Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2010 13:57 - БЪЛГАРСКИ МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ - 1 ЧАСТ
Автор: tutankhamon661 Категория: Други   
Прочетен: 29134 Коментари: 72 Гласове:
86

Последна промяна: 26.12.2010 12:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


 
Всеки народ създава митове и легенди. Ние не падаме по-долу. Българското творчество е неизчерпаемо и всеки ден се увеличава с някой нов бисер.
Откакто се помня, искам да се гордея  с националността си. Чувам, че даже съм длъжен да го правя. Тъй като никога не вярвам в нещо, нито го признавам току-така, логично е да си задам въпроса дали има с какво да ce гордея? Ясно, че всеки народ помни великите си мигове, но кои от тях са сериозно основание и кои не?
В такива случаи обикновено споменаваме историята си. Героични сме били. Тук се споменават успешните войни ..... преди хиляда години.
Харесва ми да слушам тези неща - приличат на приказките за добрия цар и красивата царица. Но търся нещо по-скорошно.
Много подвизи е извършила българската армия по време на Балканските и Световните войни. Надявам се наистина да е така, но изниква въпросът: щом сме били толкова героични, защо всеки път някой ни наказва и плащаме репарации? Ръководството било лошо. Чужди хора ни управлявали и ни носели главоболия като национални катастрофи. Иначе казано, пак някой друг ни е виновен.
Има документирани случаи на страхотен героизъм като този на капитан Димитър Списаревски. Същият, който направил таран на вражески самолет. Малко хора са способни на подобно нещо.
Дали може да се каже същото за армията ни като цяло?
Свикнали сме да приемаме тези неща като факт, забравяйки, че историята прекалено лесно се манипулира. Доста идеолози са се гаврили с нея и вече не знаеш кое е лъжа и кое истина.
Няма да забравя какво ми се случи веднага след промените през 1989г. Получих двойка по история, защото съм разказал комунистически лъжи. От една страна шок, понеже не бях свикнал да получавам по-малко от петица, от друга викам на учителката-седесарка "Какво да правя като така пише в учебника?" А тя: "Ще слушаш разказаното от мен. Аз ще ви обясня как е било всъщност."
Да бе, точно тя! Да не го е видяла случайно?
Към риcковите фактори можем да прибавим и склонността на всеки народ да разказва историята от лична си гледна точка.
Преди време бях в офиса на една турска адвокатка. Стана ми неприятно като видях картините по стените - турски завоеватели. От едната страна хора им поднасят храна,  от другата - недоволната рая. Копитата на конете мачкат отсечени глави.
Сетих се, че има подобни картини на наши и руски пълководци. Завоевателят за едни е поробител за други.
Честно казано, стане ли дума за история, предпочитам да вярвам на баба ми, която пази чудесни спомени от германците - чисти, спретнати, раздавали подаръци, винаги плащали за яденето и пиенето. За руснаците казва: пияни-заляни, мръсни, крадливи, плюскат, а не плащат.
На баба ми определено може да се вярва повече, отколкото на разни историци, които не стига, че са платени дезинформатори, а на всичкото отгоре само са чели, но нищо не са видели.
Казах всичко това, защото се хвалим основно с историята. Така да бъде! И аз съм свикнал да вярвам.
Основната ми идея е за другите неща, с които се перчим. Купищата "качества", препълнили безспорно духовитата ни и развинтена фантазия.
Работлив ли е българинът? Само на сън или приказки. Все гледа да кривне. Ако може някой друг да му свърши работата, ще спи спокойно и с чиста съвест. Но пък умее да се самоизтъква за сметка на колегите си.
Виртуозни словоблудци има навсякъде, но няма да забравя едно място, където работех преди години. Там всички бяха такива. Никой не си вършеше работата, но по цял ден се сипеха обвинения един срещу друг. Нагледах се на хора, убедени, че скапват от работа, а останалите нищо не вършат. Милион пъти си припомних приказките "На чужд гръб и сто тояги са малко" и "Когато си напълниш кошницата с приказки, за друго не остава място."
В добавка шефката беше абсолютна идиотка. Съвсем нищичко не разбираше. Дори често грешеше в броенето на пари. Шефът я държеше там, защото му беше бивша жена, а настоящата не желаеше да се занимава с бизнес.
При такива "кадърни" шефка и персонал нищо чудно, че фирмата отдавна е фалирала.
Някой спомня ли си италианеца Леонардо от "Биг Брадър"? Ники Кънчев го разпитваше за бизнеса и лесно ли се работи с българи. Леонардо, ухилен до уши, чистосърдечно сподели опита си: "О, много трудно! Мързеливи, крадливи. Все трябва да ги дебнеш." Цялата публика барабар с водещия онемяха. Леонардо се заозърта, чудейки се защо всички го гледат като ударени с мокър парцал. Горкият! Откъде би могъл да знае, че нас не ни интересува истината, понеже предпочитаме българските митове и легенди? Той просто сподели какво е видял с очите си, но няма кой да го чуе.
Имаме си много хубава приказка: "Накарай мързеливия на работа, за да те научи на акъл!" Няма да казвам колко пъти съм се убедил в правотата на тези думи. Само като чуя "Чакай да ти обясня" и една камара асоциации нахлуват в главата ми.
Лошото е, че най-мързеливите са и най-добри актьори. Принудени са  - щом не работиш, трябва добре да създаваш впечатление, че вършиш някаква дейност.
Един познат беше уволнен, защото изпълнявал цялата работа на своята смяна, заради което нямал време да се замисли дали шефът го вижда. Оказало се, че точно най-важният човек не го е видял. Но пък по закона на всеобщата гадост забелязал, че въпросният служител е седнал да изпуши една цигара и директно го уволнил. Явно е бил в лошо настроение, а поводи да си го изкара на някой дал Господ.
Същевременно истинските мързеливци и досега са на работа, защото са се усъвършенствали в симулирането на дейност.

                        Край на първа част
             Продължението след няколко дни

 



Гласувай:
87



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rojenski - Не е приятно да видиш картини на з...
23.12.2010 14:42
Не е приятно да видиш картини на завоеватели от турска гледна точка. Най-добре го усещаме ние заради петте века иго. Разбираемо е, че те се гордеят с този период. Трудно може да се намери абсолютно обективна гледна точка, когато става дума за история. Из цяла Европа е така между съседите.
цитирай
2. анонимен - Факт
23.12.2010 15:13
Няма по-злобен народ от българския. Не се сещам за нищо, с което да се похвалим. Кръгла нула сме за това фантазираме за някакви подвизи и постижения.
цитирай
3. voinov50 - Много ми хареса...:)))
23.12.2010 15:17
Засега поне един линк:

http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=114206

Поздрави и усмивки :)))
цитирай
4. tutankhamon661 - 1. rojenski
23.12.2010 15:28
rojenski написа:
Не е приятно да видиш картини на завоеватели от турска гледна точка. Най-добре го усещаме ние заради петте века иго. Разбираемо е, че те се гордеят с този период. Трудно може да се намери абсолютно обективна гледна точка, когато става дума за история. Из цяла Европа е така между съседите.

Всеки знае своето. Тук cе хвалим, че България стигала на три морета, но какво мислят народите по завладяните земи. За тях Симеон е бил поробител.
цитирай
5. tutankhamon661 - 2. анонимен - Факт
23.12.2010 15:32
анонимен написа:
Няма по-злобен народ от българския. Не се сещам за нищо, с което да се похвалим. Кръгла нула сме за това фантазираме за някакви подвизи и постижения.

И това не е съвсем вярно. Всеки народ има с какво да се похвали, но тук доста прекаляваме и преувеличаваме. Ако се вярва на нашите митове и легенди, светът започва и вероятно ще свърши с българска следа. В такъв случай съвсем логично изниква въпросът, щом сме толкова велики, защо сме го закъсали до такава степен? Големите ни мачкали. Е, да, ама великия не го мачкат, нали? Нещо липсва в уравнението.
цитирай
6. tutankhamon661 - 3. voinov50 - Много ми хареса...:)))
23.12.2010 15:40
voinov50 написа:
Засега поне един линк:

http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=114206

Поздрави и усмивки :)))



Ясно, че е имало и елемент на провокация и подкупване, но и от други места потвърждават чистия и спретнат вид на германците. А и не е много честно да ядеш и пиеш, без да си плащаш. Бедният човек не се интересува кой за какво е дошъл, защото политиката и държавните интереси няма да го нахранят, ако той не бъхти от сутрин до вечер.
Весели празници!
цитирай
7. termostat - хохохохохо
23.12.2010 16:04
Домакина е тъпак.
цитирай
8. provincialist - От твоя пост се сетих колко хора се ...
23.12.2010 16:21
От твоя пост се сетих колко хора се преместиха от провинцията в столицата. По родните им места няма работа и са принудени да търсят в най-големия град. Но има и един друг тип, които се плашат от работа на полето и се надяват на нещо по-леко. Тях не ги разбирам. Да не забравяме, че и столичани не ca от най-работливите.
цитирай
9. sparotok - различни хора
23.12.2010 16:28
Нали познаваш поговорките - Свят голям, хора всякакви, Няма стадо без мърша...

Работил съм с германци, фламандци, франзузи, англичани...и мога да кажа със чиста съвест, че те се възползваха от всяка възможност да кръшнат, спяха и спокойно, ако другите им бяха свършили работата.

Хората от моя род имат трудов стаж над 40 години, някои дори над 50. Никога не са кръшкали, винаги са гледали да помогнат на другите, а и все още го правят.
Честни и откровени хора са, не се оплакват, не злословят...това са истинските българи.
цитирай
10. tutankhamon661 - 7. termostat
23.12.2010 16:30
termostat написа:
Домакина е тъпак.

Поредното умно изказване. Отново ме впечатли.
цитирай
11. tutankhamon661 - 8. provincialist
23.12.2010 16:42
provincialist написа:
От твоя пост се сетих колко хора се преместиха от провинцията в столицата. По родните им места няма работа и са принудени да търсят в най-големия град. Но има и един друг тип, които се плашат от работа на полето и се надяват на нещо по-леко. Тях не ги разбирам. Да не забравяме, че и столичани не ca от най-работливите.

Нищо не мога да кажа по въпроса. Цял живот съм в София, майка ми и баща ми също. Никога не съм работил на полето. Интересно ми е за кратко да ходя при роднини и приятели в провинцията, но бързо започва да ме тегли обратно.
цитирай
12. tutankhamon661 - 9. sparotok - различни хора
23.12.2010 16:59
sparotok написа:
Нали познаваш поговорките - Свят голям, хора всякакви, Няма стадо без мърша...

Работил съм с германци, фламандци, франзузи, англичани...и мога да кажа със чиста съвест, че те се възползваха от всяка възможност да кръшнат, спяха и спокойно, ако другите им бяха свършили работата.

Хората от моя род имат трудов стаж над 40 години, някои дори над 50. Никога не са кръшкали, винаги са гледали да помогнат на другите, а и все още го правят.
Честни и откровени хора са, не се оплакват, не злословят...това са истинските българи.



Има и такива. По принцип тях търся, а останалите избягвам.
За съжаление доста по-често виждам ехидни усмивки, че някой друг се е минал, а тарикатчетата пак отмарят. От какво са се преуморили, остава загадка.
Може просто на такива да случвам.
цитирай
13. анонимен - ТУТАНКАМОН ТИ СИ ТОЧНО ТАКЪВ. МЪ...
23.12.2010 17:22
ТУТАНКАМОН ТИ СИ ТОЧНО ТАКЪВ. МЪРЗЕЛИВ И ПРОСТ БЪЛГАРИН. САМО НАСТАВЛЕНИЯ ДАВАШ. С ТВОЯТА ЛЮБОВНИЦА ГУДБАЙ САМО ПРЪСКАТЕ ОТРОВА.
цитирай
14. анонимен - Малоумния народ ще продължи да и...
23.12.2010 17:44
Малоумния народ ще продължи да избира престъпника Боко, а после ще се жалва, че нещо му е криво. Никога няма да се сети, че други методи трябват за да се прогресира. Днес забраняват деца, утре ще забранят дишането.
цитирай
15. анонимен - ОТЛИЧЕН-6
23.12.2010 17:44
,,АВТОРЕ....!

ОБИЧАМ :
..".ЕДИНСТВЕНО ИСТИНАТА, САМО ИСТИНАТА И ТО,......ЦЯЛАТА!!!!"
цитирай
16. tutankhamon661 - 13. анонимен
23.12.2010 17:56
анонимен написа:
ТУТАНКАМОН ТИ СИ ТОЧНО ТАКЪВ. МЪРЗЕЛИВ И ПРОСТ БЪЛГАРИН. САМО НАСТАВЛЕНИЯ ДАВАШ. С ТВОЯТА ЛЮБОВНИЦА ГУДБАЙ САМО ПРЪСКАТЕ ОТРОВА.

Ти идваш при мен и се изказваш, а аз при теб никога. Кажи сега кой пръска отрова?
цитирай
17. tutankhamon661 - 14. анонимен
23.12.2010 18:00
анонимен написа:
Малоумния народ ще продължи да избира престъпника Боко, а после ще се жалва, че нещо му е криво. Никога няма да се сети, че други методи трябват за да се прогресира. Днес забраняват деца, утре ще забранят дишането.

А някой друг предложил ли е по-добри методи? Защото според мен Бойко Борисов основно поправя грешките на предишните. Това виждам аз.
Но тук темата е съвсем друга.
цитирай
18. анонимен - Манията за величие я има при всички ...
23.12.2010 18:00
Манията за величие я има при всички народи, злобата и зависта също.Проявите им са по различни, но не и по слаби от нашите.
цитирай
19. анонимен - до 14
23.12.2010 18:09
"Малоумния народ"избра "престъпрника Боко" за да разкара крадливата ламя спаска,полиран мозък!Лично за мен,въпреки че гласувах за него, Бойко е никой!И реално нищо не върши!Просто няма за кой друг,не разбираш ли!?И ти ли ще предлагаш крадливия счетоводител,дето се мисли за политик?Вместо да се навираш в главите на хората,първо се потопи в собственото си малоумие,намести се удобно в него и чак тогава се опитай да мислиш!Не гарантирам,че ще се получи от първия път,но ако опитваш непрекъснато,кой знае,може някой "хубав ден за българската демокрация" и в твоята градина да съмне!Дай Боже!
цитирай
20. анонимен - maika ti prosta
23.12.2010 18:17
maika ti prosta ciganska
smurt za teb i goodbye
grob dano vi subere
i vi slava dade
bokluci ste
цитирай
21. tutankhamon661 - 15. анонимен - ОТЛИЧЕН-6
23.12.2010 18:27
анонимен написа:
,,АВТОРЕ....!

ОБИЧАМ :
..".ЕДИНСТВЕНО ИСТИНАТА, САМО ИСТИНАТА И ТО,......ЦЯЛАТА!!!!"

Поправих двойката, нали? Знаех си, че е въпрос на време.
цитирай
22. tutankhamon661 - 18. анонимен
23.12.2010 18:35
анонимен написа:
Манията за величие я има при всички народи, злобата и зависта също.Проявите им са по различни, но не и по слаби от нашите.

Нямам лични наблюдения, но казват, че по други държави всички си помагат с изключение на българите, които пак гледали да си "подливат вода". Не знам колко е вярно.
цитирай
23. tutankhamon661 - 19. анонимен
23.12.2010 18:47
анонимен написа:
"Малоумния народ"избра "престъпрника Боко" за да разкара крадливата ламя спаска,полиран мозък!Лично за мен,въпреки че гласувах за него, Бойко е никой!И реално нищо не върши!Просто няма за кой друг,не разбираш ли!?И ти ли ще предлагаш крадливия счетоводител,дето се мисли за политик?Вместо да се навираш в главите на хората,първо се потопи в собственото си малоумие,намести се удобно в него и чак тогава се опитай да мислиш!Не гарантирам,че ще се получи от първия път,но ако опитваш непрекъснато,кой знае,може някой "хубав ден за българската демокрация" и в твоята градина да съмне!Дай Боже!

Това е политиката - всеки дърпа към онзи, за който държи. Но всъщност тук темата е по-друга.
цитирай
24. tutankhamon661 - 20. анонимен
23.12.2010 18:56
Винаги съм се чудил такива като теб как гледат на себе си. Ясно, че не си човек. Дори за животно не ставаш. Но ти поне осъзнаваш ли колко ниско стоиш в еволюционната стълбица?
цитирай
25. razkazvachka - Много ме накефи текста ти!
23.12.2010 19:05
Точно показва как сблъсъкът на митовете се отразява на човека.
Чакам да чета още по въпроса!
цитирай
26. анонимен - От ВНМ
23.12.2010 19:06
Животът е организация. На моликулярно, на клетъчно, а и на обществено ниво. Патриахалното общество на нашите родители е разрушено без да е заменено с друг стожер на морала. Всеки индивид извън обществото деградира до биологическа единица. Представяш ли си какъв шамар ще отнесе този дето псува, ако го направи пред баща си. За съжаление Българската църква не може да носи призванието си, защото и тя се отдалечи от човека , по същия начин както и родата му. Да изкажем и погнусата си от близкото минало , в което Партията анексира функцийте и на църквата и на семейството. Основната клетка на обществото беше колектива с бащицата.
Но надежда има. След като някой задава въпроси по темата, след като някой се опитва да каже истината за историята ни като Спароток , а и след като ти отговаряме културно, макар и анонимно. Ако повече хора прочетат Иван Хаджийски ще се уверят , че БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД е бил достоен за уважение само преди десетилетия и разберем , че сегашния момент ни дава възможности да постигнем същото. Отдавна Европа не е била така благосклонна към нас.
Дано мизерният преход е бил за нас чистилището! Надявам се да станем отново народ , не мразеш се , а самоуважаващ се , за да ни уважават и другите.
цитирай
27. tutankhamon661 - 25. razkazvachka - Много ме накефи текста ти!
23.12.2010 19:18
razkazvachka написа:
Точно показва как сблъсъкът на митовете се отразява на човека.
Чакам да чета още по въпроса!

Съвсем скоро ще пристигне.
цитирай
28. beautyqueen - Фараоне,
23.12.2010 19:29
ти силен ли беше по математика? Да знам дали умееш да броиш пари. Мога да те взема за придворен счетоводител.
цитирай
29. balgarski7vinarki - Spravedlivo e razocharovanieto ti
23.12.2010 19:34
Nishto che i az sam ujasno potarpevsha ot sistemata, no niakak si mi e predi vsichko jal za obarkanite poniatia za rodina i nazionalni zennosti pri mladite.
A po temata dali e marzeliv balgarina - nikak ne e, no triabva da raboti v chujbina - tam truda e zenen, che i choveka.Mnogo fakti bih mogla da spodelia v podkrepa na tova si tvardenia, no ne e neobhodimo.
I kakva e logikata - shtom balgarinat ne e marzeliv v chujbina a u nas e, ami da doide drug model na sistema - i ot kade- moito mnenie e- da bade ot Evropa.
Moje pak i da dochakame realna promiana, che to sega - ot scandali i batazi chovek ne moje da pochustva cheloto si.
Podchertavam che ne obviniavam kabineta i personata na B.Borisov, korenite sa dalech nazad vav vremeto, daje mislia che i toi samiat ne e znael kogato go izbraha s kakvo se zahvashta- prosto e bil v scenaria, a i tvarde mnogo razchitashe na US - pak to doidoha,gepiha i se chupiha - horata ezdachi.
E, tova e.
цитирай
30. tutankhamon661 - 26. анонимен - От ВНМ
23.12.2010 19:46
анонимен написа:
Животът е организация. На моликулярно, на клетъчно, а и на обществено ниво. Патриахалното общество на нашите родители е разрушено без да е заменено с друг стожер на морала. Всеки индивид извън обществото деградира до биологическа единица. Представяш ли си какъв шамар ще отнесе този дето псува, ако го направи пред баща си. За съжаление Българската църква не може да носи призванието си, защото и тя се отдалечи от човека , по същия начин както и родата му. Да изкажем и погнусата си от близкото минало , в което Партията анексира функцийте и на църквата и на семейството. Основната клетка на обществото беше колектива с бащицата.
Но надежда има. След като някой задава въпроси по темата, след като някой се опитва да каже истината за историята ни като Спароток , а и след като ти отговаряме културно, макар и анонимно. Ако повече хора прочетат Иван Хаджийски ще се уверят , че БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД е бил достоен за уважение само преди десетилетия и разберем , че сегашния момент ни дава възможности да постигнем същото. Отдавна Европа не е била така благосклонна към нас.
Дано мизерният преход е бил за нас чистилището! Надявам се да станем отново народ , не мразеш се , а самоуважаващ се , за да ни уважават и другите.

Не знам какво значи "културно макар и анонимно". Как по друг начин да ми отговориш? Именно културно би трябвало да бъде.
За българската история съм слушал толкова различни гледни точки, че няма как да не се колебая - обратното би било наивно. В постинга казах, че вярвам в добродетелите от едно време. А това, че комунистическото робство ги е унищожило, е извън всякакво cъмнение.
цитирай
31. tutankhamon661 - 28. beautyqueen - Фараоне,
23.12.2010 20:07
beautyqueen написа:
ти силен ли беше по математика? Да знам дали умееш да броиш пари. Мога да те взема за придворен счетоводител.

Не съм бил най-добрия, но се справях. За счетоводител обаче не знам дали ставам. Винаги съм предпочитал геометрията, дори по едно време ми беше любим предмет след английския и астрономията. Докато алгебрата ми беше по-трудна.
цитирай
32. tutankhamon661 - 29. balgarski7vinarki - Spravedlivo e razocharovanieto ti
23.12.2010 20:22
balgarski7vinarki написа:
Nishto che i az sam ujasno potarpevsha ot sistemata, no niakak si mi e predi vsichko jal za obarkanite poniatia za rodina i nazionalni zennosti pri mladite.
A po temata dali e marzeliv balgarina - nikak ne e, no triabva da raboti v chujbina - tam truda e zenen, che i choveka.Mnogo fakti bih mogla da spodelia v podkrepa na tova si tvardenia, no ne e neobhodimo.
I kakva e logikata - shtom balgarinat ne e marzeliv v chujbina a u nas e, ami da doide drug model na sistema - i ot kade- moito mnenie e- da bade ot Evropa.
Moje pak i da dochakame realna promiana, che to sega - ot scandali i batazi chovek ne moje da pochustva cheloto si.
Podchertavam che ne obviniavam kabineta i personata na B.Borisov, korenite sa dalech nazad vav vremeto, daje mislia che i toi samiat ne e znael kogato go izbraha s kakvo se zahvashta- prosto e bil v scenaria, a i tvarde mnogo razchitashe na US - pak to doidoha,gepiha i se chupiha - horata ezdachi.
E, tova e.

И тук може да стане същото. Вярно, че човек губи мотивация, ако не е добре платен. Никой не е толкова луд, че да работи за едно "мерси".
цитирай
33. анонимен - maika ti prosta ciganska smurt za ...
23.12.2010 20:41
анонимен написа:
maika ti prosta ciganska
smurt za teb i goodbye
grob dano vi subere
i vi slava dade
bokluci ste


И в живота и смъртта има славни и велики.
Някои никога няма да го усетят. Ни наяве, ни насън.
Хапни си го сега и си го преглътни. Вземи си водичка, да не се задавиш.
цитирай
34. tutankhamon661 - 33. goodbye
23.12.2010 20:59
goodbye написа:
анонимен написа:
maika ti prosta ciganska
smurt za teb i goodbye
grob dano vi subere
i vi slava dade
bokluci ste


И в живота и смъртта има славни и велики.
Някои никога няма да го усетят. Ни наяве, ни насън.
Хапни си го сега и си го преглътни. Вземи си водичка, да не се задавиш.

Това е добър човек, разбираш ли. Знае всичко и дава акъл, защото му отива.
цитирай
35. анонимен - maika ti prosta ciganska smurt za ...
23.12.2010 21:03
tutankhamon661 написа:
goodbye написа:
анонимен написа:
maika ti prosta ciganska
smurt za teb i goodbye
grob dano vi subere
i vi slava dade
bokluci ste


И в живота и смъртта има славни и велики.
Някои никога няма да го усетят. Ни наяве, ни насън.
Хапни си го сега и си го преглътни. Вземи си водичка, да не се задавиш.

Това е добър човек, разбираш ли. Знае всичко и дава акъл, защото му отива.


Знаеш ли, в действителност може и да си прав. Може той или тя да е добър човек. Ние, ти, аз може да сме лошите. Добър човек, желае на лошите да умрат, за да стане света по-добър. Нали е благородно?
цитирай
36. tutankhamon661 - 35. goodbye - maika ti prosta ciganska smurt za ...
23.12.2010 21:09
goodbye написа:
tutankhamon661 написа:
goodbye написа:
анонимен написа:
maika ti prosta ciganska
smurt za teb i goodbye
grob dano vi subere
i vi slava dade
bokluci ste


И в живота и смъртта има славни и велики.
Някои никога няма да го усетят. Ни наяве, ни насън.
Хапни си го сега и си го преглътни. Вземи си водичка, да не се задавиш.

Това е добър човек, разбираш ли. Знае всичко и дава акъл, защото му отива.


Знаеш ли, в действителност може и да си прав. Може той или тя да е добър човек. Ние, ти, аз може да сме лошите. Добър човек, желае на лошите да умрат, за да стане света по-добър. Нали е благородно?

Виж как ми отвори очите. Освен да се засрамим? Както ти кажеш.
цитирай
37. анонимен - Виж как ми отвори очите. Освен да се ...
23.12.2010 21:29
tutankhamon661 написа:
Виж как ми отвори очите. Освен да се засрамим? Както ти кажеш.


Аз върху друго се замислих. Гроб да ни съберял? Дали добрякът/ката си мисли, че "лошите" хора като нас само в гроба и смъртта се събират? Виждаш ли колко наивно разсъждава. Все пак, за да е лош светът ние трябва да се погрижим за това, а аз честно да ти кажа не пропускам да се срещна с лоши себеподобни докато съм жива още. Иначе как ще противостоим на доброто? Че като умрем нали уж в ада ще ходим и слава ще събираме? Къде ще намираме такива добри души като анонимното като умрем? Голям наивник този анонимен.
цитирай
38. gwendoline - Добре си напипал нишката, много готин пост!
23.12.2010 22:01
Наредил си истина след истина. На повечето няма да им хареса. Обаче факт - мързелив народ сме, прост, нахален и завистлив. Не знам защо и откъде го имаме това, лошото. Често я подхващам тази тема у дома, но освен ядно да вдигам рамене и да се ядосвам, файда никаква!
Поздрави,
цитирай
39. djgator - tutankhamon661
23.12.2010 22:15
Хареса ми твоят анализ, омръзна ми да се опитвам да се успокоявам, оповавайки се единствено на славната история, докато газя в кал - в настоящето..
А онзи кълнещ коментар ми напомня един далечен стил..
цитирай
40. ironhot - Сигурно все нещо е вярно от тази славна българска история,
23.12.2010 22:51
питам се къде се е изгубил тоя дух? Вероятно 5те века робство са ни претопили в страхливите мишки, които сме днес. Скатаването, мързела, лъжите, симулирането, това е достоен портрет на един слуга (роб). Не знам само претенциите откъде се взеха?
цитирай
41. svoboda64 - И е вярно, и не е :)
23.12.2010 23:18
Всяко прекалено обобщение... надхвърлящо собствения опит и наблюдения... пък дори и "национално" - отвътре или отвън - е заплашено от "системна грешка". Навремето някои от нас бяха учени в часовете по физика (например) как да я отчитат :) Но малцина си спомнят за часовете си, още по-малко за онова, на което са учени... без да зазубрят :)))))

Та на въпроса, това го има у всички народи, Фараоне :) Малко си общувал с друтите, ама истински, питайки ги за техните митове и съизмерването им с реалността :))

И още нещо : тук сме, за да се учим. Ако забравим това, само си пилеем времето с приказки :))) Много от хората, които наистина извършват промените, никога няма и да ги чуете... Тяхната роля е да действат, а не да приказват :)))

Светли празници на всички :)))))))

цитирай
42. анонимен - "... племе нечистоплътно и най- паче крадливо."
23.12.2010 23:26
Българите са мързеливи, простовати, алчни и завистливи. Освен това те имат и ред отрицателни качества.
цитирай
43. lisichka - Тутане да не си започнал адаптация ...
24.12.2010 00:14
Тутане да не си започнал адаптация на моите срамове?
цитирай
44. анонимен - Най- наглият мит
24.12.2010 06:17
беше този, че след евреите ние сме най- интелигентният народ на света. Истината е, че евреите са тъпанари, които непрекъснато воюват с някого, а ние сме и си оставаме простаците на ЕС.
цитирай
45. raders - Митовете са нещо нормално за всяка ...
24.12.2010 12:20
Митовете са нещо нормално за всяка нация. Но когато една нация е комплексирана от безбройните си неуспехи, митовете идват като компенсация за пропуснати ползи и, разбира се, стават все по-смешни и все по-нелепи за тези, които умеят да мислят. Но по принцип митовете се сътворяват предимно от разни патриотично настроени групи и личности /леко дебилни/, които в един момент губят представа за реалност и започват да си съчиняват история.
цитирай
46. tutankhamon661 - 37. goodbye
24.12.2010 14:10
goodbye написа:
tutankhamon661 написа:
Виж как ми отвори очите. Освен да се засрамим? Както ти кажеш.


Аз върху друго се замислих. Гроб да ни съберял? Дали добрякът/ката си мисли, че "лошите" хора като нас само в гроба и смъртта се събират? Виждаш ли колко наивно разсъждава. Все пак, за да е лош светът ние трябва да се погрижим за това, а аз честно да ти кажа не пропускам да се срещна с лоши себеподобни докато съм жива още. Иначе как ще противостоим на доброто? Че като умрем нали уж в ада ще ходим и слава ще събираме? Къде ще намираме такива добри души като анонимното като умрем? Голям наивник този анонимен.


Наивност и алкохол. Каква комбинация!
цитирай
47. tutankhamon661 - 38. gwendoline
24.12.2010 14:11
gwendoline написа:
Наредил си истина след истина. На повечето няма да им хареса. Обаче факт - мързелив народ сме, прост, нахален и завистлив. Не знам защо и откъде го имаме това, лошото. Често я подхващам тази тема у дома, но освен ядно да вдигам рамене и да се ядосвам, файда никаква!
Поздрави,

За съжаление и на малкото работливи им излиза лошо име. Факт е, че по цял свят ни мразят. Не съм го видял лично, но от толкова места съм го чул, че просто няма как да се съмнявам.
цитирай
48. tutankhamon661 - 39. djgator - tutankhamon661
24.12.2010 14:15
djgator написа:
Хареса ми твоят анализ, омръзна ми да се опитвам да се успокоявам, оповавайки се единствено на славната история, докато газя в кал - в настоящето..
А онзи кълнещ коментар ми напомня един далечен стил..

Няма как да не си зададеш очевадните въпроси. Вярвам, че някога сме имали прословутите добродетели, но нещо доста съществено се е изпарило. В противен случай сега нямаше да сме в "девета глуха".
цитирай
49. tutankhamon661 - 40. ironhot
24.12.2010 14:17
ironhot написа:
питам се къде се е изгубил тоя дух? Вероятно 5те века робство са ни претопили в страхливите мишки, които сме днес. Скатаването, мързела, лъжите, симулирането, това е достоен портрет на един слуга (роб). Не знам само претенциите откъде се взеха?

Парадокс - най-жалките са най-претенциозни. Фука се само некадърният, а на другите не им се налага, защото има кой да ги похвали.
Според мен решаващия период е бил комунизмът. Случилото се тогава е описано във всички трудове за владеене на масите. Избиваш интелигенцията, както е станало веднага след 9 септември 1944г, и правиш всичко възможно броят на простите хора винаги да надвишава броя на можещите и знаещите. Паралелно с това подстрекаваш най-долните страсти като предателство, доносничество и т.н. Защо, мислиш, сега се скъсватда сочат с пръст "Ти си агент"?
цитирай
50. tutankhamon661 - 41. svoboda64
24.12.2010 14:20
svoboda64 написа:
Всяко прекалено обобщение... надхвърлящо собствения опит и наблюдения... пък дори и "национално" - отвътре или отвън - е заплашено от "системна грешка". Навремето някои от нас бяха учени в часовете по физика (например) как да я отчитат :) Но малцина си спомнят за часовете си, още по-малко за онова, на което са учени... без да зазубрят :)))))

Та на въпроса, това го има у всички народи, Фараоне :) Малко си общувал с друтите, ама истински, питайки ги за техните митове и съизмерването им с реалността :))

И още нещо : тук сме, за да се учим. Ако забравим това, само си пилеем времето с приказки :))) Много от хората, които наистина извършват промените, никога няма и да ги чуете... Тяхната роля е да действат, а не да приказват :)))

Светли празници на всички :)))))))




Със сигурност го има и при другите народи. Зависи до каква степен. В следващата част на този постинг съм предвидил и това.
Да, човек постоянно се учи. Винаги приемам чужди мнения. Ако открия моя грешка, това ще ми е от полза и може само да ме радва, защото ще я поправя.
цитирай
51. tutankhamon661 - 42. анонимен -
24.12.2010 14:22
анонимен написа:
Българите са мързеливи, простовати, алчни и завистливи. Освен това те имат и ред отрицателни качества.

Звучи ужасно. Мен и за по-леки думи ме обвиниха.
цитирай
52. tutankhamon661 - 43. lisichka
24.12.2010 15:06
lisichka написа:
Тутане да не си започнал адаптация на моите срамове?

Ами, не знам от какво точно се срамуваш. Поне си съгласна с мен.
цитирай
53. tutankhamon661 - 44. анонимен - Най- наглият мит
24.12.2010 15:07
анонимен написа:
беше този, че след евреите ние сме най- интелигентният народ на света. Истината е, че евреите са тъпанари, които непрекъснато воюват с някого, а ние сме и си оставаме простаците на ЕС.

Това е важна точка от следващата част на постинга. Но не съм съгласен за евреите. Ако са тъпанари, нямаше да владеят света. Може и да е защото са задружни и винаги се подкрепят. Да не забравяме обаче, че такива са и циганите, а те нищо не владеят.
Подобно нещо се забелязва и при други групи хора. Примерно гейовете - все гледат да се пробутат едни други. Ние мислим, че парите и скуката ги правят такива. Били са си същите, но се обграждат със свои. После се чудим защо на всеки ъгъл наднича някой гей.
цитирай
54. tutankhamon661 - 45. raders
24.12.2010 15:10
raders написа:
Митовете са нещо нормално за всяка нация. Но когато една нация е комплексирана от безбройните си неуспехи, митовете идват като компенсация за пропуснати ползи и, разбира се, стават все по-смешни и все по-нелепи за тези, които умеят да мислят. Но по принцип митовете се сътворяват предимно от разни патриотично настроени групи и личности /леко дебилни/, които в един момент губят представа за реалност и започват да си съчиняват история.

Да, често го наричат патриотизъм. Може би има полза за повдигането на духа, но ако се мине границата, човек започва да вярва, че е велик по рождение и не си дава много зор.
Сега се сещам за една група хора с подобно поведение - пишман-любовчиите. Колкото повече неуспехи трупат, толкова повече затъват във фантазиите си.
цитирай
55. анонимен - Винаги съм се чудил такива като теб ...
24.12.2010 15:29
tutankhamon661 написа:
Винаги съм се чудил такива като теб как гледат на себе си. Ясно, че не си човек. Дори за животно не ставаш. Но ти поне осъзнаваш ли колко ниско стоиш в еволюционната стълбица?


Анонимен 20 е Лидис, тази злоба, няма как да се сбърка:)
цитирай
56. анонимен - maika ti prosta ciganska smurt za ...
24.12.2010 15:34
goodbye написа:
анонимен написа:
maika ti prosta ciganska
smurt za teb i goodbye
grob dano vi subere
i vi slava dade
bokluci ste


И в живота и смъртта има славни и велики.
Някои никога няма да го усетят. Ни наяве, ни насън.
Хапни си го сега и си го преглътни. Вземи си водичка, да не се задавиш.


Това е Лидис тя, ще го преглътне с водка, предполагам Финландия.
цитирай
57. ok3223 - Откри топлата вода
24.12.2010 20:32
Кучего скача според тоягата. Кръшкачи има при всяка работа, която се върши от мнозина.СъзнАтелните са около 10-20%, а другите. Болшинството иска да даде по-малко(работата е "стока"на пазара на труда), а да получи повече(парички), което е нормално. На запад организацията е на ниво, контрола безкомпромисен, затова всичики са "съзнателни и работливи". . Нов си още. Наблюдават те.Не работиш добре, заплащането е седмично. На другата седмица без теб. Плащат ти за седмицата и любезно ти се изиняват, че поради независящи от тях обстоятелства, нямат повече нужда от твоето сътрудничетство. И точка. Никой не те упреква за нищо.
Ката потретиш на няколко места и останеш без пари, започваш и сам да се сещаш, защо те освобождават все теб от работа.
Има куп принудителни мерки. Хвърлиш фас- 100 евро, Книжка- също. Надул си музиката дома, пречиш на съседите да почиват. 200-300 евро и тн. ЗА всяКа грешка и простъпка се плаща скъпо и незабавно.
Когато те чукнат по главата и джоба яко десетина пъти, щеш нещеш тръгваш по правия път. Между другото нашите българи в чужбина имат сллвата на ДОБРИ РАБОТНИЦИ. и ЗАСЛУЖЕНО ДА ЗНАЕШ.

цитирай
58. termostat - Чифут египетски.
25.12.2010 14:36
Чифут египетски.
цитирай
59. lisichka - Ами виждам че си прочел от какво се ...
26.12.2010 14:37
Ами виждам че си прочел от какво се срамувам. Номерирала съм ги от 1 до 10.
цитирай
60. tutankhamon661 - 59. lisichka
26.12.2010 14:52
lisichka написа:
Ами виждам че си прочел от какво се срамувам. Номерирала съм ги от 1 до 10.

Щом така очебийно ме насочваш към твоя блог, ще взема да дойда при теб и да прочета какво си написала. Може да открия нещо ново.
цитирай
61. sparotok - тарикати
26.12.2010 15:04
tutankhamon661 написа:
sparotok написа:
Нали познаваш поговорките - Свят голям, хора всякакви, Няма стадо без мърша...

Работил съм с германци, фламандци, франзузи, англичани...и мога да кажа със чиста съвест, че те се възползваха от всяка възможност да кръшнат, спяха и спокойно, ако другите им бяха свършили работата.

Хората от моя род имат трудов стаж над 40 години, някои дори над 50. Никога не са кръшкали, винаги са гледали да помогнат на другите, а и все още го правят.
Честни и откровени хора са, не се оплакват, не злословят...това са истинските българи.



Има и такива. По принцип тях търся, а останалите избягвам.
За съжаление доста по-често виждам ехидни усмивки, че някой друг се е минал, а тарикатчетата пак отмарят. От какво са се преуморили, остава загадка.
Може просто на такива да случвам.


Тарикати и хитреци винаги е имало, от тях няма да се оттървем никога. Единствената полза от тях е, че показват как НЕ трябва да се държи един нормален човек.
цитирай
62. lisichka - а не, не те каня, само отбелязвам
26.12.2010 15:28
а не, не те каня, само отбелязвам
цитирай
63. tutankhamon661 - 62. lisichka
26.12.2010 15:38
lisichka написа:
а не, не те каня, само отбелязвам

Щом не ме каниш, значи няма да дойда. И без да съм те прочел, по думите ти съдя, че си написала нещо подобно. По тази тема са се изказали толкова много хора, че никой не може да претендира за първооткривател. Разликата е единствено в личния опит и изразните средства.
цитирай
64. lisichka - Аз освен себе си, друг никой до сега ...
26.12.2010 15:44
Аз освен себе си, друг никой до сега не съм чувала да отрича да се гордее с хора живяли преди 1000 години. Явно си се изчерпал с идеи да стоиш на първа страница.
Мен първа страница не ме вълнува, не и по начина по който се модерира. Нямам нуждата от одобрението на който и да било нито пък от тежката му благословия.
Остава ви единствено да ме копирате.
цитирай
65. lisichka - много здраве
26.12.2010 15:44
много здраве
цитирай
66. tutankhamon661 - 64. lisichka
26.12.2010 15:51
lisichka написа:
Аз освен себе си, друг никой до сега не съм чувала да отрича да се гордее с хора живяли преди 1000 години. Явно си се изчерпал с идеи да стоиш на първа страница.
Мен първа страница не ме вълнува, не и по начина по който се модерира. Нямам нуждата от одобрението на който и да било нито пък от тежката му благословия.
Остава ви единствено да ме копирате.

Сериозно ли твърдиш, че ти първа говориш за хората преди 1000 години? При условие, че се учи не само в училище, но и по медиите постоянно има подобни материали.
Ако не те вълнува първа страница, защо постоянно плюеш по онези, които са там?
Много хляб има да ядеш, докато ме стигнеш. Дори няма да обсъждам това, че настоящата публикация, заедно с много други, е готова преди повече от половин година. Не е необходимо. Нагледал съм се на завист.
Като си толкова отворена, престани да си правиш реклама в моя блог.
Видях твое изказване, че си трета /!!!/ по читаемост в blog.bg. Надявам се да не го казваш сериозно, защото говори много зле за психическото ти състояние.
Сама си отговори защо са те баннали в толкова много сайтове. Причината явно е в теб.
цитирай
67. lisichka - Сашко аз от реклама нямам нужда, ...
26.12.2010 16:00
Сашко аз от реклама нямам нужда, защото съм извор, който не се издържа от блогване, но ти явно се крепиш на повърхността като плагиадстваш непрекъснато.
Нямам идея от къде твърдиш подобни неща за мои думи. Дай да видя къде съм се изказала подобаващо? :)))))))))))))
Освен че си плагиат си и клеветник. Не ти прави чест!
От кои сайтове са ме баннали? Дай пример или ще си останеш само с голото говорене и мизерията, която бълваш нон стоп към хора, от които се храниш, за да си замажеш следите.
цитирай
68. tutankhamon661 - 67. lisichka
26.12.2010 16:04
lisichka написа:
Сашко аз от реклама нямам нужда, защото съм извор, който не се издържа от блогване, но ти явно се крепиш на повърхността като плагиадстваш непрекъснато.
Нямам идея от къде твърдиш подобни неща за мои думи. Дай да видя къде съм се изказала подобаващо? :)))))))))))))
Освен че си плагиат си и клеветник. Не ти прави чест!
От кои сайтове са ме баннали? Дай пример или ще си останеш само с голото говорене и мизерията, която бълваш нон стоп към хора, от които се храниш, за да си замажеш следите.

При условие, че съм пуснал публикация, очакваш да обръщам внимание на твоите интриги? Няма да стане. Други хора са по-важни за мен.
Всеки си въобразява, че е извор, но това другите го решават, не ти. Като получиш одобрението на болшинството, тогава ще говорим.
Ако продължаваш да ми пускаш коментари, с които още повече ми вдигаш рейтинга, ще излезе, че аз съм ти първата грижа. Така ли е? Ако да, ще ти кажа едно "благодаря"!
цитирай
69. lisichka - Сашко аз от реклама нямам нужда, ...
26.12.2010 16:12
tutankhamon661 написа:
lisichka написа:
Сашко аз от реклама нямам нужда, защото съм извор, който не се издържа от блогване, но ти явно се крепиш на повърхността като плагиадстваш непрекъснато.
Нямам идея от къде твърдиш подобни неща за мои думи. Дай да видя къде съм се изказала подобаващо? :)))))))))))))
Освен че си плагиат си и клеветник. Не ти прави чест!
От кои сайтове са ме баннали? Дай пример или ще си останеш само с голото говорене и мизерията, която бълваш нон стоп към хора, от които се храниш, за да си замажеш следите.

При условие, че съм пуснал публикация, очакваш да обръщам внимание на твоите интриги? Няма да стане. Други хора са по-важни за мен.
Всеки си въобразява, че е извор, но това другите го решават, не ти. Като получиш одобрението на болшинството, тогава ще говорим.
Ако продължаваш да ми пускаш коментари, с които още повече ми вдигаш рейтинга, ще излезе, че аз съм ти първата грижа. Така ли е? Ако да, ще ти кажа едно "благодаря"!

Въобще не ме интересуват приоритетите ти.
Държа да кажеш къде съм казала че съм трета по читаемост и от кои места съм банната щом като си толкова отворен ....когато си докажеш твърденията тогава ще ти взема оценките предвид до тогава си оставаш едно клеветниче и плагиадче.
Рейтинга си го вдигаш сам защото държиш ножа и хляба, а моята читаемост от доста време ти е трън в очите и болка за умиране иначе нямаше да си правиш толкова труд да ми модерираш изявите в интернет.
цитирай
70. tutankhamon661 - 69. lisichka
26.12.2010 16:15
Аз да те модерирам?!?! Тук вече разговорът приключи. Общувам само с нормални хора.
цитирай
71. lisichka - нали знаеш че който лъже на въже......?
26.12.2010 16:38
tutankhamon661 написа:
Аз да те модерирам?!?! Тук вече разговорът приключи. Общувам само с нормални хора.

цитирай
72. tutankhamon661 - 71. lisichka - нали знаеш че който лъже на въже......?
26.12.2010 22:35
Знам, знам. Вече приготвих въжето. Можеш да си пъхаш главата.
О, ти висш разум! Знам, че си написала дори учебниците по история. Нещо повече - била си личен съветник на хан Аспарух. Господ здраве да ти дава и да споделяш с другите космическия си разум!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tutankhamon661
Категория: Други
Прочетен: 5663798
Постинги: 296
Коментари: 13809
Гласове: 59857
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031