Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.12.2010 14:25 - БЪЛГАРСКИ МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ - 2 ЧАСТ
Автор: tutankhamon661 Категория: Други   
Прочетен: 23145 Коментари: 51 Гласове:
21

Последна промяна: 08.03.2011 04:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg




ПРОДЪЛЖЕНИЕ:

Всеки е чувал, че ние сме втори по интелигентност след евреите. Чудно как не казваме, че сме първи? Явно не сме най-самовлюбените. Тук първенството държат македонците - нали сме един народ. Щом дори шведската тройка не била всъщност шведска или някаква друга, а македонска и значела "трима войводи точат саби".
Мой приятел разправяше, че негов състудент от македонски произход съвсем сериозно твърдял, че "македонските" братя Кирил и Методий са създали "македонската" азбука, а българите само добавили буквата "ъ", за да пишат "гъз". Не знам как да коментирам тази простотия.
А после някои разправят, че в Македония плачели за нас. Една част действително се смятат за българи, но другите ни мразят неистово. И двете са верни. Едновременно вървят кампании "за и против" нашата държава.
Как преценихме колко сме интелигентни? Ако сме втори по този показател, защо не сме на същото призово място и по богатство? Малка държава сме, а? Големите ни мачкат. Люксембург и Лихтенщайн да не са гиганти? Дания да не е колкото цял континент?
Не може да се кара само на голи думи и самочувствие. Нужни са факти, действия и т.н.
Какво значи да си интелигентен? Как се преценява?
Тестовете са "мижи да те лажем". За да ги решиш, трябва просто да имаш комбинативна мисъл, но това не те прави кой знае колко умен, защото може да си кръгла нула във всички останали области.
Този измервател е толкова достоверен, колкото примерно детектора на лъжата. Последният не се използва като доказателство в съда, именно защото не е надежден.
Според някакъв тест за интелигентност Мадона е три пъти   по-умна от Айнщайн. В шоуто определено го превъзхожда. А за друго?
В две различни училища имах двама съученици, нямащи нищо общо помежду си. Дори не се познаваха, но бяха абсолютно идентични в едно отношение - пълни двойкаджии, ала  в математиката газеха наред. Така и не видях задача, която да ги затрудни. Е, умни ли са?
Забелязал съм, че определени групи хора гледат високомерно на околните. Примерно заетите в банковата сфера страдат от съвсем истинско професионално изкривяване, следствие от постоянното боравене с големи суми. Не знам, може би подсъзнателно започват да се възприемат като по-заможни, "голямото добрутро" или Дявол знае какво. Но съвсем реално гледат на околните като на някакви нищожества.
Преди време внасях едни пари в ОББ и неволно станах свидетел как касиер обяснява на охраната, че нещо не върши като хората, а всъщност трябвало еди как си да го прави. Стана ми смешно и си представих обратната ситуация - охранителят обяснява на касиера как се прехвърлят пари от една сметка в друга. Двете са еднакво абсурдни, защото говорим за различни сфери на дейност. Спец в едната не значи спец в другата. Само че касиерът го беше забравил. А аз викам "Всяка жаба да си знае гьола!"
Същото се получава и при част от компютърните специалисти. Ако си най-печения хакер и нито една система не може да те спре, но в същото време за всичко останало си абсолютен неандерталец, тогава какво? Има такива. Погълнати са от компютъра и са забравили или изобщо не са знаели, че съществуват неща като самобръсначка, сапун, вода и т.н. Мине покрай теб и те дрогира с "приятен" аромат. Такъв може ли да мине за умен?
Скоро чаках пред КАТ. Бях се наредил точно зад един тип, който през цялото време обясняваше по телефона разни компютърни техники. Не стига че изглеждаше ужасно гнусен,  ами "черпеше" около себе си с такива "ароматни благоухания", че в един момент мислех да зарежа чакането въпреки важността му.
Не, определено няма начин да приема такова животно за интелигентен човек, ако ще и да е учителя на Бил Гейтс.
Не може да се отсече "умен или не". Твърде относително е. Всеки има силни, но и слаби страни. Затова ми е чудно как се писахме втори в света?
Години наред слушам, че българинът бил  гостоприемен. Много се радвал, когато някой го посети, правел софри и т.н.
Звъни се на вратата. Домакинът отваря на ухилените хора, дошли да го видят.  Душата му се свива от неприятата изненада, но външно пуска най-мазната усмивка, на която е способен.
   - Ех, добре сте ми дошли! Толкова се радвам да ви видя. Айде влизайте, да не става течение!
Праща ги към хола, за да не видят колко е разхвърляно в останалите помещения, и отива да направи кафе. В главата му прехвърчат мълнии. Мята едно око да не го е последвал някой от гостите и възмутено сумти:
   - Пууу! Тия навлеци точно сега ли се изтърсиха? Що не отидох до магазина, както мислех? Докато се върна, щяха да са заминали. Сега ще ми разправят какво са си купили, какви неволи ги мъчат и други подобни простотии. К"во ме интересуват? Аз да не съм поп, че да ми се изповядват.
Противно на тези дружелюбни разсъждения първите думи на домакина към гостите са:
   - Тъкмо за вас си мислех преди да звъннете. Домъчня ми, че мина много време от последния път. Хайде разправяйте какво става с децата! Нещо ново? Нямам търпение да чуя.
Наивниците започват с локумите - винаги вярват, че има кой да ги чуе. Изпадат в подробности, които действат като чук върху главата на нещастния домакин.
Минават часове на надлъгване. Мъченикът отдавна е изгубил търпение, но стиска зъби, убеждавайки сам себе си, че всеки момент навлеците ще си тръгнат.
На края остава сам. Мисията е приключена.
Не, не описвам габровец, а българин. Имам убийствени наблюдения по тази част.  Естествено, казани за други индивиди - подобни неща никога не се говорят за присъстващите, а само за отсъстващите. По принципа на съпоставянето можеш доста точно да възстановиш дадена ситуация, без да си присъствал на нея. Особено ако имаш усет към психологията.
Българинът обича да ходи на гости, но не и да посреща. Наред с опасността да видят колко е "подредена" къщата ти,  изникват и други лимонки.
Ако са скромни, гостите ще минат с кафе и още нещо. Но доста хора, отишли на чужда софра, действат на принципа "ден година храни".
Да не говорим, че по правило идват в най-неподходящия момент. Тъкмо си запланувал някое интересно занимание и разни се сещат за теб.
Не дай си Боже да си с любовница! Уж си разкарал жената нанякъде и мислиш, че теренът е чист, а в този момент се оказва, че роднини на благоверната "случайно" са имали работа наблизо и, нали разбираш, използват случая. Мъка!


                             КРАЙ НА 2 ЧАСТ

                Продължението след няколко дни       



Гласувай:
91



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Проф. Ю. Вучков
26.12.2010 15:01
Мнението ти, изцяло се покрива с моето.
цитирай
2. stix - За да няма проблеми гостите тр. да са ...
26.12.2010 15:07
За да няма проблеми гостите тр. да са поканени.
Не изпитвам неудобство, ако ми дойдат ненадейно.
Който иска да е посрещнат добре, може да ме предупреди.
цитирай
3. admiral - Звучиш логично. Аз също съм стигал ...
26.12.2010 15:21
Звучиш логично. Аз също съм стигал до подобни заключения. Първоначално мислех, че проблемите ни идват от това, че сме малка държава, но има и други джуджета, където обаче хората живеят охолно. Тук защо не се получава? Явно нещо важно ни липсва.
цитирай
4. tutankhamon661 - 1. анонимен - Проф. Ю. Вучков
26.12.2010 15:28
анонимен написа:
Мнението ти, изцяло се покрива с моето.

Добре, бе! Ако това не е комплимент, здраве му кажи!
цитирай
5. tutankhamon661 - 2. stix
26.12.2010 15:41
stix написа:
За да няма проблеми гостите тр. да са поканени.
Не изпитвам неудобство, ако ми дойдат ненадейно.
Който иска да е посрещнат добре, може да ме предупреди.

При мен е като в крайпътен хан. Имам една камара съседи и роднини, които си умират за приказки на кафе. Много пъти съм си задавал въпроса, нямат ли си друга работа. Явно нямат или просто предпочитат клюките. Проблемът е, че в повечето случаи идват ненадейно и следва "шах".
цитирай
6. анонимен - че си управител или поне важна пе...
26.12.2010 15:49
че си управител или поне важна персона в blog.bg ти личи от километри
цитирай
7. tutankhamon661 - 3. admiral
26.12.2010 15:54
admiral написа:
Звучиш логично. Аз също съм стигал до подобни заключения. Първоначално мислех, че проблемите ни идват от това, че сме малка държава, но има и други джуджета, където обаче хората живеят охолно. Тук защо не се получава? Явно нещо важно ни липсва.

Бих казал, че в малки държави като Лихтенщайн и Люксембург хората живеят доста добре. Значи те могат, а ние не?
цитирай
8. анонимен - Голям смях!
26.12.2010 16:08
Къде ти втори по интелигентност? Дори африканците са по-умни от нас. Те поне имат оправдание, че дълго са били роби. Но сега се развиват с гигантски скокове. А ние? Каквото сме имали всичко профукахме, разрушихме, продадохме. Останаха ни само думите и самохвалството.
цитирай
9. jagger - Преди време някакъв държавник от ...
26.12.2010 16:24
Преди време някакъв държавник от Дания се оплака, че и тях ги мачкали по-големите, но го приемал за нормално. Тази държава е доказала, че размерите не са решаващи. Можеш да се развиваш успешно без да си с големината на САЩ примерно.
цитирай
10. tutankhamon661 - 6. анонимен
26.12.2010 16:33
анонимен написа:
че си управител или поне важна персона в blog.bg ти личи от километри

По-леко, че ще ми вдигнеш акциите!
цитирай
11. lisichka - акциите си ги вдигаш сам аз нямам отношение към модерацията на блоговете в интернет
26.12.2010 16:37
tutankhamon661 написа:
анонимен написа:
че си управител или поне важна персона в blog.bg ти личи от километри

По-леко, че ще ми вдигнеш акциите!

цитирай
12. lisichka - хайде сега напиши си спокойно ми...
26.12.2010 16:42
хайде сега напиши си спокойно митовете до номер 10 после забъркай и аранжирай естетски някоя попара и си карай както си знаеш.
няма да те тревожа повече.
няма да те тревожа като оня смахнатия дето ме гонеше от блога си пък сега реве че съм си изтрила коментарите и съм била всичко най-лошо . не аз, вие не сте у ред.
цитирай
13. pikso - Някои хора
26.12.2010 16:47
се кълнат в детектора на лъжата. Спомням си Витомир Саръиванов как разпалено обясняваше, че нямало дори минимална опасност за грешка. Всичко било изчислено със съвършена точност. Доста се смях тогава.
цитирай
14. анонимен - предложение
26.12.2010 16:58
тутанчо путанчо, с толкова много акъл да беше станал президент.
цитирай
15. kozanostra - Не се учудвай на съучениците ти м...
26.12.2010 17:08
Не се учудвай на съучениците ти математици. Доста хора са така. Бързо се ориентират в цифрите, но за друго не ги търси. Гледал съм човек ранен в главата през Втората световна война, който даваше интервю и наред с това на ум пресмяташе умножение на някакви огромни цифри. Тази негова способност се дължеше на факта, че в главата му все още имаше част от куршума. Искам да кажа, че понякога мозъка работи странно, но си има своята логика.
цитирай
16. tutankhamon661 - 8. анонимен - Голям смях!
26.12.2010 17:36
анонимен написа:
Къде ти втори по интелигентност? Дори африканците са по-умни от нас. Те поне имат оправдание, че дълго са били роби. Но сега се развиват с гигантски скокове. А ние? Каквото сме имали всичко профукахме, разрушихме, продадохме. Останаха ни само думите и самохвалството.

Не съм бил в Африка, но чувам, че някои държави са доста напред с материала. Но пък има и такива, които можем само да съжаляваме.
цитирай
17. tutankhamon661 - 9. jagger
26.12.2010 17:38
jagger написа:
Преди време някакъв държавник от Дания се оплака, че и тях ги мачкали по-големите, но го приемал за нормално. Тази държава е доказала, че размерите не са решаващи. Можеш да се развиваш успешно без да си с големината на САЩ примерно.

Може би наистина трябва да станем монархия. Много ни натежаха депутатите. Не стига, че броят им е прекалено голям, но и стават все по-лакоми. Такива гуши и шкембета как се поддържат без обилно плюскане?
цитирай
18. tutankhamon661 - lisichka
26.12.2010 17:44
Ех, любов необяснима!
цитирай
19. tutankhamon661 - хайде сега напиши си спокойно ми...
26.12.2010 17:46
lisichka написа:
хайде сега напиши си спокойно митовете до номер 10 после забъркай и аранжирай естетски някоя попара и си карай както си знаеш.
няма да те тревожа повече.
няма да те тревожа като оня смахнатия дето ме гонеше от блога си пък сега реве че съм си изтрила коментарите и съм била всичко най-лошо . не аз, вие не сте у ред.

Душа, ти не ме ли позна? Аз съм онзи, който те гонеше, но тук все още не съм събрал смелост. Почакай и ще видиш!
цитирай
20. tutankhamon661 - 13. pikso - Някои хора
26.12.2010 17:59
pikso написа:
се кълнат в детектора на лъжата. Спомням си Витомир Саръиванов как разпалено обясняваше, че нямало дори минимална опасност за грешка. Всичко било изчислено със съвършена точност. Доста се смях тогава.

Витомир достатъчно се издъни. Правеше се на верен съпруг и обиждаше другите, но после лъсна по гъз. Затова човек трябва първо да гледа себе си, после околните.
Явно не е толкова умен, колкото си въобразява. Нищо чудно, че е изпаднал в такава самозаблуда по отношение на детектора.
цитирай
21. tutankhamon661 - 14. анонимен - предложение
26.12.2010 18:06
анонимен написа:
тутанчо путанчо, с толкова много акъл да беше станал президент.

Още на следващите избори съм кандидат. Да не забравиш да гласуваш за мен!
цитирай
22. katla - Само не разбрах ти за умен ли се см...
26.12.2010 18:13
Само не разбрах ти за умен ли се смяташ или не? По-скоро второто.
цитирай
23. анонимен - Македонците са по-изобретателни ...
26.12.2010 18:23
Македонците са по-изобретателни от нас и много по-надути. Там върви чудовищна масова дезинформация на населението. Много хора вярват, но и много се дърпат. Всичко тръгва от гадната политическа клика, която нарочно мъти водата. По някое време малкия човек ще се осъзнае, но чак когато всичко е опоскано. Силните на деня си знаят работата и няма лесно да пуснат кокала.
цитирай
24. vesi3003 - ;)
26.12.2010 18:27
Пишеш точно за истината... така както е в живота. Разбира се, че има хора на който не им допада да чуят нещата от страни. Хич да не ти пука за тях... а и знам, че е така. Съгласна съм, че българите сме достатъчно интелигентни с изключение на една малка част на която или им е по удобно или предпочитат да си стоят някъде там... на едно място. Човешкия мозък винаги е бил най необяснимата част у хората. Така сме устроени просто а и смятам, че така трябва да бъде. Не може всичко да се знае и разбира... чакам 3 част ;)
цитирай
25. анонимен - Интернет е голяма мания и неслуч...
26.12.2010 18:37
Интернет е голяма мания и неслучайно този проблем се разисква навсякъде. Действително има хора, които по цял ден клечат на мишката и без да се усетят губят връзка с реалността. Превръщат се в мърляви същества неспособни да се грижат за себе си и дори да поддържат елементарна хигиена. Ако някой се опита да ги откъсне от мрежата, стават нервни и агресивни. Но са много щастливи, ако се превърнат в печени хакерчета.
цитирай
26. tutankhamon661 - 15. kozanostra
26.12.2010 18:45
kozanostra написа:
Не се учудвай на съучениците ти математици. Доста хора са така. Бързо се ориентират в цифрите, но за друго не ги търси. Гледал съм човек ранен в главата през Втората световна война, който даваше интервю и наред с това на ум пресмяташе умножение на някакви огромни цифри. Тази негова способност се дължеше на факта, че в главата му все още имаше част от куршума. Искам да кажа, че понякога мозъка работи странно, но си има своята логика.

Чувал съм за подобни случаи. Голям късмет е извадил този човек. Хем не е унрял от такава тежка рана, хем дарба е получил.
цитирай
27. tutankhamon661 - 22. katla
26.12.2010 18:59
katla написа:
Само не разбрах ти за умен ли се смяташ или не? По-скоро второто.

Залагай на първото!
цитирай
28. tutankhamon661 - 23. анонимен
26.12.2010 19:11
анонимен написа:
Македонците са по-изобретателни от нас и много по-надути. Там върви чудовищна масова дезинформация на населението. Много хора вярват, но и много се дърпат. Всичко тръгва от гадната политическа клика, която нарочно мъти водата. По някое време малкия човек ще се осъзнае, но чак когато всичко е опоскано. Силните на деня си знаят работата и няма лесно да пуснат кокала.

В днешно време всичко започва и свършва с политиката. Само помисли колко хора имат полза от разделението на България и Македония! Повече държавни постове, повече възможности за плюскане.
цитирай
29. tutankhamon661 - 24. vesi3003 - ;)
26.12.2010 19:21
vesi3003 написа:
Пишеш точно за истината... така както е в живота. Разбира се, че има хора на който не им допада да чуят нещата от страни. Хич да не ти пука за тях... а и знам, че е така. Съгласна съм, че българите сме достатъчно интелигентни с изключение на една малка част на която или им е по удобно или предпочитат да си стоят някъде там... на едно място. Човешкия мозък винаги е бил най необяснимата част у хората. Така сме устроени просто а и смятам, че така трябва да бъде. Не може всичко да се знае и разбира... чакам 3 част ;)

Както навсякъде, така и тук има добри и лоши хора. Аз говоря за тъмната страна, така да се каже. Но това не значи, че няма светла. Всяка монета има две страни.
Много пъти съм споменавал, че хората предпочитат красивата лъжа пред грозната истина. Аз обаче никога не се самозалъгвам.
цитирай
30. tutankhamon661 - 25. анонимен
26.12.2010 19:32
анонимен написа:
Интернет е голяма мания и неслучайно този проблем се разисква навсякъде. Действително има хора, които по цял ден клечат на мишката и без да се усетят губят връзка с реалността. Превръщат се в мърляви същества неспособни да се грижат за себе си и дори да поддържат елементарна хигиена. Ако някой се опита да ги откъсне от мрежата, стават нервни и агресивни. Но са много щастливи, ако се превърнат в печени хакерчета.

Това е най-актуалната болест. Като помислиш колко възможности предлага Мрежата и веднага разбираш откъде идва пристрастяването. Цял нов свят, не е шега-работа.
цитирай
31. therainss - Аре стига бе!!!
26.12.2010 20:34
Аре стига бе!!!
цитирай
32. анонимен - Ако можеше да се видиш колко си ел...
26.12.2010 20:35
Ако можеше да се видиш колко си елементарен, даже междуметия нямаше да пишеш публично.
цитирай
33. tutankhamon661 - 31. анонимен
26.12.2010 20:39
Да си чувал, че на майтапа се отвръща с майтап? Ммнее, не си чувал, определено. Има и други неща освен животинската злоба, но ти познаваш само нея. Такива като теб в нормалния свят лежат в затвора. Не мога да си представя по-мръсен човек.
цитирай
34. tutankhamon661 - 32. therainss
26.12.2010 20:51
therainss написа:
Аре стига бе!!!

За кое по-точно?
цитирай
35. therainss - Просто емоционален изблик...
26.12.2010 20:54
...койъо не можах да сдържа :р
цитирай
36. tutankhamon661 - 33. анонимен
26.12.2010 21:19
анонимен написа:
Ако можеше да се видиш колко си елементарен, даже междуметия нямаше да пишеш публично.

Не използвай думи, чието значение не разбираш!
Елементарен ли? Затова не можеш да устоиш да ме прочетеш. Ха-ха! Сам си отговори какво значи този факт!
Знам, че беше тъжен, защото изтрих твои кометари, но така се полага на некадърните изказвания. Може пак да те изтрия, но това ще значи инфаркт за болното ти сърце. Нали не си забравил, че не можеш да го понесеш?
цитирай
37. kakotako - Балканските народи
26.12.2010 22:10
по принцип са с гореща кръв и обичат купоните. Това ни отличава от целия останал свят. Не че е лошо, просто не трябва да се мисли само за софрата. Много хора имат навика да питат "Кога ще почерпиш", но не казват те кога ще направят същото. Така или иначе винаги се намира терен.
цитирай
38. анонимен - Авантаджийството е втора бълга...
26.12.2010 22:55
Авантаджийството е втора българска природа. Денонощно хапване и пийване. Друго не им трябва на разни отворени типове. Най-много се радват, ако е за чужда сметка. За това никъде по света не ни искат.
цитирай
39. zoom - Фараоне,
27.12.2010 00:38
крайно време е да се подложиш на тест за интелигентност за да разбереш колко си тъп. За твое добро. Нали разбираш?
цитирай
40. анонимен - тъ пси бе му мий
27.12.2010 03:27
тъ пси бе му мий
цитирай
41. gwendoline - Всичко идва от лошото възпитание и тъпанарската среда, в която си живуркаме.
27.12.2010 15:21
Нито сме умни, нито сме интелигентни. Виж, хитреци и тарикати, мноооого! Рядко се среща нещо различно. Чак не ми се обяснява повече...
цитирай
42. tutankhamon661 - 37. kakotako - Балканските народи
28.12.2010 09:53
kakotako написа:
по принцип са с гореща кръв и обичат купоните. Това ни отличава от целия останал свят. Не че е лошо, просто не трябва да се мисли само за софрата. Много хора имат навика да питат "Кога ще почерпиш", но не казват те кога ще направят същото. Така или иначе винаги се намира терен.

Там е работата, че по цял свят първо мислят за парaта, после за софрата. Тук е обратното. Как ще се оправим тогава? Та нали мезето и ракията струват пари. Никой не е длъжен да ги подарява, колкото и да ги смятаме за стоки от първа необходимост.
цитирай
43. tutankhamon661 - 38. анонимен
28.12.2010 09:57
анонимен написа:
Авантаджийството е втора българска природа. Денонощно хапване и пийване. Друго не им трябва на разни отворени типове. Най-много се радват, ако е за чужда сметка. За това никъде по света не ни искат.

Винаги помня думите на Андрешко, че бедният пиел, за да забрави неволите. Вярно, използва се и за тази цел, но няма как да не прозвучи и като агитация. Не знам дали на друг му е направило впечатление. Както и да го въртим, това е опит за оправдаване на пиянството. Няма как да ми хареса, след като никога не съм бил голям фен на чашката.
цитирай
44. tutankhamon661 - 39. zoom - Фараоне,
28.12.2010 10:07
zoom написа:
крайно време е да се подложиш на тест за интелигентност за да разбереш колко си тъп. За твое добро. Нали разбираш?

Оценявам загрижеността ти.
цитирай
45. tutankhamon661 - 41. gwendoline - Всичко идва от лошото възпитание и тъпанарската среда, в която си живуркаме.
28.12.2010 10:10
gwendoline написа:
Нито сме умни, нито сме интелигентни. Виж, хитреци и тарикати, мноооого! Рядко се среща нещо различно. Чак не ми се обяснява повече...

Точно хитреци и тарикати. Седи и мисли кой и за какво да излъже. Ако успее, първата му работа е да се похвали. А през това време би могъл да свърши нещо полезно. Айде да не е за обществото като цяло, но поне за себе си със cигурност.
цитирай
46. vartexreklama - Прекалено си подробен. Дай по-н...
29.12.2010 11:45
Прекалено си подробен. Дай по-накратко.
цитирай
47. tutankhamon661 - 46. vartexreklama
29.12.2010 14:37
vartexreklama написа:
Прекалено си подробен. Дай по-накратко.

Няма начин. Колкото повече пиша, толкова повече идеи ми идват. Рядко успявам да вместя всички.
цитирай
48. vartexreklama - Тут,
29.12.2010 16:49
заболя ме главата от теб.
цитирай
49. анонимен - Ненормална мумия.
29.12.2010 17:22
Ненормална мумия.
цитирай
50. анонимен - Хм...
30.12.2010 04:47
Бих те посъветвал да мислиш малко преди да пишеш дивотии от рода на това колко била малка Дания. Очевидно на теб не ти е известно, че остров с размерите на цял континент е автономна област на въпросната скандинавска държавица. Аман от келеши с претенции. Прекрасен автогол си си вкарал!
цитирай
51. анонимен - Махам се от тук!
31.12.2010 16:57
Махам се от тук!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tutankhamon661
Категория: Други
Прочетен: 5663911
Постинги: 296
Коментари: 13809
Гласове: 59857
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031