Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2011 17:00 - Убийци на пътя
Автор: tutankhamon661 Категория: Други   
Прочетен: 20609 Коментари: 54 Гласове:
99

Последна промяна: 14.06.2012 09:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg




Вече мина доста време от трагедията в Симеоновград, но продължават да излизат материали по темата. Знаем и какво се случи на бул."България". Тези факти, комбинирани с ежедневните ми премеждия на улицата, ме провокираха да напиша настоящите редове. Намирам го за необходимо, тъй като засяга едни от най-устойчивите самозаблуди на българския народ.

Известно е, че повечето мъже зад волана смятат себе си едва ли не за непогрешими виртуози. По темата може да се изпише цяла библиотека с работно заглавие "Величието на българския шофьор". Всеки трезвомислещ човек вижда трагикомичното в това високо самомнение, но голяма част от хората го забравят, щом седнат в любимото МПС.

Какво следва? Той вече е Господаря на пътя. "Гледай, гледай к"во ги правя!" Тези думи съм ги чувал от човек, когото не желая да срещна на пътя, нито ще се кача повече с него в една кола. Радвам се, че тогава той бе единствения луд на булеварда, т.е. останалите му правеха път, виждайки с каква самонадеяност беснее. Нали се сещате какво щеше да се случи, ако наблизо имаше само още един ненормалник, който очаква другите да му дават път, защото видиш ли, той трябва да демонстрира "какво ги прави".

Заради такива кукувци вече не е безопасно дори на тротоара. Не е само случаят на бул."България". Помните ли майката с количката? Чака горката автобуса, а някакъв изгубил управление. И право върху нея. Какво значи "изгубил"? Ако беше карал бавно, това нямаше да се случи. Да не говорим, че щом не е могъл да го предвиди, значи не става за шофьор. Той със сигурност се смята за техничар, но фактите говорят друго.

А пикльото от Симеоновград? Нарочно го наричам така, за да изразя презрението си към ситуацията, в която се намира. Жалко за родителите му, но тук трябва да има сурово наказание.

Оневиняващи обстоятелства? Дано не пробутат този номер! Проблемът с пиянството зад волана е много сериозен и е необходимо да се приложат няколко сурови присъди, за да се осъзнаят тарикатите. Глобите очевидно не помагат, колкото и да са солени. В същото време идеята "Да живее купонът" има доста фенове, които редовно я пренасят на пътя. После сълзи.

В моя квартал е пълно с келеши, които не признават нормалното потегляне - задължително трябва да пилят гуми и са най-щастливи, когато повече хора забележат "майсторлъка им". Понякога това се случва и пред блока. Има малка вътрешна уличка, по която колите минават колкото да паркират. Не е предназначена за голямо движение и по нея постоянно играят деца. Въпреки това често се намира тарикат, който иска примерно да изпробва спирачките. Все едно мен трябва да ме интересува, че таратайката му е на 20 години и за пореден път я е ремонтирал.

Малкият ми племенник пресича въпросната уличка тичешком, без да се оглежда. Много пъти съм му правил забележка, но той продължава - дете е все пак. Докато възрастният трябва повече да внимава. Aма не става точно така, понеже някои съвсем сериозно са си повярвали, че са по-човеци от останалите. Не говоря за държавници или престъпници, а за съвсем обикновени граждани. Подайте си носа през балкона и веднага ще ви "лъхне" нещо по темата.

Най-добре да не се самозалъгваме. Абсолютно всяка държава е минала по пътя на суровите наказания. Малко хора разбират от човешка приказка. Някой ще каже "Към законите на хан Крум ли да се върнем?" А аз да попитам: убийците на пътя заслужават ли да живеят в днешните уж цивилизовани времена? Според мен и за времето на хан Крум не са дорасли - трябва да се върнат някъде по-назад. Толкова за принадлежността на диваците.

Стига вече с криворазбраните съжаление и цивилизованост! Нима не е справедливо да накажеш убиец?

Скоро видях снимка на прокурорския син, премазал хора на бул."България". Гледаше към фотографа с насмешка. Значи той се изживява като звезда, a не като застрашен от присъда човек. При това положение има ли смисъл да се питаме дали чувства вина?

Попаднах на цитат от закона - три до десет години затвор. Съдията не можел да даде повече, тъй като не зависело от него. Точно това им е калпавото на алинеи, парaграфи, вратички и други подобни - не предвиждат адекватна присъда. Но дори при завареното положение съдиите пак не дават достатъчно години.

Ето, прокурорският син може да получи всичко на всичко смешна глоба от 1500лв. По каква изкривена логика се стига до този абсурд? И щом е на лице подобна гавра, не ви ли става любопитно за какво, по дяволите, биха дали 10 години ефективна присъда? Честно, аз си нямам идея. 100 човека ли трябва да умрат? За един ден 20 катастрофи ли трябва да направи? Някой има ли представа за какво се дава максималното наказание?

Никога не бих изпитал съжаление към шофьор-убиец. Ама какво щели да правят децата му. Или пък майка му била съсипана. Тези неща не струват нищо в сравнение със смъртта на жертвите. Щом си извършил подобно деяние, ти си убиец. Престъпник в пълния смисъл на думата и заслужаваш подобаващо наказание. Нека законите най-после да защитят нормалните граждани!

Почерпен човек сяда зад волана - това е напълно съзнателно действие и не би трябвало да се пробутват никакви оневиняващи обстоятелства, защото такива просто няма. Да е мислил преди да прави глупости. После и баба знае.

Като казвам "почерпен", включвам и само една бира - точно това не всеки го проумява. Виждал съм иначе сериозни хора, които съвсем убедено се самозалъгват, че една халба не е проблем и дори се смеят на препоръките от КАТ. Нали се сещате кой ще съжалява заради подценяването на малките количества алкохол? Бирата не въздейства като литър ракия, но пак оказва влияние на рефлексите. Вероятно и този път ще се приберете успешно вкъщи. А каква ви е гаранцията, че точно сега няма да попаднете в сложна ситуация на пътя, която изисква светкавична реакция? Последната е невъзможна за човек, изпил "само" една халба.

Не се надценявайте, защото не зависи от личното ви мнение или вашата мъжеcтвеност. С химията и биологията не можете да спорите. Трябва ли да стане нещастие и едва тогава да си кажете "Верно, бе"?

Освен алкохолът, друга често срещана причина за геройства на булеварда е фукането пред жена. Толкова пъти съм го виждал, че направо се стряскам. По-широко е разпространено сред младите шофьори, тъй като явно не подозират, че има и други начини, по които могат да впечатлят момиче. Положението става още по-опасно от факта, че новобранците зад волана по правило не смятат дългогодишния опит за важен фактор.

"Бе, те на мен ли ще обясняват" - така разсъждава пикльото. Hа мама мъжленцето с памперси. Tой си има вече книжчица и дай сега да мислим за неговото добруване. Ако направи беля, нека му простим заради "оневиняващата" неопитност, която обаче не му пречи да натиска газта. Важно е мацката да бъде доволна. Ама понякога боли.

Знаете ли какво чух от току-що излюпена шофьорка? Новобранците трябвало да имат повече точки, понеже тепърва се учели. Дойде ми като гръм от ясно небе и за малко да изпусна управлението на колата, защото щях да се задавя от смях. Тя пък се пообиди. Май не ме разбра като обясних, че за друго бих се съгласил, но грешките на пътя са болезнени, а понякога и смъртоносни. В случая талонът няма значение. Не можеш да разчиташ, че ще направиш 20-30 катастрофи, докато се научиш. За да излезеш на пътя, вече трябва да владееш автомобила. 



Гласувай:
100



Следващ постинг
Предишен постинг

1. hristo27 - А тези нощни "гонки" с ...
16.08.2011 17:21
А тези нощни "гонки" с мотори и коли? Не е ли първопричината задоволяването на прищевките на някои мамини синчета. Нали трябва със скъпата кола или мотор да се пкаже превъзходството над "конкуренцията"? Без да се мисли, че човешкият живот е безценен.
Много въпроси пред тези, които трябва да намалят до минимум тези безсмислени и жестоки гладиаторски изпълнения на пътя.
цитирай
2. анонимен - от Севт Непримиримии
16.08.2011 17:22
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4042771

това не го пускам от злорадсто,а само за да докаже,че" който нож вади,от нож умира".Предполагам помниш как уби с мотора си двама души и го оправдаха....
Господ бави,но не забравя!От Неговото Правосъдие няма измъкване.
Много,много страдален,безбожен ,български народе....на къде вървиш срещу Бога...
цитирай
3. toxic - tutankhamon661,
16.08.2011 17:24
лекарите казват: "Такива после ги събираме с лъжичка от асфалта", но не е думата за тях, а за хилядите унищожени животи на невинни хора. Много разпространен е страхът от летене със самолет. Обаче ако изчислим вероятността за катастрофа, шофирането и ходенето по тротоара е стотици пъти по-опасно.
Най-безумното е, че ако караш с разрешената скорост в града /40 или 50/ сто клаксона те "натискат", което показва, че потенциалните шофьори-убийци са много повече отколкото си мислим.
Ако имахме работещи видеокамери на всеки 100 м. половин България ще бъде глобена в рамките на един месец. След това, кой знае, нещата може и да се променят.
цитирай
4. tutankhamon661 - 1. hristo27
16.08.2011 17:47
hristo27 написа:
А тези нощни "гонки" с мотори и коли? Не е ли първопричината задоволяването на прищевките на някои мамини синчета. Нали трябва със скъпата кола или мотор да се пкаже превъзходството над "конкуренцията"? Без да се мисли, че човешкият живот е безценен.
Много въпроси пред тези, които трябва да намалят до минимум тези безсмислени и жестоки гладиаторски изпълнения на пътя.


Тези идиотчета са отгледани в лоша среда. Поради тази причина много хора смятат, че парите развалят. Сещам се за доста дебили, които са имали късмета да се родят в заможно семейство и нали се сещаш как ще се фукат, без да имат ни най-малка заслуга за охолния си живот.
Вярно е също, че съществуват и много, които са откраднали чуждо, затова могат да си позволят скъпа кола. Те пък съвсем не зачитат другите.
Какви задръжки да очакваме тогава?
цитирай
5. tutankhamon661 - 2. анонимен - от Севт Непримиримии
16.08.2011 17:58
анонимен написа:
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4042771

това не го пускам от злорадсто,а само за да докаже,че" който нож вади,от нож умира".Предполагам помниш как уби с мотора си двама души и го оправдаха....
Господ бави,но не забравя!От Неговото Правосъдие няма измъкване.
Много,много страдален,безбожен ,български народе....на къде вървиш срещу Бога...


Аз съвсем сериозно се чудя за какво деяние са предвидени най-големите присъди.
При двама загинали минават само с 1500лв глоба. Шах!
цитирай
6. tutankhamon661 - 3. toxic - tutankhamon661,
16.08.2011 18:00
toxic написа:
лекарите казват: "Такива после ги събираме с лъжичка от асфалта", но не е думата за тях, а за хилядите унищожени животи на невинни хора. Много разпространен е страхът от летене със самолет. Обаче ако изчислим вероятността за катастрофа, шофирането и ходенето по тротоара е стотици пъти по-опасно.
Най-безумното е, че ако караш с разрешената скорост в града /40 или 50/ сто клаксона те "натискат", което показва, че потенциалните шофьори-убийци са много повече отколкото си мислим.
Ако имахме работещи видеокамери на всеки 100 м. половин България ще бъде глобена в рамките на един месец. След това, кой знае, нещата може и да се променят.


Ако се събират наложените глоби, със сигурност ще има резултат. Но не винаги става така.
Със самолет определено е по-безопасно. Да им се неначудиш на хората, които се страхуват да летят, а небрежно пресичат улицата.
Трябва си твърда ръка и това е!
цитирай
7. trolllpower - Ти и за шофьор ли се пишеш? Я се скрий по-добре!
16.08.2011 18:55
цитирай
8. анонимен - Така ще бъде докато проблема се р...
16.08.2011 19:21
Така ще бъде докато проблема се решава с десетарка от ръка в ръка. Ония с поничките много обичат този номер:(
цитирай
9. tutankhamon661 - 7. trolllpower - Ти и за шофьор ли се пишеш? Я се скрий по-добре!
16.08.2011 19:35
Вечните тъпи изказвания.
цитирай
10. tutankhamon661 - 8. анонимен - Така ще бъде докато проблема се р...
16.08.2011 19:42
анонимен написа:
Така ще бъде докато проблема се решава с десетарка от ръка в ръка. Ония с поничките много обичат този номер:(


Това го знаем. Вече не е толкова разпространено. По важно е да се набие в главите на кухите лейки, че не са само те на пътя.
Щом законите не вършат работа, следствието е само едно - хората вземат нещата в свои ръце. По правило в подобни случаи патят именно любителите на изцепки като "Знаеш ли кой съм аз? Знаеш ли какви връзки имам?" Но пред тоягата връзките отпадат.
цитирай
11. анонимен - Сашо,
16.08.2011 20:12
това не е комплимент, казвам наистина това, което мисля. Това е един от най-добрите текстове, които съм чела напоследък.
Предвид трагедиите по пътя от днес, ускорих нещата. За утре е следващото ми интервю с майка, загубила дъщеря си при катастрофа. Единствено дете.
Струва си да се чуете разказа й, за да разберете за пореден път как държавните институции работят в полза на убийците на пътя.
цитирай
12. vidimsvet - Не вярвам някога да настъпи поло...
16.08.2011 20:30
Не вярвам някога да настъпи положителна промяна. Действително тук повечето хора живеят за купона. Акъла идва чак на трезва глава. Но понякога е прекалено късно.
цитирай
13. despinida - Болна тема, си подхванал, Тутане,
16.08.2011 20:32
болна от неизлечима болест...
Без да претендирам за рекорди, годишно протътувам по 100 000 км и съм се нагледала на какво ли не...
В Бг, нито пътищата са такива, които да гарантират спокойствието на водача, нито поведението на малцината, седнали по грешка, вместо на тоалетната чиния, в скъпи лъскави коли, да не говорим за полицаите, срити зад храстите, които дебнат нещастните си жертви с раздрънкани стари возила, вместо да озаптявят истинските нарушители на реда....
Не майки ще плачат, ами земята ще се тресе, ако това безумие по пътищата на страната ни продължи без радикална промяна в мисленето на хората и на тези, които са отговорни за случващото се на пътя...
Аз оцелях ... беше петък, 13-ти...
цитирай
14. cefulesteven - 1. Ефективна присъда не само за у...
16.08.2011 20:35
1. Ефективна присъда не само за участниците в незаконните гонки, а и за доказана протекция над такива, защото е ясно, че тези неща не се осъществяват без протекции на имащи определена власт тук или там.

2. Алкохол при шофиране - ефективна присъда, с принудително лечение за алкохолизъм. Шофирането след употреба на алкохол показва нисък праг на задръжки при употреба на алкохол и на употреба на алкохол.

Отнемане на книжки и возила. Возилата на благотворителен търг, а парите за пострадалите от катастрофите.

3. Ченге с подкуп - без пагони и на улицата.

Малко ще се пооправят нещата.
цитирай
15. cefulesteven - В училищата е хубаво да има беседи на ...
16.08.2011 20:41
В училищата е хубаво да има беседи на тема за екстремалните спортове, при всяка възможност да се създават бази. Много хора, отнася се и до мен, изпитват влечение към вдигнатия адриналин, трябва да са наясно за начините, така че да не рискуват живота на други, да се прави благородно, спортсменски. Човек запознат с рисковете, обичащ риска, не рискува напразно и без разум. Единици са случаите професионален автомобилен състезател или изобщо човек на екстремалното да направи автопроизшествие, правят такива лаиците. Най-вече.
цитирай
16. tutankhamon661 - 11. angpiskova - Сашо,
16.08.2011 20:44
angpiskova написа:
това не е комплимент, казвам наистина това, което мисля. Това е един от най-добрите текстове, които съм чела напоследък.
Предвид трагедиите по пътя от днес, ускорих нещата. За утре е следващото ми интервю с майка, загубила дъщеря си при катастрофа. Единствено дете.
Струва си да се чуете разказа й, за да разберете за пореден път как държавните институции работят в полза на убийците на пътя.


Благодаря!
Днес пак съобщиха за катастрофи, но не помня подробности.
И винаги се появяват проклетите оневиняващи обстоятелства. Откъде ги вадят? Умрял е човек. Какво ме боли, че оня е пил? Ами да не е пил! Как аз мога да мисля, а други не?
цитирай
17. tutankhamon661 - 12. vidimsvet - Не вярвам някога да настъпи поло...
16.08.2011 20:51
vidimsvet написа:
Не вярвам някога да настъпи положителна промяна. Действително тук повечето хора живеят за купона. Акъла идва чак на трезва глава. Но понякога е прекалено късно.


Няколко по-сурови присъди ще налеят акъл в главите на празноглавците. Комплексираният дрисльо и затлъстелият богаташ трябва да разберат, че удоволствието на мацката до тях не е по-важно от безопасността на гражданите. Щом не вдява с добро, ще стане с лошо. Никой не го кара насила да се държи така, все едно е дошъл от гората. Пък може и оттам да е дошъл, знаеш ли го.
цитирай
18. tutankhamon661 - 13. despinida - Болна тема, си подхванал, Тутане,
16.08.2011 21:04
despinida написа:
болна от неизлечима болест...
Без да претендирам за рекорди, годишно протътувам по 100 000 км и съм се нагледала на какво ли не...
В Бг, нито пътищата са такива, които да гарантират спокойствието на водача, нито поведението на малцината, седнали по грешка, вместо на тоалетната чиния, в скъпи лъскави коли, да не говорим за полицаите, срити зад храстите, които дебнат нещастните си жертви с раздрънкани стари возила, вместо да озаптявят истинските нарушители на реда....
Не майки ще плачат, ами земята ще се тресе, ако това безумие по пътищата на страната ни продължи без радикална промяна в мисленето на хората и на тези, които са отговорни за случващото се на пътя...
Аз оцелях ... беше петък, 13-ти...


Скоро чух един човек да разправя на приятеля си "Ще дойде време, когато ето тия от джиповете на улицата ще ги сваляме и ще ги млатим".
Помислих си "Май е точно така".
Винаги и навсякъде когато един проблем ескалира, а законите са безсилни, обществото поема нещата и става страшно ....
цитирай
19. culture - Аз не карам кола, но обичам да ме в...
16.08.2011 21:13
Аз не карам кола, но обичам да ме возят вместо да кисна по автобусите. Не ми е неудобно да правя забележка на шофьора, ако прекали със скороста. Щом той не се усеща аз имам право да му напомня, че не е на съзтезание. Hека се сърди после.
цитирай
20. tutankhamon661 - 15. cefulesteven
16.08.2011 21:27
cefulesteven написа:
В училищата е хубаво да има беседи на тема за екстремалните спортове, при всяка възможност да се създават бази. Много хора, отнася се и до мен, изпитват влечение към вдигнатия адриналин, трябва да са наясно за начините, така че да не рискуват живота на други, да се прави благородно, спортсменски. Човек запознат с рисковете, обичащ риска, не рискува напразно и без разум. Единици са случаите професионален автомобилен състезател или изобщо човек на екстремалното да направи автопроизшествие, правят такива лаиците. Най-вече.


Има си начини за всичко. Желанието все още липсва, но смятам и то да се появи. Само да не е след нещо още по-зловещо. Не мога да си представя накъде повече, а и не искам да дърпам Дявола за опашката.
Точно лаиците. Нали знаеш колко обичат някои хора да се изявяват точно там, където хич не ги бива. В такива случаи се чува "Бе, к'во ми пука". После става белята и, естествено, запуква здраво, но за кожицата му, а не за нещастието на невинните. Това вече е свръхцинично.
цитирай
21. ploudinperper - Да беше станал автоинструктор или ...
16.08.2011 21:54
Да беше станал автоинструктор или катаджия!
цитирай
22. tutankhamon661 - 19. culture
16.08.2011 22:03
culture написа:
Аз не карам кола, но обичам да ме возят вместо да кисна по автобусите. Не ми е неудобно да правя забележка на шофьора, ако прекали със скороста. Щом той не се усеща аз имам право да му напомня, че не е на съзтезание. Hека се сърди после.


Много ясно, че ще правиш. Лична кола не значи пълна свобода на пътя.
Като не иска да се съобразява, да продаде колата и да си стои вкъщи.
цитирай
23. demonwind - Напълно те подкрепям!
16.08.2011 22:16
Обаче бих искал да споделя моя опит по европейските пътища. Знаеш ли къде бях най на тръни? В Германия, където няма ограничения на скоростта по магистралите. Значи карам си аз със 140, настигам ТИР, обаче за да го изпреваря, трябва да се вмъкна някъде между летящите с по 200 "герои". Просто не ми се помисля... Май цялата работа е въпрос на самосъзнание. В Белгия например не е никакъв проблем да се качиш на колата след 5-6 бири, ако не и повече. Само късметът спаси мен и семейството ми от сгазване на пешеходна пътека от мъртвопиян шофьор, който на всичкото отгоре избяга...
Ще завърша с една култова реплика от един култов филм за пияници: "Увечал народ... человек за ничего убить..."

Поздрави!
цитирай
24. анонимен - пчелата- майстори на спорта сме...
16.08.2011 22:21
Много добре си го написал.Има нещо,което ми се върти в главата...Аз пердлагам,всички претенденти за шофъорска книжка-да минават психотестове.И то,сериозни.Ако не ги минеш,жалко.Значи,няма книжка.Лошото е ,че пак ще има купени книжки,пак ще има дрислъовци на пътя,и пак ще има жертви на пътя.
цитирай
25. анонимен - много
16.08.2011 22:25
tutankhamon661 написа:
despinida написа:
болна от неизлечима болест...
Без да претендирам за рекорди, годишно протътувам по 100 000 км и съм се нагледала на какво ли не...
В Бг, нито пътищата са такива, които да гарантират спокойствието на водача, нито поведението на малцината, седнали по грешка, вместо на тоалетната чиния, в скъпи лъскави коли, да не говорим за полицаите, срити зад храстите, които дебнат нещастните си жертви с раздрънкани стари возила, вместо да озаптявят истинските нарушители на реда....
Не майки ще плачат, ами земята ще се тресе, ако това безумие по пътищата на страната ни продължи без радикална промяна в мисленето на хората и на тези, които са отговорни за случващото се на пътя...
Аз оцелях ... беше петък, 13-ти...


Скоро чух един човек да разправя на приятеля си "Ще дойде време, когато ето тия от джиповете на улицата ще ги сваляме и ще ги млатим".
Помислих си "Май е точно така".
Винаги и навсякъде когато един проблем ескалира, а законите са безсилни, обществото поема нещата и става страшно ....


много хора го чакат тоя момент, .....
цитирай
26. tutankhamon661 - 21. ploudinperper
16.08.2011 22:28
ploudinperper написа:
Да беше станал автоинструктор или катаджия!


Знаеш ли какво казват инструкторите?
Младите водачи били готови да излязат на пътя - нямало проблем да вземат книжка на 16.
цитирай
27. tutankhamon661 - 23. demonwind - Напълно те подкрепям!
16.08.2011 22:49
demonwind написа:
Обаче бих искал да споделя моя опит по европейските пътища. Знаеш ли къде бях най на тръни? В Германия, където няма ограничения на скоростта по магистралите. Значи карам си аз със 140, настигам ТИР, обаче за да го изпреваря, трябва да се вмъкна някъде между летящите с по 200 "герои". Просто не ми се помисля... Май цялата работа е въпрос на самосъзнание. В Белгия например не е никакъв проблем да се качиш на колата след 5-6 бири, ако не и повече. Само късметът спаси мен и семейството ми от сгазване на пешеходна пътека от мъртвопиян шофьор, който на всичкото отгоре избяга...
Ще завърша с една култова реплика от един култов филм за пияници: "Увечал народ... человек за ничего убить..."
Поздрави!


Правилно не си опитал да изпреварваш. При такава скорост всичко може да се случи.
А всъщност ако го беше направил, какво щеше да спечелиш? Момент кеф. Но понякога той струва скъпо.
Пияният шофьор, когото споменаваш, може и да е "улучил" някъде другаде. В подобни случаи е въпрос на време да стане белята. Едва ли му е било за пръв път да кара "мъжествено".
цитирай
28. анонимен - 7. trolllpower,
16.08.2011 22:59
евала тролчо!
цитирай
29. bigbro - Поздрави за постинга!
16.08.2011 23:05
БГ е малка държава. При 60 хиляди редозащитници не е проблем да се въведе ред по улиците. Но не искат...щото хората ще почнат да искат ред и на други места...
цитирай
30. tutankhamon661 - 24. анонимен - пчелата- майстори на спорта сме...
16.08.2011 23:24
анонимен написа:
Много добре си го написал.Има нещо,което ми се върти в главата...Аз пердлагам,всички претенденти за шофъорска книжка-да минават психотестове.И то,сериозни.Ако не ги минеш,жалко.Значи,няма книжка.Лошото е ,че пак ще има купени книжки,пак ще има дрислъовци на пътя,и пак ще има жертви на пътя.


Където има изпит, рушветът също присъства.
Когато карах шофьорските курсове, имах "щастието" да видя любопитни неща. Примерно младо хубаво момиче едва контролира колата, а инструкторът я е прегърнал, главата на рамото и дреме.
На самия изпит наблюдавах съседка на инструктора, която, естествено, беше уговорена за успешно преминаване. Направи няколко груби грешки, а за капак удари колата и чак тогава я скъсаха. Та, има и толкова некадърни шофьори, че и при най-добро желание да ги пробуташ пак не минават. Поне не от първия път.
цитирай
31. amore - Привет и от мен!
16.08.2011 23:31
Рядко се намесвам в дискусии, но ми направи впечатление желанието на новата шофьорка за повече точки в книжката. Аз получих книжка в Италия, и в първите три години по закон ми се отнемаха ДВОЙНИ ТОЧКИ ЗА НАРУШЕНИЕ. А има и специално ограничение на скоростта за новите шофьори. Например - по магистрала нямаме право да се движим с повече от 100. Наблюдавам и младите около мен, които съвсем сериозно се замислят дали да се качат в нетрезво състояние в колата, или да направят нарушение, когато знаят, че им се отнемат двойни точки. И Италия не е цъфнала, но тук не съм и чувала някой да си помисли да подкупи полицай. Арестът му е сигурен! Дано да се предприемат адекватни мерки, защото е жалко да даваме толкова жертви в мирно време. Сърдечен поздрав!
цитирай
32. demonwind - 30. tutankhamon661
17.08.2011 00:22
Жена ми например не става за шофьор. И си го признава и не кара. Въпреки, че има книжка. А колко ли са като нея?
Имам доста неща по темата, ама са за лична.
Поздрави!
цитирай
33. kleopatrasv - tutankhamonе, от как свят светува ...
17.08.2011 00:27
tutankhamonе, от как свят светува винаги е имало "мои" и "твои" хора. Рушветите са присъствали неотлъчно навсякъде и няма оправяне до ден днешен. Не се надявам нещо да се промени, по-скоро магистратите ще променят закона за движение по пътищата в собствена полза, отколкото реално признаване на присъдата си. За едно и също деяние- двама различни човека получават различни присъди, знаеш как е в БГ. Синът на съдията ще внесе някакви си нищожни 1500 лв, но горко му ако си съвсем ничий. Тогава може и 20 години да ти лепнат каторга.
Безсмисленно е да се говори за по темата. Според мен за всеки блъснат човек трябва да лежат 20 години, а за убит да им отсъждат доживотен затвор и нека тогава да ги видим мераклиите за перчене, а и кандидатите за шофьори.Алкохолът изобщо няма да го помислят.
цитирай
34. inel379 - Не става само с глоби и поучения!
17.08.2011 03:36
Необходима е по-строга намеса на закона!
Войните по пътя стават все по-жестоки.
Смърт всеки ден.
Дори на тротоара не си защитен.
Поздрав за постинга!
цитирай
35. vmir - Точно така:
17.08.2011 07:55
"Почерпен човек сяда зад волана - това е напълно съзнателно действие и не би трябвало да се пробутват никакви оневиняващи обстоятелства, защото такива просто няма. Да е мислил преди да прави глупости. После и баба знае."

Затова има държави, в които шофирането в нетрезво състояние се наказва със смърт. (А у нас се опитват да правят купон и от тази тъпа игра с живота на нищо неподозиращите)
цитирай
36. ckarlet - Имаме нужда от по-високо съзнание и ...
17.08.2011 08:48
Имаме нужда от по-високо съзнание и по пътищата, особено ако сме се качили зад волана...
Напълно споделям написаното от теб!
цитирай
37. tutankhamon661 - 25. анонимен - много
17.08.2011 09:48
анонимен написа:
tutankhamon661 написа:
despinida написа:
болна от неизлечима болест...
Без да претендирам за рекорди, годишно протътувам по 100 000 км и съм се нагледала на какво ли не...
В Бг, нито пътищата са такива, които да гарантират спокойствието на водача, нито поведението на малцината, седнали по грешка, вместо на тоалетната чиния, в скъпи лъскави коли, да не говорим за полицаите, срити зад храстите, които дебнат нещастните си жертви с раздрънкани стари возила, вместо да озаптявят истинските нарушители на реда....
Не майки ще плачат, ами земята ще се тресе, ако това безумие по пътищата на страната ни продължи без радикална промяна в мисленето на хората и на тези, които са отговорни за случващото се на пътя...
Аз оцелях ... беше петък, 13-ти...


Скоро чух един човек да разправя на приятеля си "Ще дойде време, когато ето тия от джиповете на улицата ще ги сваляме и ще ги млатим".
Помислих си "Май е точно така".
Винаги и навсякъде когато един проблем ескалира, а законите са безсилни, обществото поема нещата и става страшно ....

много хора го чакат тоя момент, .....


Дано не стане така, защото от анархията по-страшно няма - според мен.
цитирай
38. tutankhamon661 - 29. bigbro - Поздрави за постинга!
17.08.2011 10:10
bigbro написа:
БГ е малка държава. При 60 хиляди редозащитници не е проблем да се въведе ред по улиците. Но не искат...щото хората ще почнат да искат ред и на други места...


Тук трябват генерални промени, включително в мисленето на много хора.
Може да се каже, че "мъжкарството" зад волана е заразно и едно от причините е липсата на адекватни наказания.
Помня едно изказване на Франц Бекенбауер, който може да е спортист, но цял свят знае, че е интелигентен човек. Думите му бяха "Скъпата кола се сърди, ако не натиснеш газта". Щом той го мисли, какво остава за някой безразсъден?
Признавам, изкушението понякога е неустоимо, но щом човек не може сам да си наложи спирачки, значи някой друг трябва да го направи.
цитирай
39. borisovgepi - ?!?
17.08.2011 10:52
Нали Боко ни подари магистрали. Сега и скорост ли не може да развиваме?
цитирай
40. apostapostoloff - Май веднъж завинаги трябва да
17.08.2011 11:05
си набием в кухите кратуни две неща:

1. Българите НЕ МОГАТ да шофират
и
2. Българите НЕ МОГАТ да играят футбол.

(С няколко малки изключения, разбира се.)
цитирай
41. tutankhamon661 - 31. amore - Привет и от мен!
17.08.2011 11:24
amore написа:
Рядко се намесвам в дискусии, но ми направи впечатление желанието на новата шофьорка за повече точки в книжката. Аз получих книжка в Италия, и в първите три години по закон ми се отнемаха ДВОЙНИ ТОЧКИ ЗА НАРУШЕНИЕ. А има и специално ограничение на скоростта за новите шофьори. Например - по магистрала нямаме право да се движим с повече от 100. Наблюдавам и младите около мен, които съвсем сериозно се замислят дали да се качат в нетрезво състояние в колата, или да направят нарушение, когато знаят, че им се отнемат двойни точки. И Италия не е цъфнала, но тук не съм и чувала някой да си помисли да подкупи полицай. Арестът му е сигурен! Дано да се предприемат адекватни мерки, защото е жалко да даваме толкова жертви в мирно време. Сърдечен поздрав!


Колкото и да ни е криво, тук разсъждаваме по съвсем рaзличен начин в сравнение с Европа. Всички строги наказания ни се виждат прекалени и започват едни приказки за полицейщина. А всъщност е за наше добро - за съжаление обикновено се разбира, когато стане беля.
Въпросната новоизлюпена шофьорка се справя изненадващо добре, но липсата на опит може да й изиграе лош номер. Всеки път си го мисля, когато видя каква луда глава е.
цитирай
42. compassion - Всеки е такъв шофьор, какъвто човек е
17.08.2011 11:26
т.е. зад волана показва истинската си същност. Мисля си какви хора са повечето от българските мъже и се натъжавам.
Тук има строг закон с големи глоби (минимум 90 евро) и за най-малките нарушения, а за шофиране макар и еднократно в пияно състояние, направо се отнема шофьорската книжка. Има камери по пътищата, които ти правят снимка и не можеш да оспорваш нарушението, а глобата, ако не се плати навреме, се удържа от дохода на нарушителя от специално създадена инстанция (инкасо бюро с големи правомощия). Сключени са договори с другите европейски държави, така че чужденците не са пожалени. Казвам го като предупреждение за българските шофьори, които биха искали да дойдат да се пофукат в Холандия с шофьорските си арогантни навици.
цитирай
43. анонимен - болна от неизлечима болест. . . Без ...
17.08.2011 11:36
анонимен написа:
tutankhamon661 написа:
despinida написа:
болна от неизлечима болест...
Без да претендирам за рекорди, годишно протътувам по 100 000 км и съм се нагледала на какво ли не...
В Бг, нито пътищата са такива, които да гарантират спокойствието на водача, нито поведението на малцината, седнали по грешка, вместо на тоалетната чиния, в скъпи лъскави коли, да не говорим за полицаите, срити зад храстите, които дебнат нещастните си жертви с раздрънкани стари возила, вместо да озаптявят истинските нарушители на реда....
Не майки ще плачат, ами земята ще се тресе, ако това безумие по пътищата на страната ни продължи без радикална промяна в мисленето на хората и на тези, които са отговорни за случващото се на пътя...
Аз оцелях ... беше петък, 13-ти...


Скоро чух един човек да разправя на приятеля си "Ще дойде време, когато ето тия от джиповете на улицата ще ги сваляме и ще ги млатим".
Помислих си "Май е точно така".
Винаги и навсякъде когато един проблем ескалира, а законите са безсилни, обществото поема нещата и става страшно ....


много хора го чакат тоя момент, .....



това за свалянето от джиповете е много тъпо, много....особено казано от страхливци... трябва да има правосъдие, а не да се решават проблемите, като в 3-ят свят...по добре отидете и извадете онези от парламента и тях бийте...
ама че, сте прости повечето тук....
цитирай
44. tutankhamon661 - 32. demonwind - 30. tutankhamon661
17.08.2011 12:12
demonwind написа:
Жена ми например не става за шофьор. И си го признава и не кара. Въпреки, че има книжка. А колко ли са като нея?
Имам доста неща по темата, ама са за лична.
Поздрави!


Малко са.
Аз карам от доста години, но не се смятам за голям шофьор, въпреки че са ме хвалили за спокойствието, което е рядко срещано на пътя. Постоянно се оглеждам за луди. Да ти кажа честно, не ги чакам дълго - бързо се появяват.
цитирай
45. estirbg - Защо не дадат статистиките и в другите държави, за да видим, че сме по-безразсъдни и самовлюбени в себе си?
17.08.2011 12:53
Ако е по-висок процентът у нас, има смисъл да се поумува и да се търсят причините не само в кекавото ни законодателство и лошите пътища...
Варвари сме били и варвари ще си останем - заевоеватели на"ДОЛНИЯ СВЯТ" - АДА!
цитирай
46. tutankhamon661 - 33. kleopatrasv
17.08.2011 12:54
kleopatrasv написа:
tutankhamonе, от как свят светува винаги е имало "мои" и "твои" хора. Рушветите са присъствали неотлъчно навсякъде и няма оправяне до ден днешен. Не се надявам нещо да се промени, по-скоро магистратите ще променят закона за движение по пътищата в собствена полза, отколкото реално признаване на присъдата си. За едно и също деяние- двама различни човека получават различни присъди, знаеш как е в БГ. Синът на съдията ще внесе някакви си нищожни 1500 лв, но горко му ако си съвсем ничий. Тогава може и 20 години да ти лепнат каторга.
Безсмисленно е да се говори за по темата. Според мен за всеки блъснат човек трябва да лежат 20 години, а за убит да им отсъждат доживотен затвор и нека тогава да ги видим мераклиите за перчене, а и кандидатите за шофьори.Алкохолът изобщо няма да го помислят.


Много ми хареса вторият абзац от коментара ти. Лудият сам няма да спре. Значи трябва да го научим.
За съжаление в такива случай все някой ще надигне вой, че било варварско, незаконосъобразно или някаква друга подобна думичка, която е "по-важна" от сигурността на хората и дори от най-елементарните им права. Важното е да не засегнем правата на престъпниците, че те горките ....
цитирай
47. phoenix2000 - Едно време курсовете бяха 3 месеца ...
17.08.2011 13:05
Едно време курсовете бяха 3 месеца имаше и полигон, сега се купуват книжки без практика, полигоните станаха частни автокъщи на мутрите
цитирай
48. анонимен - Моля
17.08.2011 13:20
да наминете към последния ми постинг и да чуете един разказ на майка, загубила единственото си дете при катастрофа.
цитирай
49. tutankhamon661 - 34. inel379 - Не става само с глоби и поучения!
17.08.2011 13:21
inel379 написа:
Необходима е по-строга намеса на закона!
Войните по пътя стават все по-жестоки.
Смърт всеки ден.
Дори на тротоара не си защитен.
Поздрав за постинга!


Истинска война.
Бесните ме хващат, когато чуя някой да каже "Сега ще му покажа" и се лепва зад онзи отпред да го притеснява.
Такива примери колкото щеш.
А защо му е изобщо?
цитирай
50. svilen75 - Е за тези редове няма как да не те п...
17.08.2011 13:52
Е за тези редове няма как да не те похваля и да се съглася напълно :)))
цитирай
51. tutankhamon661 - 35. vmir - Точно така:
17.08.2011 14:09
vmir написа:
"Почерпен човек сяда зад волана - това е напълно съзнателно действие и не би трябвало да се пробутват никакви оневиняващи обстоятелства, защото такива просто няма. Да е мислил преди да прави глупости. После и баба знае."
Затова има държави, в които шофирането в нетрезво състояние се наказва със смърт. (А у нас се опитват да правят купон и от тази тъпа игра с живота на нищо неподозиращите)


А онези, които не участват в купона, ги обявяват за задръстеняци.
При житейски неопитните хора това е голям проблем и оказва силно въздействие.
цитирай
52. balkanec - Причината е, че се продават книжки
17.08.2011 14:58
и вината е на държавата.
По социалистическо забраната за алкохола почти не се прилагаше на практика и рядко имаше катастрофи.

Да се продават книжки е все едно да се раздава оръжие без човек да се е учил да стреля.

Не знам защо се търсят какви ли не причини за катастрофите, само не и очевидната - че на пътя има самоубийци без реална правоспособност, а с купени книжки.

Очевидно е, че това е политика на днешния режим - част от геноцида през последните 20 години.
цитирай
53. doriana - наистина хубава статия, едни от ...
17.08.2011 21:50
наистина хубава статия, едни от малкото със стил и смисъл напоследък в блог.бг!
:)
цитирай
54. kasnaprolet9999 - Много си прав, ученето тлрябва да ...
18.08.2011 00:25
Много си прав, ученето тлрябва да приключи заедно с шофьорските курсове и на пътя трябва да владееш автомобила. Само че тези курсове са така организирани, че шофьорите излизат от тях без необходимата практики и знания. Младите шофьори са недоучени и обучението им става в движение за сметка на пешеходците.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tutankhamon661
Категория: Други
Прочетен: 5664155
Постинги: 296
Коментари: 13809
Гласове: 59857
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031