15. анонимен
08.10.2010 03:31
анонимен написа:
Ами май сам си отговаряш на въпроса. Не се интегрират защото не искат! Просто на тях си им харсве да си я карат така. С кражба, просия и помощи. Другото означава да спазват правилата, да плащат сметки, да работят...
И да, прав си, че има такива, които са успели да се измъкнат от гетото и чрез образование да станат хора и точно за това никога не биха се съгласили да се върнат обратно, пък било и само за да помогнат на някой друг да се измъкне от мизерията. Защото бидейки родени в гетото те си познават хората и знаят, че шансът някой да ги последва е твърде малък и не си струва.

Практиката показва, че за да стане човек, циганинът трябва да се откъсне от своите. А това вече ни води към разделението.
цитирай
66. tutankhamon661 - 16. анонимен
08.10.2010 03:34
анонимен написа:
Когато властоманчетата си разкарат лапичките от живота на хората и държавата спре да бъде социална, а стане справедлива, тогава няма да има "неинтегрирани"(става въпрос не само за роми).
Я си представете, че държавата не ви одира с данъци, за да социално подпомага неграмотни, бездейни паразити и че същата държава ви дава адекватна сигурност и неприкосновеност на вас, семейството ви и собствеността ви. Как тогава този вид паразити ще се размножават? Но... ПРоблема идва с другия вид паразити - чиновници и социални работници, които прибират повече от тези, които подпомагат с вашите пари. Те стават излишни и би трябвало да бъдат съкратени. А кой тогава ще избира властта, която да ви дои, стриже и наказва когато не слушкате своите - хм " слуги"?

Работя на две места и изобщо не съм съгласен парите от моите данъци да отиват за мързеливците, които наблюдавам всеки ден /не само цигани/. Регистрирани са къде ли не, обаче не се хващат на работа. Само заеми трупат.
цитирай
67. tutankhamon661 - 17. boristodorov56 - Тенекето - бакър не става.
08.10.2010 03:52
boristodorov56 написа:
Всеизвестно, е че един народ си личи колко струва по малцинствата му, затова оценката за циганите си е оценка за нас самите. Горчива истина - но истина.
Прав е Апостолов в - 1. apostapostoloff - макар, че толкова крайна стъпка ни изгледда абсурдна и невъзможна, но така или иначе пътят ни е общ и ще го извървяваме заедно. Щем - не щем! Ако сега, днес не се направи истинска интеграция на българи и роми - след 40-50 години как ще се интегрират българите като малцинство с ромите? Никак - ще напуснат тези земи.
Повече от ясно е, а онези, кито останат - ще бъдат истински свободни роби на циганите.
Нека погледнем истината в очите.
Времето ни изтича.

Мога само да се съглася. Истината често е грозна и неприятна, но това не значи, че е правилно да я заобикаляме.
цитирай
68. vmir - Циганите от "Факултето" са на светлинни години напред от скитащите и гастролиращи цигани, които непрекъснато картографират месността.
13.10.2010 18:50
Може даже да се каже, че като навици и разбирания, във "Факултето" са в голяма степен интегрирани, и те също са подложени на натиск от прииждащите им съплеменници.
цитирай
69. анонимен - анонимен
19.10.2010 16:27
ти ходил ли си някога в циганска махала????
те никога няма да се интегрират,защото власт-имащите,нямат полза от тяхната интеграция,поне тук в България,сещаш се защо предполагам.
както предполагам се сещаш и защо може би имат по-големи права от нас българите.
Не знам защо,още не сме направили нещо,да ги поствим поне малко на място,защото не е далеч времето когато,ще съжаляваш,че си проявил и капка съчувствие спрямо тях.
Те са едни супер малоумни същества,на които им харесва да живеят по-този начин....не правят и грам усилие да се интегрират и докато власта ги използва само за гласове в предизборните си кампаний,няма да мръднат от нивото,на което са в момента,а за това,че не си патил от тях в което съм сигурен,може само да се радваш
единственното спасение от тях,поне на този етап е да ги преселят някъде и да ги оградят с електрическа ограда и съм сигурен,че престапленията имам в предвит дребните престапления,ще спаднат с най-малко 50%.
цитирай
70. tutankhamon661 - 25. анонимен - Стига с това...
16.11.2010 08:44
анонимен написа:
РОМ, РОМИ!!! Те са ЦИГАНИ - справка: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8

Прав си. Видях линка. Щом "циганин" идва от "гадател", ромите не би трябвало да се обиждат.
Веднъж чух една такава да разправя, че по другите държави й викали египтянка, а само тук я наричали презрително циганка. Беше доста възмутена, но може би влияние е оказала и напредналата й бременност.
Все пак думите "ром" и "цитанин" не се изключват взаимно. Не виждам проблем да се използвати двете.
цитирай
71. tutankhamon661 - Общо взето коментарите бяха според ...
23.11.2010 16:30
Общо взето коментарите бяха според очакванията. Само не разбрах защо някои решиха, че съм "за", а други, че съм "против" ромите? Явно не са обърнали достатъчно внимание на последния абзац от постинга.
Едно нещо е сигурно в цялата работа - ромите трябва да е интегрират. Проблемът идва от това дали изобщо е възможно и на каква цена. Аз лично не вярвам да стане с миролюбиви средства. Много важни събития са се случили след големи сътресения, а чак след това идва успокояващият резултат.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tutankhamon661
Категория: Други
Прочетен: 5663117
Постинги: 296
Коментари: 13809
Гласове: 59857
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031