Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2012 14:47 - Никой не е доказал, че цигарите предизвикват рак на белите дробове
Автор: tutankhamon661 Категория: Други   
Прочетен: 64422 Коментари: 106 Гласове:
89

Последна промяна: 14.06.2012 08:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg





Love Story

Във връзка със забраната на тютюнопушенето се наслушах на какви ли не мнения – от смешно-претенциозни, през очевидни манипулации, до откровени лъжи. Сега дойде ред аз да изкажа мнението си и то никак няма да се хареса на онези, които странно защо вярват, че живеят в стерилна среда, понеже не са докосвали цигари.



                   image



Да започнем със смехотворната заблуда, че непушачите са по-здрави. Това е нещо, което ме кара да се смея с цяло гърло. Кой и как го прецени? Много живо ме интересува, тъй като моите впечатления са точно обратните – в по-голямата си част пушачите около мен кипят от живот и всъщност рядко ходят на лекар. А другите са на противоположния полюс. Естествено, винаги има изключения и нямам претенции, че личните ми наблюдения са представителна извадка. Абсолютно същото може да се каже и за всяко изследване. Hе мога да повярвам, че толкова хора се хващат на изтъркани номера от сорта “Онзи професор го е казал” или “Инжектирали са никотин на 10 мишки”. Който иска, нека да се смята за бяло, опашато животинче. За мен тези неща нямат стойност. Защо ли?



1. Мишките са друг биологичен вид.

2. Дори на хора да са правени експериментите, какво доказва това? Не 10, а 1000 да са, пак не стават за представителна извадка. Така и не можах да си обясня защо се дава тежест на проучвания, които в голяма степен са условни.

3. Знаете ли кой е направил опитите? За кого работи? Колко ли са му платили? Защото аз не съм много сигурен, че изобщо е проведен експеримент. А вие дори генерални заключения извадихте. При това положение не се сърдете, че хора и институции изгарят от желание да ви водят за носа – направо си го търсите.


Да ви кажа ли още подобни изследвания, които в стари и в по-нови времена задължително намират последователи? Например това, че от мастурбация се затъпява. Отдавна е отречено от науката, но дълги години се пробутваше като неоспорима истина, подкрепена с множество изследвания. В по-нецивилизовани времена се е стигало до жестоки наказания.

Някъде прочетох, че рок музиката удря нервната система. Естествено, това е дива простотия, но и за нея имало “потвърждаващи експерименти”. Дали ще го приемат непушещите рокаджии, които иначе много обичат да се позовават на науката? Или този път за по-удобно ще кажат, че е сбъркала?

Искате ли още? Знаете ли колко лъжи са вече в публичното пространство и повечето хора са ги приели като неоспорима истина? Ще дам пример, който няма общо с цигарите, но е достатъчно показателен за зверските манипулации, продиктувани от финансови и един Господ знае още какви интереси, чиито жертви са милиони хора по света.

Чували сте за световноизвестната марка “Jonson&Jonson”, нали? Говоря по-специално за олиото против подсичане на бебета. Уж е против, а работи в обратната посока. С него вашето дете ще е постоянно подсечено и няма да види нито една спокойна секунда. Сменете го със свинска мас и точно за три дена тя ще излекува ефекта от “Jonson&Jonson”. А продуктите с тази марка се пробутват като проверени, доказани, тествани, одобрени от наука и медицина. Все още ли вярвате на официалните фантасмагории?

Като съм започнал, нека да посоча още един пример за “тежестта” на разните му там изследвания, тестове, лекарски предписания и прочие глупости за наивници.

Моя позната диабетичка се върна от селото си и каза “Преядох с всичко, което ми е забранено от личния лекар, а захарта ми падна до нивото на здрав човек, без да съм поемала инсулин”.

Нещо да кажете за официалната медицина? А за боклуците, които ce продават в “Хранителни стоки”? Ама цигарите са ви проблемът, нали?

Блъскате във фитнеса, без да подозирате, че няма нито един професионалин спортист, чието тяло да е здраво. Всичките са развалини, но се поддържат с медикаменти, колкото да избутат до края на кариерата си. После рухват като 33-годишни пенсионери. Обаче вие сте чували, че е здравословно да спортувате, нали? Hищо че е отречено от самите спортисти, макар и след края на кариерата им.

Кое избирате: лъжите на някой изкуфял чичко-доцент или онова, което е потвърдено от практиката? Bаша работа, но ако сбъркате в избора, това ще повлияе на живота – вашия и на вашите деца. Струва ли си да се самозалъгвате на принципа “Hема пък да призная очевидното”?

Многократно попитах разни хора защо настояват за забрана на цигарите, но нямат нищо против алкохола, облъчването от gsm-те и изгорелите автомобилни газове. Шах: то било “друго”. Кое по-точно? Само и единствено гледната точка. Излиза, че някои граждани са против чуждите удоволствия, обаче твърдо държат на своите собствени, колкото и да са вредни. Къде отидоха честността, обективността и равенството?

Основният довод на алкохолиците е “Аз тровя единствено себе си”. Що за глупост? По улиците има много пияници, което само по себе си е отблъскваща гледка. Не стига това, ами викат, често се заяждат. После отиват у дома, пребиват жена си и заспиват доволни. Е, как ще е само тяхна работа? Bижда се влиянието не само в семейството, а и върху случайни минувачи. Следователно доводът “Това е друго и е мой проблем” граничи с лудост.

Ето достатъчно причини, за да бъде забранен алкохолът. Не сте съгласни?! Опс, забравих, че на чужд гръб и сто тояги са малко. Това да го няма, онова също, обаче моето кефче да не закачат, нали така? Драги непушачи, вашата “толерантност” е потресаваща!

Опитаха да ми обяснят, че автомобилите означавали много за обществото, затова не трябвало да се приравняват към цигарите. Защо не го кажете на някой велосипедист, който е избрал екологично чисто превозно средство? А и какво значение има важността на дадено изобретение, щом съсипва природата? За сравнение: подводниците “Тайфун” са техническо чудо, но където минат, после нищо живо не расте. При това положение пука ли ви за тяхната “неуловимост”?

Или представете си един “Икарус”. За да измине смешните 100 метра, изхвърля толкова газове в атмосферата, колкото не могат да сътворят хиляди пушачи, пафкащи един до друг, за същото време. А нито една линия не приключва след 100 метра. Знаете ли броя на всички автобусни линии само в София? А колко коли вървят по всяка от тях? Какво да говорим повече?!!

Цигарите нямали стойност. Браво, бе! Кой ви даде право за подобна оценка? Все говорите за вредата. Xайде сега да споменем ползите.



1.Никотинът е наркотик – тук спор няма. Именно поради тази причина успокоява нервната система. Давате ли си сметка, че в определени моменти е по-добре да прибегнете до него, отколкото нервите да превърнат мозъка ви в пихтия? Не е тайна, че има хора, пропушили след неприятна ситуация, което ги е спасило от превръщането им в невротици, друсащи се ежедневно с медикаменти. Дори само това е достатъчно голяма полза.

2. Още в зората на моето тютюнджийско пътешествие често съм си мислил дали няма биологична полза от цигарите. В тази връзка давах следния пример: представете си една нива. Ако я запалите, ще изгори житото, но с него заминават и вредителите. Години по-късно прочетох материали, които потвърдиха, че фасовете наистина унищожават вредни микроби. Научен факт!

3. Пушенето е удоволствие. Това го знаем ние, но за да го разберат въздържателите, трябва да минат в нашия отбор, иначе е невъзможно. Моля, спестете си възклицания от сорта “Що за удовоствие е това”! Направо си умирам друг да ми обяснява кое трябва да ми е приятно. Ти може да харесваш анален секс, но аз не си падам – не очаквам да го разбереш, особено ако си скаран с обективността. Колкото и да ми хвалиш рапа, аз ще продължа да слушам рок – не ми трябва твоето одобрение.


Не е за вярване колко хора не могат да проумеят, че приятното за тях може да е ужасяващо за други. Сравнения:

1. За повечето мъже футболът е незаменимо удоволствие, докато голяма част от жените го смятат за скучен, а някои по-крайни дори го посочват като причина за развода си.

2. Безкрайното скитане по магазините /шляй-пазар/ – любимо за жените, но според мъжете е изнервящо и опасно /за портфейла/.


Така е било, така и ще бъде. Малко хора включват, че предпочитанията на другите може да са коренно различни от техните собствени, но в това няма нищо нередно.

Забраниха пушенето в заведенията, лишавайки по този начин тютюнджиите от приятно изкарване. В такъв случай нека да напомня: увеселителните места cа за хапване, пийване и пушене. Ако не можеш да правиш последното, би трябвало да забранят и другите две. Не виждам с какво са по-важни, но пък по същата логика са опасни - храната може да предизвика затлъстяване, а за алкохола вече обясних по-нагоре.

Като съм тръгнал, има още неща, предизвикващи моето недоволство. Избирам произволен непушач. Може да не харесвам у него прическата, брадясалата или обръсната физиономия, парфюма, цвета на обувките и т.н. и т.н. Какво ме бърка мен ли? Ми, пpосто ме подтиска. За теб може да е дреболия, но аз се чувствам некомфортно – същото като недоволстващите от дима въздържатели. Значи е достатъчна причина, за да прибегнем до забрани. А знаете ли още колко мога да измисля? Фантазията ми е безгранична.

Да, това е изсмукано от пръстите. Само че мога да го кажа аз, защото съм толерантен. А непушачите нямат право да си служат с този довод, понеже отдавна прекалиха със “смученето” – лимитът им е изчерпан.

Някой обясняваше, че ако стоят в една стая пушач и непушач, първия като запали, веднага влияе на втория, който пък нямал никакъв избор. Типичната нагласена ситуация, чиято цел е да изпрати фактите в “девета глуха”. Защо да няма избор? Може да излезе. Да, ама този вариант е изключен – ето го нагласеното. Хайде дa нагодим ситуацията в удобна за мен посока – непушачът е с противогаз. А сега, де! Няма “Не може така”! Щом ти си позволяваш да “забравиш” цяла плеяда от подробности, значи и аз имам право.

Тръгнеш ли да говориш само от своята гледна точка, изникват неподозирано много неудобства и проблеми. Пример:

Влизаш в ресторант, но няма нито една свободна маса. Можеш просто да отидеш в друг, но тъй като си заядливец по природа, веднага започваш да фантазираш “Тези нарочно са се наговорили да заемат масите. Специално заради мен!” Това удря настроението ти. Същото става с твоята дама. Обещал си й да я доведеш точно тук, но поради неудобните обстоятелства не можеш да го изпълниш. Моментално се превръщаш в лузър и губиш нейното уважение. Два дена по-късно тя те зарязва. Една раздяла обикновено е съпроводена с нервен срив, а това само по себе си създава предпоставки за “отключване” на рак. Ето докъде стигнахме! И всичко започна от чудовищната неприятност, че масите бяха заети, т.е. светът не е нагласен според личните ти график, нужди, предпочитания. Сега остава да ревнеш с цяло гърло колко е нетолерантно общеcтвото.

Щом си свикнал да недоволстваш, просто няма начин да ти се угоди. Винаги ще намериш причина, поради която да обвиниш другите. Като прибавим знаменитата приказка “Не сакам на мен да е добре, а на Вуте да е зле”, характерна за голям процент от населението, става наистина страшно.

Забраната на цигарите е само началото на серия от забрани. Няма значение кой е на власт – всеки ще ги приложи. Какво ще правите, когато ви лишат от нещо любимо? Едва тогава ще разберете, че не е това начинът и никой не може да нагажда света според личните си предпочитания. Hяма никакво значение, че нещо ти е докривяло или неудобно – такова винаги ще има.

Вижте ги само: хем се радват, че не е позволено да се пуши, хем се пишат за “толерантни”. Върви обяснявай, че да си толерантен, напълно изключва забраните!

След всичко прочетено, нека поне да го кажа, пък който иска да вярва:

Никой, никога и никъде не е доказал, че цигарите предизвикват рак на белите дробове!

Поръчкови статии, информиращи са неосъществени изследвания – много ли са правдободобни? Знаете ли заради какви интереси и пари се пускат? Много сте далече от материята. Извадени от контекста твърдения. Нагласени формули, пълнещи манипулативни колонки по вестници и Интернет.

Разбира се, като всяко нещо никотинът също оказва влияние върху какво ли не. Ала не и по начина, който му се приписва. Нарочно се смесват различни изследвания, ситуации, болестите на някой генетично слаб човек и т.н. Целта е да ви излъжат, но пък винаги е уж с подкрепата на известно светило в науката, което може изобщо да не подозира, че са го забъркали.

Всичко това за мен не струва пукната пара в сравнение с личните ми наблюдения. А те говорят ясно: в моя род пушачите не боледуват и почти винаги надхвърлят 80-годишна възраст. В същото време от непушачите само един достигна 60. Майка ми и баща ми бяха пълни въздържатели. Тя почина на 55, той – на 57. Не се е родил човекът, който би ме убедил, че щяха да си отидат толкова рано, ако бяха пушачи. Не е гаранция, но пък кой знае? Все пак при нас пушачите са дълголетници.

Фамилията Давидови – всички до един заклети пиячи и пушачи. Без изключение – столетници.

Най-възрастната французойка - на 120 години. Пушила до 118. Никой не може да ме убеди, че щеше да ги доживее, ако не пушеше.

Мой познат, с 10 години по-възрастен, разказваше, че като работил в леярна, един от старите хора му обяснил, че за да се предпази от вредното влияние, в края на деня трябва да пие по сто грама водка на екс. Моят познат го спазвал стриктно и след време, когато по някакъв повод си правил изследвания, лекарят не повярвал, че е работил в леярна – имал вътрешности като новородено.

Това си го припомнете при следващата забрана – за алкохола. Поредната! Че както е тръгнало ……. скоро ще ни оставят без сол и захар, известни като “бялата смърт”. Правилно се досещате – и за тях някой умник е измислил, че са вредни. Ама те били “друго”. Засега.

Една от най-големите заблуди: ако пушиш по време на бременността, това оказва влияние на плода. Доста подвеждащи материали обикалят из Нета. Една камара професори и всезнайковци са се изказали, опитвайки да привлекат вниманието. А какво говори най-важното – практиката?

Няма нито един случай, в който цигарите да са оказали влияние върху плода. Всичко, прочетено в Мрежата, са просто предположения от заинтересовани непушачи и абсолютно нищо доказано.

Какво съм видял аз? Повечето майки около мен са пушачки и нито една от тях не е спирала по време на бременността. Просто не са прекалявали. Познайте какво? Децата им са здрави като бичета, а не като онези, чиито убийствено “грижовни” родители ги навличат с пуловери в 30-градусова жега, уж за да не настинат, и по този начин ги правят болнави.

За да окаже влияние на плода, трябва да пушиш поне две кутии на ден. По същия начин можеш да прекалиш и с много други неща, но тях никой не ги посочва като причинители на деформации. Обърнете внимание: акцентът не е върху “цигари”, а върху “прекаляване”. С други думи: правете, каквото пожелаете, но в разумни граници.

Има още редица причини за съществуването на купища лъжи по отношение на тютюнопушенето. Някои са неприятни, други - неудобни.

Съществуват хора, чийто близък е починал млад и веднага бързат да хвърлят вината върху цигарите. Това е доста глупаво, защото дори най-заклетият пушач не може да умре на 30-годишна възраст заради никотина – наглите лъжи все още не са мутирали дотолкова. Значи причината е друга. Опечалените имат интерес да я открият, но им е по-удобно да посочат фасовете.

По същия начин някои родители смятат, че пушенето е придизвикало деформации на детето им. Абсолютна грешка! Причините може да са хиляди – най-вече заразената отровна среда, в която живеем. Съществува и вариантът за лош ген, но тук вече дума не трябва да се обели, защото никой не би го признал доброволно. А може и да не го знае.

Представете си един самовлюен, новоизлюпен татко, убеден в божествения си произход. За негова беда детето му има деформация. Очаквате ли този тати да признае, че сперматозоидите му са дефектни? Изключено! По –скоро ще обвини лекари, жена си, президента и кой ли още не, но никога няма да потърси грешка у себе си. Забележете: той може да не е виновен за лошия си ген, но това не променя естествoто на действителната причина. Тя обаче е ужасяваща. Значи най-удобно е да обвини цигарите.

По специално за рака. При него не се заразяваш, а се “отключва”. Най-често на нервна основа – по това прилича на диабета /тук култовата измишльотина е, че се разболяваш, ако прекалиш със захарта. Пълни глупости!/ В никакъв случай цигарите не са основна причина за него. Показателен е фактът, че рак на белите дробове се среща по-често при непушачите – дори само това разбива на пух и прах всички теории за фасовете като причинител. В най-лошия случай могат да минат за косвена причина, но в същата графа присъстват още много “бацили” – на практика почти всичко около нас, дори замърсеният c газове въздух. Това не е тайна, ама е по-удобно да се “пропусне”.

Видях да се пробутват разни статистики “Болни от рак на белите дробове, предизвикан от тютюнопушене”. Обърнете внимание на предното изречение! Забелязахте ли манипулацията? Това са просто списъци на болни от рак на белите дробове. А добавката “предизвикан от тютюнопушене” е сложена нечестно, без основание и с едничката цел да насочи вниманието в желаната посока. Дори за уточнение не може да мине, понеже е гнусна лъжа без грам доказателство.

Съвсем естествено изниква въпросът “Защо се пробутват тези подвеждащи материали?”

Всички знаем за големите пари, разигравани по разни фондации заради уж човеколючивата им дейност. За да засилят ефекта, съответно финансовите потоци, трябва да дадат тласък. Точно това постигат с публикуването на фалшиви проучвания. Когато форумите гърмят от страховити “разкрития”, много спонсори сами ще се натискат да дарят от банковите си сметки, убедени че правят нещо добро и помагат на “честни” хора.

Има и друго. Една от причините не само за рака, но и за редица други болести, е отровената планета. Ненормални хора, уж посветени на науката, продължават да правят чудовищни експерименти в различни точки на Земята. Естественият резултат са катаклизмите и промяната на биологичната среда. Какво очаквате да последва? Болести и деформации.

Кое плаши лудите “учени”? Това, че човекът винаги иска отговори и рано или късно стига до тях. Как да забавят търсенето? Като ни пратят в грешна посока. За момента най-удобният вариант се нарича “Пушенето предизвиква рак”. След като сте убедени в тази лъжа, как ще стигнете до истината? Cъс сигурност ще ви трябва значително повече време, отколкото ако не ви подвеждаха ежедневно.

Като завършек ще ви посоча още една причина за рака, наблюдавана лично от мен. Отново е свързана с нервите. Знам човек, който години наред трепереше да не се разболее от това-онова, а най-големият му страх беше да не го повали именно рак. За него всяко кихане беше “съмнение за тази болест”. Цял живот притеснение, спазване на здравословен режим и ходене по лекари – за всеки случай. Mога само да гадая какви бури са бушували в душицата му. На края наистина почина от рак. Убеден съм, че сам го предизвика с абсурдното си поведение.

Затова един съвет: живейте живота, както ви е приятно, без да вярвате на лъжливи манипулации. Тайната е в щастието. Ако се чувствате добре, нищо не може да ви “накриви шапката”. Само така се стига до дълголетие. А лишенията и постоянното внимаване “да не стъпиш на криво”, съвсем реално съсипват здравето.

И не прекалявайте с нищо! Дори най-полезното може да стане вредно, ако минете границата. Знаете ли, че авторът на книгата “Тичайте за здраве” е починал на 40 години? Дали пък не е прекалил с тичането? Особено като се има предвид, че лично Франц Бекенбауер в свое интервю разказва “Организмът на 30-годишен професионален спортист е толкова изхабен, колкото този на 60-годишен човек, който никога не е спортуавал”. Hа кайзер Франц може да се вярва, нали?

Та, всичко с мярка, без лишения и животът ви ще бъде приказка!





 



Гласувай:
89



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zany - Факт
12.06.2012 14:51
Емфизем със сигурност причиняват.
цитирай
2. tutankhamon661 - 1. zany
12.06.2012 14:55
zany написа:
Емфизем със сигурност причиняват.

Благодаря за коментара! Bидях доста такива, но нищо наистина потвърдено.
цитирай
3. tutankhamon661 - 3. анонимен - Простичък си
12.06.2012 14:58
анонимен написа:
да пишеш по темата.:(

По този показател значително ме надминаваш. Честито!
цитирай
4. ykpaina - :)
12.06.2012 15:00
Поздравления за поста!

цитирай
5. apostapostoloff - Никой, никъде, никога и по никакъв начин
12.06.2012 15:11
не е ДОКАЗАЛ, че съществува каквато и да било връзка между пушенето и болестите! Преровете цялата народна библиотека и няма да намерите и една сериозна научна студия, в която се привеждат необорими доказателства за вредата от пушенето.

Да погледнем и статистиката... В България има над 3 000 000 пушачи. В България от рак на белите дробове всяка година заболяват само... 3 000 души. Повечето от тях са НЕПУШАЧИ!
цитирай
6. tutankhamon661 - 5. ykpaina - :)
12.06.2012 15:26
ykpaina написа:
Поздравления за поста!


Понаписах два-три реда ....
цитирай
7. tutankhamon661 - 6. apostapostoloff - Никой, никъде, никога и по никакъв начин
12.06.2012 15:30
apostapostoloff написа:
не е ДОКАЗАЛ, че съществува каквато и да било връзка между пушенето и болестите! Преровете цялата народна библиотека и няма да намерите и една сериозна научна студия, в която се привеждат необорими доказателства за вредата от пушенето.
Да погледнем и статистиката... В България има над 3 000 000 пушачи. В България от рак на белите дробове всяка година заболяват само... 3 000 души. Повечето от тях са НЕПУШАЧИ!


Именно. Обаче хората си верват ли верват, защото им харесва да обяснят колко са "здравословни". Според моите наблюдения точно такива "здравословни" първо се превръщат в невротици, с или без медикаменти, а после си отиват рано-рано.

Дори да вземем само факта, че повечето болни за непушачи, това е достатъчно красноречиво. А разни смучат от пръстите си. Ами нека! Hали аз не се самозалъгвам.
цитирай
8. stoineff - За майките
12.06.2012 15:35
пушачки не си прав. Виждал съм деца, които се раждат с увреждания, които са следствие на пушене по време на бременност. Да не говорим за спонтанни аборти и т. н.

За рака на белите дробове пък да не говорим..
цитирай
9. tutankhamon661 - 8. stix
12.06.2012 15:40
stix написа:


1.Тютюнопушенето създава бръчки.

2.Издава несигурност (човек, който не знае какво да прави с ръцете си, веднага запалва цигара или този, който не е преодолял смукателните си инстинкти, замества майчината кърма с цигара... )

3. Родителите (дори тези, които пушат) са против това децата им да го правят, защото инстинктивно искат да запазят поколението си от вредни последствия.



Съжалявам, не мога да се съглася с нито една твоя дума! Споменаваш градските легенди, а те не са особено достоверни.

1. При толкова много фактори, влияещи на кожата, ти самата сигурна ли си, че наистина цигарите я сбръчкват ?

2. При цялата ми развинтена фантазия тук не мога да открия логика. Hай-малкото можеш да кажеш абсолютно същото за непушачите невротици.

3. Има го това, но не защото доказва каквото и да било, а именно заради градските легенди. Дори да не вярваш, най-малкото си казваш "Ами ако е вярно?' Когато става дума за децата, повечето родители реагират различно в сравнение с поведението си по принцип. Cори, не става за довод.
цитирай
10. tutankhamon661 - 10. stoineff - За майките
12.06.2012 15:44
stoineff написа:
пушачки не си прав. Виждал съм деца, които се раждат с увреждания, които са следствие на пушене по време на бременност. Да не говорим за спонтанни аборти и т. н.
За рака на белите дробове пък да не говорим..


Споменах в постинга за тези неща. Bиждал си деца с увреждания и болни от рак на белите дробове, но продължавам да се чудя кое точно те убеди, че причината са цигарите?! Hикога ли не си се замислял дали пък причината не е друга ? И защо не се случва винаги при пушачите?
цитирай
11. vmir - Привет, Фараоне!
12.06.2012 15:45
Харесвам как разсъждаваш, но за мен тук си се поувлякъл в твърдението си, че науката или по-точно вярата в науката може да бъде поставена в услуга на трайни интереси. Когато все пак това се случва, и не се откриват виновни, това още не може да е доказателство за горното. Просто науката не е толкова всесилна, колкото обикновено се мисли. Не се обръща внимание и на това, че науката е много повече вяра, отколкото истина. Всъщност, няма измислен друг общоприет критерий за истината, освен научния. Но на практика винаги се пропуска, че резултата от изследването е “доказано” допускане, доказано наистина, но винаги в рамките на някаква система или рамка очертаваща само приблизително областта на съществуване на проблема и подлежаща на доуточняване. Казано с други думи, за да докажеш, че цигарите не причиняват рак, пак трябва да го направиш с научни методики, а не увереност в интереси. Няма начин всички учени да се наговорят да лъжат дълго време, дори някъде това да се случи по конюнктурни и политически причини, непременно ще дойде момент други да опровергаят резултатите им, и това е неизбежно. Да не говорим, че мярата не може да бъде въпрос само на усет, но и на конкретни числа.
Поздрави!
цитирай
12. stix - Брала съм тютюн в продължение на ...
12.06.2012 15:46
Брала съм тютюн в продължение на 15-20 последователни дни и въпреки, че по това време бях пушачка ме обхвана ужасно натравяне от налепите по ръцете (сутрин не можех да стана от леглото, но пак продължавах с работата).
Тютюнът съвсем не е безобиден...
цитирай
13. stix - Между другото ставала съм в 4-5 ч...
12.06.2012 15:54
Между другото ставала съм в 4-5 часа, както да бера тютюн, така и да бера маслодайни рози, при брането на рози нямаше странични ефекти... :)
цитирай
14. alexs - Аз съм се докосвал до цигарите но ги ...
12.06.2012 15:57
Аз съм се докосвал до цигарите но ги отказах и не съжалявам! Не мисля че трябва да ги забраняват по заведенията и това не се прави щото са загрижени за нашето здраве а по други причини! И там на когото му пречи цигарения дим да не ходи има и сладкарници ...А че са Вредни вредни са особено, ако се прекалява който пуши по 2 - 3 кутии на ден ще му замине белия дроб Който пие всеки ден по 1- 2 литра концентрат ще му замине черния дроб и той няма да остарее... е то и пиенето на една чаша червено вино е полезно
цитирай
15. tutankhamon661 - Харесвам как разсъждаваш, но за мен ...
12.06.2012 16:03
vmir написа:
Харесвам как разсъждаваш, но за мен тук си се поувлякъл в твърдението си, че науката или по-точно вярата в науката може да бъде поставена в услуга на трайни интереси. Когато все пак това се случва, и не се откриват виновни, това още не може да е доказателство за горното. Просто науката не е толкова всесилна, колкото обикновено се мисли. Не се обръща внимание и на това, че науката е много повече вяра, отколкото истина. Всъщност, няма измислен друг общоприет критерий за истината, освен научния. Но на практика винаги се пропуска, че резултата от изследването е “доказано” допускане, доказано наистина, но винаги в рамките на някаква система или рамка очертаваща само приблизително областта на съществуване на проблема и подлежаща на доуточняване. Казано с други думи, за да докажеш, че цигарите не причиняват рак, пак трябва да го направиш с научни методики, а не увереност в интереси. Няма начин всички учени да се наговорят да лъжат дълго време, дори някъде това да се случи по конюнктурни и политически причини, непременно ще дойде момент други да опровергаят резултатите им, и това е неизбежно. Да не говорим, че мярата не може да бъде въпрос само на усет, но и на конкретни числа.
Поздрави!



Да, до голяма степен е вяра. Понякога подвежда.
Cъгласен съм и с това, че за да отрека вредата, аз трябва да дам стабилни доводи, най-добре от научен тип. По този повод да ти припомня, че никотинът наистина унищожава вредни микроорганизми - говорят го хора на науката. Това не знам дали отговоря на твоето "ще дойде момент други да опровергаят резултатите им".

Смяташ, че понеже ти си честен човек, значи и с другите е така. Тук не съм съгласен. Hито образованието, нито идеалите, нито каквото и да било друго, могат да тушират вродената човешка алчност. Особено когато нещо се наслагва години наред. Hе всички да се наговорят, но достатъчно голям брой, за да убедят болшинството. С тях са парите, с тях са и медиите - напълно достатъчно да създадат илюзия за превъзхождаща многочисленост. Оттук и повече тежест на твърденията.

Всъщност ти посочваш най-широко рекламираното. Хрумвало ли ти е, че хора на науката като онзи с "никотинът унищожава вредители" са доста повече, отколкото подозираме? Просто не им дават гласност. А и пари трябват - без тях реклама и разпространение на информация не става.
цитирай
16. tutankhamon661 - 13. stix
12.06.2012 16:17
stix написа:
Брала съм тютюн в продължение на 15-20 последователни дни и въпреки, че по това време бях пушачка ме обхвана ужасно натравяне от налепите по ръцете (сутрин не можех да стана от леглото, но пак продължавах с работата).
Тютюнът съвсем не е безобиден...



Това вече става за довод, но нека да ти напомня - абсолютно всяко нещо става вредно, ако е в големи количества. А ти си плувала в "море" от тютюн.

Много добре, че спомена розите. При тях не се е получило, но при други може и да стане. Ако се разровиш, ще откриеш такива факти за света, които направо ще те шокират. Направиш ли го, със сигурност ще преразгледаш мнението си по много въпроси.
цитирай
17. tutankhamon661 - 15. alexs
12.06.2012 16:24
alexs написа:
Аз съм се докосвал до цигарите но ги отказах и не съжалявам! Не мисля че трябва да ги забраняват по заведенията и това не се прави щото са загрижени за нашето здраве а по други причини! И там на когото му пречи цигарения дим да не ходи има и сладкарници ...А че са Вредни вредни са особено, ако се прекалява който пуши по 2 - 3 кутии на ден ще му замине белия дроб Който пие всеки ден по 1- 2 литра концентрат ще му замине черния дроб и той няма да остарее... е то и пиенето на една чаша червено вино е полезно


Съгласен съм с коментара ти.
Едно уточнение, също като към Stix - дори най-полезното нещо става вредно, ако се прекали. Две кутии са много. За три да не говорим.
цитирай
18. vania23 - Доста симпатична статия,
12.06.2012 16:32
имайки предвид, че съм пушач от доста време, който не е в състояние, поне за момента да спре да пуши.
Но ... цигарите наистина са вредни, колкото и да ни се иска да не са.
Доказателствата, лично за мен са -
1. Задъхвам се доста бързо. Дали ако спортувах редовно, нямаше да е така, не знам, защото не съм спортувала редовно.
2. Майка ми пушеше близо 40 години и непрекъснато боледуваше от всякакви вируси и бактерии - кашляше страховито. Спря ги с огромни усилия и сега боледува много по-малко.
3. Цигарите стават все по-скъпи и по-скъпи и лично на мен това никак не ми допада. Стават наистина страхотно вредни в икономическо отношение :)
4. Наркоманията, която се развива към тях те прави техен роб, с всички последици към всяка една робия - включително, търчане в 3 през нощта до денонощния за цигари.
5. Миришат лошо - не вярвам да има човек, който да харесва миризмата им.

Но пак повтарям - симпатична статия. Хората сме склонни да намираме доводи, които да оправдават изборите ни. Ти определено си се постарал :)
цитирай
19. tutankhamon661 - 19. vania23 - Доста симпатична статия,
12.06.2012 16:59
vania23 написа:
имайки предвид, че съм пушач от доста време, който не е в състояние, поне за момента да спре да пуши.
Но ... цигарите наистина са вредни, колкото и да ни се иска да не са.
Доказателствата, лично за мен са -
1. Задъхвам се доста бързо. Дали ако спортувах редовно, нямаше да е така, не знам, защото не съм спортувала редовно.
2. Майка ми пушеше близо 40 години и непрекъснато боледуваше от всякакви вируси и бактерии - кашляше страховито. Спря ги с огромни усилия и сега боледува много по-малко.
3. Цигарите стават все по-скъпи и по-скъпи и лично на мен това никак не ми допада. Стават наистина страхотно вредни в икономическо отношение :)
4. Наркоманията, която се развива към тях те прави техен роб, с всички последици към всяка една робия - включително, търчане в 3 през нощта до денонощния за цигари.
5. Миришат лошо - не вярвам да има човек, който да харесва миризмата им.
Но пак повтарям - симпатична статия. Хората сме склонни да намираме доводи, които да оправдават изборите ни. Ти определено си се постарал :)



Съгласен съм с номер 3. И на мен това не ми харесва и, представи си, намирам го за сериозна причина да откажа цигарите.

Номера 1 и 2 могат да са поради редица други причини. Знам, че официално вината се хвърля върху цигарите, но не го намирам за справедливо. За мен това е намиране на "удобен виновник".

В номер 4 говориш за наркомания, но и това е строго индивидуално. Знам хора, които пушат, обаче могат и да не пушат - без проблем. Та, за какви "всички последствия" става дума?

В номер 5 не намирам логика, особено от пушачка каквато твърдиш, че си ти. Изниква въпросът "Защо изобщо си пропушила, след като не намираш нищо хубаво?" Аз харесвам миризмата и определено я предпочитам пред тази на пот - доста характерна за България.
цитирай
20. tutankhamon661 - Миризмата на изсушен тютюн е стр...
12.06.2012 17:21
анонимен написа:
Миризмата на изсушен тютюн е страхотна, но след като се изпуши цигарата, дрехите и всичко останало покрай нас е с неприятен "аромат".
Пушенето е демоде.


Никога и заради никой не съм правил нещо, само защото е на мода.
цитирай
21. podvodni - Причината да има забрана за тютю...
12.06.2012 17:23
Причината да има забрана за тютюнопушенето е здравето и живота на хората. Колкото повече боледуваме от предизвикани заболявания толкоз по-добре за някои представители на елита.
цитирай
22. tutankhamon661 - 22. анонимен
12.06.2012 17:26
анонимен написа:
Никотинът свива кръвоносните съдове, нервната система не се отпуска, напротив, пушачите са нервни, изглеждат нечистоплътни, поради жълто сивия цвят на кожата си.


Едно е да изглежда, друго е да подушиш. За съжаление доста често подушвам ......... около непушачи. Hо не казвам, че всички са такива - грешка е да се генерализира.

Явно виждаш само онова, което искаш да видиш. Човече, за Бога, не залагай на Еврофутбол - българските отбори ще ти изядат парите, само защото бъркаш "искам" и "реално"!
цитирай
23. tutankhamon661 - 24. podvodni
12.06.2012 17:29
podvodni написа:
Причината да има забрана за тютюнопушенето е здравето и живота на хората. Колкото повече боледуваме от предизвикани заболявания толкоз по-добре за някои представители на елита.


Вместо "цигари" често казвам "витамини". Ама все някой пропуска да ме чуе, ха-ха!
цитирай
24. podvodni - Формулата на никотина е много бл...
12.06.2012 17:30
Формулата на никотина е много близка до формулата на аксорбиновата киселина.
цитирай
25. demonwind - 6. apostapostoloff
12.06.2012 17:32
Мой съсед, който не пушеше и не пиеше, миналата година си отиде за три месеца от рак на белия дроб. Братът на жена ми (само около 5 години по-млад от съседа) не е изтрезнял от 25 години, пуши долнопробни цигари по кутия на ден и е (все още) жив. Знам още един куп подобни итпове, които живеят, а както казваш ти - други си отиват без време, а са били въздържатели. В Белгия всеки ден идиоти тичат, дишайки отровата от ауспусите на автомобилите и си мислят, че живеят здравословен живот.... Ама на - нали трябва все нещо да се забрани...
цитирай
26. gocho52 - Съседът ми пушеше по две кутии...
12.06.2012 17:47
Умря от рак на белите дробове.
И той казваше,че не е доказана вредата от цигарите.
Бог да го прости!
цитирай
27. анонимен - privet niamam komp samo da kaja che ...
12.06.2012 17:51
privet niamam komp samo da kaja che se radvam da te vidia
цитирай
28. raders - Доказано е, разбира се. Учените, /а ...
12.06.2012 17:55
Доказано е, разбира се. Учените, /а не Сулю Пулю/ боравят с така наречените проценти, ако това ти говори нещо. И е факт, че пушачите са доста по-голям процент от заболелите - не че има абсолютна гаранция. Мои приятели пушачи - пет души си отидоха ей така млади и само един непушач. Дано не съм аз втория :)
цитирай
29. tutankhamon661 - 27. podvodni
12.06.2012 18:09
podvodni написа:
Формулата на никотина е много близка до формулата на аксорбиновата киселина.


Това не го знаех. Любопитно!
цитирай
30. tutankhamon661 - 28. demonwind
12.06.2012 18:10
demonwind написа:
Мой съсед, който не пушеше и не пиеше, миналата година си отиде за три месеца от рак на белия дроб. Братът на жена ми (само около 5 години по-млад от съседа) не е изтрезнял от 25 години, пуши долнопробни цигари по кутия на ден и е (все още) жив. Знам още един куп подобни итпове, които живеят, а както казваш ти - други си отиват без време, а са били въздържатели. В Белгия всеки ден идиоти тичат, дишайки отровата от ауспусите на автомобилите и си мислят, че живеят здравословен живот.... Ама на - нали трябва все нещо да се забрани...


Хиляди такива случаи има. Това би трябвало да говори достатъчно. Aмa не на всеки.
цитирай
31. tutankhamon661 - 29. gocho52
12.06.2012 18:15
gocho52 написа:
Умря от рак на белите дробове.
И той казваше,че не е доказана вредата от цигарите.
Бог да го прости!


Bече на няколко пъти отговорих за нагаждането.
Кой го знае твоят съсед още какви болести е имал! Ти обаче знаеш само за рака и цигарите. Наивно!
цитирай
32. tutankhamon661 - 31. raders
12.06.2012 18:20
raders написа:
Доказано е, разбира се. Учените, /а не Сулю Пулю/ боравят с така наречените проценти, ако това ти говори нещо. И е факт, че пушачите са доста по-голям процент от заболелите - не че има абсолютна гаранция. Мои приятели пушачи - пет души си отидоха ей така млади и само един непушач. Дано не съм аз втория :)


Тези лъжи вече съм ги слушал.
Нещо много взехте да си противоречите, ама не се усещате.
Хем млади си отивали, хем били "пожълтели". За да пожълтее, трябва да доживее старост и задължително да прекалява с цигарите.
Няма нито един млад пушач, който да е пожълтял. Както няма и нито един човек, който да е умрял млад заради пушене. Но пък знам генетично предразположени към болести хора, които заминават без време. Pоднините им никога не биха признали, че е заради лош ген. Cещаш се защо. Ето ти една от причините за редица лъжи.
цитирай
33. tutankhamon661 - 30. angpiskova
12.06.2012 18:22
angpiskova написа:
privet niamam komp samo da kaja che se radvam da te vidia


Аз също се радвам да те видя.
Bажното е, че си намерила откъде да се включиш.
цитирай
34. tutankhamon661 - 30. анонимен - При пушенето
12.06.2012 18:27
анонимен написа:
сърцето, цялата кръвоносна система, както и нервната система са подложени на тежко изпитание. В организма се всмуква НЕХРАНИТЕЛНА МАТЕРИЯ. Белите дробове не са пригодени да усвояват по естествен начин тютюневия дим, затова хората, които пушат започват да КАШЛЯТ. Точно тази реакция на организма показва, че пушенето е във вреда на нашето здраве.



Аз съм кашлял няколко пъти - cлед препушване по купони. За прекаляването вече споменах, нали?
През останалото време не кашлям. Как си го обясняваш от гледна точка на твърдението ти в настоящия коментар?
цитирай
35. tutankhamon661 - 37. анонимен - цигара
12.06.2012 18:30
анонимен написа:
Ти си поредния наркоман, който си търси оправдание за да продължава да пуши.От спин също никои не е умрял(срива се имунната система и болния умира дори от най обикновена настинка НО НЕ ОТ СПИН)С цигарите е същото.Доказано е че пушекът от цигарата е канцерогенен.


Рок музиката също съсипвала нервната система, а това само по себе си води до редица заболявания. Доказано е. Коя музика ще препоръчаш, за да лекувам нервите си? А също и кои здравословни медикаменти - може и твоите любими?
цитирай
36. podvodni - Друго интересно нещо на което много ...
12.06.2012 18:38
Друго интересно нещо на което много хора не обръщат внимание е, че тикотина е алкалоид. Като такъв създава алкална среда. А алкалната среда е смъртоносно за раковите клетки. Не казвам че убива рака, но постигайки алкална среда в тялото се възпрепятства появата на ракови клетки. Друго интересно в никотина е наличието на свързан азот. По този начин в тялото, азота се свързва с кислорода до получаването на азотен окис и нитроглицерин , който от своя страна придава еластичност на кръвоносните съдове. Реално, никотин под формата на никотинова киселина се съдържа в зеленчуците. Природата е намерила начин чрец който да си набавим необходимият азот в организма така, че черният дроб да може да произведе необходимото ни количество нитроглицерин и азотен окис. Северноамериканските индианци, особенно тези които са били изключителни номади, поради естеството на храната си, която е била бедна на растителна храна и се е състояла основно от месо, чрез използването на тютюн са набавли необходимият азот. Съвремената фармация, създала ГМО растенита, е лишила зеленчуците от никотиновата киселина. Вместо нея са "поставили" чужди гени, защото растението е губело своите защитни сили. Допълнителна защита на ГМО плодуктите се осъществява чрез спец. разработени пестциди, без които растението не може да вирее.
От тук на сетне можеш да си направиш съответните изоводи.
Изследване в траните от ЕС въвели забрана за тютюнопушене показва, че 5 -7 години се наблюдава наистина спад на употребата на тютюн, но редица заболвания, в това число, ракови, сърдечно съдови и неврологични са се увеличили с 15 до 30 % . Което е "необяснимо"
цитирай
37. raders - Доказано е, разбира се. Учените, /а ...
12.06.2012 18:53
tutankhamon661 написа:
raders написа:
Доказано е, разбира се. Учените, /а не Сулю Пулю/ боравят с така наречените проценти, ако това ти говори нещо. И е факт, че пушачите са доста по-голям процент от заболелите - не че има абсолютна гаранция. Мои приятели пушачи - пет души си отидоха ей така млади и само един непушач. Дано не съм аз втория :)


Тези лъжи вече съм ги слушал.
Нещо много взехте да си противоречите, ама не се усещате.
Хем млади си отивали, хем били "пожълтели". За да пожълтее, трябва да доживее старост и задължително да прекалява с цигарите.
Няма нито един млад пушач, който да е пожълтял. Както няма и нито един човек, който да е умрял млад заради пушене. Но пък знам генетично предразположени към болести хора, които заминават без време. Pоднините им никога не биха признали, че е заради лош ген. Cещаш се защо. Ето ти една от причините за редица лъжи.


:)))) Само не разбирам защо трябва да те лъжа. Пука ми на мен, че се тровиш. И никъде не съм употребил думата "пожълтели". Но е факт, че мои приятели си отидоха сравнително млади. /Защото аз съм на 67/. Мои лични приятели : Гого Торчев - пушеше по две кутии на ден и си отиде на 48 - Бог да го прости! Вълчо Банов - на 50 - освен това работеше в тютюновия комбинат и нямаше чувство за мярка. - Бог да го прости! Сандю - между една и две кутии - на 50. Вечна му памет! Маринчо комшията - на 42 - остави вдовица с две деца. До две кутии. Бог да го прости! Полковник Славов - на 55 - повече от кутия. Тената - братовчед и приятел. Пиеше и пушеше до откат и пукна от рак и цироза едновременно, - Бог да го прости! И единствено Ванката Пеев - нито пиеше, нито пушеше, но за съжаление, също си отиде от рак на белия дроб. Това е личната ми статистика за умрелите приятели. Съжалявам, че не мога да ти предоставя и некролозите. Но е допустимо да има и нещо наследствено. С тази хипотеза не съм запознат.
цитирай
38. tutankhamon661 - 41. podvodni
12.06.2012 19:03
podvodni написа:
Друго интересно нещо на което много хора не обръщат внимание е, че тикотина е алкалоид. Като такъв създава алкална среда. А алкалната среда е смъртоносно за раковите клетки. Не казвам че убива рака, но постигайки алкална среда в тялото се възпрепятства появата на ракови клетки. Друго интересно в никотина е наличието на свързан азот. По този начин в тялото, азота се свързва с кислорода до получаването на азотен окис и нитроглицерин , който от своя страна придава еластичност на кръвоносните съдове. Реално, никотин под формата на никотинова киселина се съдържа в зеленчуците. Природата е намерила начин чрец който да си набавим необходимият азот в организма така, че черният дроб да може да произведе необходимото ни количество нитроглицерин и азотен окис. Северноамериканските индианци, особенно тези които са били изключителни номади, поради естеството на храната си, която е била бедна на растителна храна и се е състояла основно от месо, чрез използването на тютюн са набавли необходимият азот. Съвремената фармация, създала ГМО растенита, е лишила зеленчуците от никотиновата киселина. Вместо нея са "поставили" чужди гени, защото растението е губело своите защитни сили. Допълнителна защита на ГМО плодуктите се осъществява чрез спец. разработени пестциди, без които растението не може да вирее.
От тук на сетне можеш да си направиш съответните изоводи.
Изследване в траните от ЕС въвели забрана за тютюнопушене показва, че 5 -7 години се наблюдава наистина спад на употребата на тютюн, но редица заболвания, в това число, ракови, сърдечно съдови и неврологични са се увеличили с 15 до 30 % . Което е "необяснимо"


Страхотен коментар! Hадявам се Raders да го прочете.
цитирай
39. sibillav - Пуша от 30 години.
12.06.2012 19:04
За тези 30 години, нито веднъж не съм боледувала от някое сериозно заболяване, дори и вирусните грипове къде ме хванат, къде не. Имам много приятели непушачи - до един болни - кой от диабет, кой от бъбречна недостатъчност, кой от рак на стомаха, кой от друго сериозно заболяване. Никой не може да ме убеди, че точно цигарите ти докарват лошите болести. Или си предразположен към тях, или не. Скоро срещнах една позната, отказала цигарите преди 3 години ( по икономически причини), Та, тя ми каза - " Като спрях да пуша, вместо да изглеждам по-добре, то съвсем се смачках". Не твърдя, че е полезно да пушиш, но пък и че цигарите са бич за човечеството- хайде холан:)
Онзи ден посетихме кварталното ресторантче и о - изненадаааа - лятната градина - резерве за пушачи! Непушачите ги насочваха вътре. Те протестират - ама искали вън, на сефалък. Вън, ама не можеее - само за пушачи може. Ех, рекох си, една забрана да донесе нещо добро - да си ми пазят масата, специалната маса за пушачи:)
цитирай
40. tutankhamon661 - 42. raders
12.06.2012 19:14
raders написа:
tutankhamon661 написа:
raders написа:
Доказано е, разбира се. Учените, /а не Сулю Пулю/ боравят с така наречените проценти, ако това ти говори нещо. И е факт, че пушачите са доста по-голям процент от заболелите - не че има абсолютна гаранция. Мои приятели пушачи - пет души си отидоха ей така млади и само един непушач. Дано не съм аз втория :)


Тези лъжи вече съм ги слушал.
Нещо много взехте да си противоречите, ама не се усещате.
Хем млади си отивали, хем били "пожълтели". За да пожълтее, трябва да доживее старост и задължително да прекалява с цигарите.
Няма нито един млад пушач, който да е пожълтял. Както няма и нито един човек, който да е умрял млад заради пушене. Но пък знам генетично предразположени към болести хора, които заминават без време. Pоднините им никога не биха признали, че е заради лош ген. Cещаш се защо. Ето ти една от причините за редица лъжи.


:)))) Само не разбирам защо трябва да те лъжа. Пука ми на мен, че се тровиш. И никъде не съм употребил думата "пожълтели". Но е факт, че мои приятели си отидоха сравнително млади. /Защото аз съм на 67/. Мои лични приятели : Гого Торчев - пушеше по две кутии на ден и си отиде на 48 - Бог да го прости! Вълчо Банов - на 50 - освен това работеше в тютюновия комбинат и нямаше чувство за мярка. - Бог да го прости! Сандю - между една и две кутии - на 50. Вечна му памет! Маринчо комшията - на 42 - остави вдовица с две деца. До две кутии. Бог да го прости! Полковник Славов - на 55 - повече от кутия. Тената - братовчед и приятел. Пиеше и пушеше до откат и пукна от рак и цироза едновременно, - Бог да го прости! И единствено Ванката Пеев - нито пиеше, нито пушеше, но за съжаление, също си отиде от рак на белия дроб. Това е личната ми статистика за умрелите приятели. Съжалявам, че не мога да ти предоставя и некролозите. Но е допустимо да има и нещо наследствено. С тази хипотеза не съм запознат.

Най-после някой да се сети за наследствеността !!!
цитирай
41. анонимен - НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА КАКВО КАЗВА НАУКАТА!
12.06.2012 19:18
ИНТЕРЕСУВАТ МЕ ФАКТИТЕ,А ТЕ КРАСНОРЕЧИВО ДОКАЗВАТ,ЧЕ ..."ГРОБИЩАТА СА ПЪЛНИ С НЕПУШАЧИ!"
цитирай
42. tutankhamon661 - 44. sibillav - Пуша от 30 години.
12.06.2012 19:19
sibillav написа:
За тези 30 години, нито веднъж не съм боледувала от някое сериозно заболяване, дори и вирусните грипове къде ме хванат, къде не. Имам много приятели непушачи - до един болни - кой от диабет, кой от бъбречна недостатъчност, кой от рак на стомаха, кой от друго сериозно заболяване. Никой не може да ме убеди, че точно цигарите ти докарват лошите болести. Или си предразположен към тях, или не. Скоро срещнах една позната, отказала цигарите преди 3 години ( по икономически причини), Та, тя ми каза - " Като спрях да пуша, вместо да изглеждам по-добре, то съвсем се смачках". Не твърдя, че е полезно да пушиш, но пък и че цигарите са бич за човечеството- хайде холан:)
Онзи ден посетихме кварталното ресторантче и о - изненадаааа - лятната градина - резерве за пушачи! Непушачите ги насочваха вътре. Те протестират - ама искали вън, на сефалък. Вън, ама не можеее - само за пушачи може. Ех, рекох си, една забрана да донесе нещо добро - да си ми пазят масата, специалната маса за пушачи:)


Именно! Това са фактите и само те ме интересуват, а не дърдоренето на някой с мания за величие.

Много добре се е получило в ресторанта. Ама и онези нагли - искат навън, а! Hе стига, че забраниха пушенето, а сега налитат и на малкото останали възможности.
Наглост нечовешка! Подадеш пръст, то иска цялата ръка. Тази тяхна "толерантност" стряска.
цитирай
43. vmir - 16. tutankhamon661,
12.06.2012 19:31
Честността не е особено решаваща в случая. Нали се сещаш, че корпоративни мегагиганти като “Филип Морис” няма как да нямат възможност да финансират изследвания на известни учени, които да проверят коректността на онези изследвания, които изкарват производителите на цигари отровители. Едва ли ще се намери учен, който да не приеме подобна роля на арбитър по толкова жизненоважен въпрос. Така, че с изследванията трудно може да се лъже, да се правят комбини и далавери, когато сериозни интереси са застрашени, защото никой няма да стои безучастно докато му нанасят незаслужени удари, а той не е от слабичките и беззащитните.

Пътят е друг, и на запознатите с методиките на научните изследвания се набива в очи липсата на съответния вид изследователски опровержения от известни авторитети, които да дадат основание за недвусмислени сензационни медийни заглавия, като: “Никотинът не причинява еди-коя си болест”, “Цигарите – оневинени за...” и т. н. Прави също така впечатление обаче и подчертано субективния вид на появяващите се друг вид аргументи – никотинът убивал вредни микроорганизми, Чърчил пушил до края на живота си и доживял 96 години, много хора умират от рак на белия дроб, без да са пушили и много други подобни, които целят да създадат недоверие в изследванията, според които никотинът е опасен. А този подход е досущ като дегенератската политика да се повтарят субективни нападки и слухове, за да се отслаби влиянието на политическия опонент.

Ако се съмняваш, помисли какво доказва само по себе си това, че никотинът убива вредители? Нима това може да бъде доказателство, че не убива хора? Погледни също така още един път коментар 41, от който се възторгваш. Всичко в него е субективно, с изключение на последния абзац. Ако беше само той, щях да го взема насериозно, но комплектоването му с горното поставя и над него една огромна въпросителна, и бъди сигурен, че ако тя е неоснователна, съвсем скоро ще го цуем и от признати авторитети.
цитирай
44. tutankhamon661 - vmir
12.06.2012 20:32
Явно имаш прекалено голяма вяра в науката, но прави впечатление, че обръщаш внимание предимно на онова, което се говори официално. Ти не си любител на световните конспирации, но вероятно ще признаеш, че най-големите истини рядко се казват - от векове е така. В същото време всеки, дръзнал да ги спомене, е бил подлаган на присмех, за да не разбере болшинството как всъщност стоят нещата.

Наистина има твърдения, отричащи вредата от цигарите. Въпросът е, че ти явно не ги смяташ за достатъчно надеждни. А аз обратното - точно те ме интересуват, защото напълно съвпадат с личните ми наблюдения. Нали разбираш, че това е важното за мен, и не може да ме впечатли нито едно светило на науката.

Нямам представа защо говориш за субективност. Да бяха един-два случая, бих разбрал. Но не са. Даже са повече. Не е само Чърчил, а са много. В същото време срещу цигарите посочват Юл Бринър, който е умрял от рак на белите дробове, пушейки ..... 4 кутии на ден. От такова количество дори кон ще умре. И нещо, което вероятно ще те изненада : малко пушачи могат да се справят с 4 кутии на ден. Hо пак го посочват за "доказателство". Ето на това викам аз субективност. При това крайно нечестна.

На пръв поглед си прав за "Филип Морис", макар да не са чак толкова могъщи колкото преди години. Парите са сила, но ако срещу тях стоят също толкова пари, а може би и повече, стойност придобиват съвсем други фактори. Почти сигурно има интереси и контакти, за които аз и ти не подозираме.

За сравнение ще ти посоча пример извън темата, но е показателен за абсурдни на пръв поглед комбини. Не знам дали си съгласен, че убиващият евреи Хитлер всъщност е бил финансиран именно от евреи. Само че богати. Помагайки да избиват собствения им народ, те самите се представят за многострадалци. Днес виждаме ползата от този ход, който е толкова "нереалистичен", че малко хора биха го повярвали.

Странно и абсурдно, нали? Затова пък е истина. Въобще фактите невинаги се придържат към логиката.

Това, че никотинът убива вредители, не съм го посочил като доказателство за каквото и да било, а за евентуална полза - за мен е точно такава. Особено като се има предвид, че природата става все по-враждебна. В тежки ситуации помощта често идва оттам, откъдето най-малко я очакваш. Затова не бих отхвърлил нито един вариант.

Коментар 41 толкова много ми харесва, че ще го копирам на още много места. Ще го кажа по друг начин: дори да допуснем, че не е истина, пак заслужава гласност. Hе знам защо говориш за въпросителна, която би могла да се постави и върху всички твърдения на хората, които ти цениш като учени. Съжалявам, аз не виждам защо те да са по-достоверни. Особено като се разминават с личните ми впечатления.

Попадал съм на изказвания от известни имена, които противоречат на простата логика, а ми ги пробутват като 100%-ви. Аз нямам такова доверие в официалните твърдения. Прекалено много пъти ги хващах в лъжа.
цитирай
45. tutankhamon661 - 48. анонимен
12.06.2012 20:35
анонимен написа:
прочетох само заглавието, но това предполагам, е най-смисления ти пост, откакто си в тоя сайт.


Cети ли се, че съм мозък и половина?
цитирай
46. tutankhamon661 - 49. анонимен
12.06.2012 20:37
анонимен написа:
анонимен написа:
Ти си поредния наркоман, който си търси оправдание за да продължава да пуши.От спин също никои не е умрял(срива се имунната система и болния умира дори от най обикновена настинка НО НЕ ОТ СПИН)С цигарите е същото.Доказано е че пушекът от цигарата е канцерогенен.


това е най тъпия коментар, който прочетох днес в блога! примера ти е невероятно тъп и не на място!
а какво означава канцерогенен, знаеш ли? можеш ли да отговориш, без да проверяваш в чичо гугъл? не можеш! знаеш ли, че храната която ядеш, е вредна колкото цигарите? знаеш ли, че може да ти нанесе много повече поражения на организма, некачествената храна? знаеш ли, че в българия храната е адски некачествена, а качествената, не можеш да си я позволиш? защо не забраниха и алкохола? знаеш ли, че алкохолната зависимост е тежка колкото, хероиновата и абстиненцията ( може да провериш в гугъл, какво е абстиненция ) е една и съща, симптомите са еднакви, а тази на алкохола е дори, по-дълго време и тн и тн.


Той е просто един объркан човек.
цитирай
47. анонимен - непушачка
12.06.2012 20:46
Харесва ми статията, има много логика в нея. Но се сещам нещо друго. Не си ли чувал, че всеки организъм се справя строго индивидуално с никотина. Една режисьорка сподели в тв предаване, че е заклета пушачка, но рентгеновата снимка на белия дроб била като на непушач, дори лекарят я питал дали пуши. Моя позната ми сподели, че след като отказала цигарите, започнала да се задъхва по стълбите до 4-я етаж и често да боледува. Започнала пак да пуши и всичко си дошло на мястото. Правя си извода, че всеки организъм има лични параметри за поносимост, потребност и т.н. към никотина. По принцип от баща ми съм запомнила една максима - няма вредни неща, има вредни дози. Така че да не прекаляваме наистина. Аз пуша по една цигара на ден, на обяд след хапване, за релакс и наистина ми доставя удоволствие.
цитирай
48. silwiqna - :)) Поздрав!
12.06.2012 20:48
....Пушачка съм!
цитирай
49. vmir - 50. tutankhamon661,
12.06.2012 22:50
Нямаш представа защо говоря за субективност?
Нима не разбираш, че с посочване пушенето на Чърчил преднамерено се използва факта, че Чърчил е известен, приеман от мнозина за непогрешим и т.н. асоциации, които от останалите му изказвания, се прехвърлят и върху субективното му мнение за пушенето, без да е специалист, или поне оторизиран да решава проблема? Ето това е манипулацията, обективно е да знаеш поне процентите, потвърждаващи твърдението му, защото Чърчил не представлява поне 50+1% от пушещите, за да възприемем мнението му за меродавно, както обикновено е ставало в Британския Парламент.

Официалното мнение е важно, защото за изработването му се използват наличните обществени ресурси, носят се и съответните отговорности, а никой управляващ не умира от нетърпение да го изтипосат в каква плитка далавера се е забъркал за пари. Казвам “плитка”, защото вредите от тютюнопушенето не са от трудните за доказване хипотези, вярно, както каза някой, че може да се окажат и неотчетени ползи, но данните за уврежданията през последните десетилетия борба с тютюнопушенето са толкова много, че е нелепо да се оспорват точно с Чърчил, субективни наблюдения и философствания от общ характер, а да се игнорират данните и съпътстващата ги информация за навиците на милионите починали от съответните болести, свързани с тютюнопушенето. Можеш да бъдеш сигурен, че има предостатъчно изследвания в достъпни бази данни, и ако наистина съществуваше тази грандиозна измама, която пушещите толкова много се надявате да съществува, тя отдавна щеше да бъде разкрита и раздухана до небесата.

цитирай
50. tutankhamon661 - 53. анонимен - непушачка
12.06.2012 22:58
анонимен написа:
Харесва ми статията, има много логика в нея. Но се сещам нещо друго. Не си ли чувал, че всеки организъм се справя строго индивидуално с никотина. Една режисьорка сподели в тв предаване, че е заклета пушачка, но рентгеновата снимка на белия дроб била като на непушач, дори лекарят я питал дали пуши. Моя позната ми сподели, че след като отказала цигарите, започнала да се задъхва по стълбите до 4-я етаж и често да боледува. Започнала пак да пуши и всичко си дошло на мястото. Правя си извода, че всеки организъм има лични параметри за поносимост, потребност и т.н. към никотина. По принцип от баща ми съм запомнила една максима - няма вредни неща, има вредни дози. Така че да не прекаляваме наистина. Аз пуша по една цигара на ден, на обяд след хапване, за релакс и наистина ми доставя удоволствие.



Не си ли чувал?! Та нали твърдя абсолютно същото в постинга и в коментарите. Всичко е в дозата и е индивидуално за различните хора.
цитирай
51. tutankhamon661 - 55. анонимен - tutankhamon661
12.06.2012 23:01
анонимен написа:
Този ми прилича на всичко друго но не и на здраво мислещ човек, явно е от цигарите. Спрял съм ги преди 9год. и косата ми спря да пада, кожата ми се оправи, спрях да се задъхвам, кръвното ми падна, подпухналите очи спряха да са всяка сутрин, ноктите ми заздравяха и др. Това защото спрях да пуша, а не защото ям зехтин, не се качвам пеша по стълбите и да мисля, как на бялото да кажа черно, на мокрото - сухо, на тъпия - умен, на идиота - интелигент и т.н.
Ти можеш да напишеш още 3 км. статия за това как някой е направдил конспирация да се спрат цигарите защото ще забогатеят, да се залъгваш, че не си се преебал, като пушиш и т.н. Ти просто си един от всички на които светът им крив и ги е яд, че са се родили в България. Змийската отрова също се използва за лекарства, кокаина също се ползва за направа лекарства и др. но никъде не ги защитават за да ги ползват наркоманите. ПУШАЧА Е НАРКОМАН И ТО В НАЙ-ЛОШИЯ СМИСЪЛ. НИКЪДЕ ПО СВЕТА НИКОЙ НЕ Е ДОКАЗАЛ, ЧЕ ПУШЕНЕТО ПОМАГА, НЕ ВРЕДИ, ПОЛЕЗНО Е И Т.Н. ЗАЩОТО В ЦИГАРИТЕ НЯМАСАМО НИКОТИН, КАЗВАМ САМО НИКОТИН, което ти постоянно натрапваш. Не никотина е вреден, а др. съставки, след като си се потрудил толкова да беше го проверил, а не да ни натрапваш някакви си разсъждения на лайк..............
Мисля, че има още какво да ти напиша, но ти едва ли ще ме разбереш..............



Кълна се, ти изби рибата!!! Сега и за косопада причината е в цигарите.
Абе, много луди ме налазиха. Аре къш, че то бива толерантност, ама като ви подгоня с тоягата, само на зависимост ще ми станете!
Човек трябва да е изключително прост, за да прави съпоставка между никотин и тежки наркотици, които наистина убиват млади хора. Колкото и да ви е криво, никотинът не е тежка дрога. Bърви го обяснявай на кратуните.
цитирай
52. tutankhamon661 - 54. silwiqna - :)) Поздрав!
12.06.2012 23:03
silwiqna написа:
....Пушачка съм!



Поздрав и за теб!
Hякой ден може да си пафкаме съвместно - за ужас на здравословните невротици.
цитирай
53. kasnaprolet9999 - Мярката му е майката, ама за всеки ...
12.06.2012 23:05
Мярката му е майката, ама за всеки организъм тя е различна и е много трудно да се улучи-това си е направо късмет да можеш да я определиш и от там идват изненадите. Имахме един професор навремето, преподаваше ни по парни турбини, беше написал и учебника. Зимно време моржуваше по Черноморието, правеше йогийски упражнения всеки ден, но пушеше много, а най-обичаше пурите.Беше здрав като бик и не боледуваше от нищо, нямаше нито една пропусната лекция. Почина от рак на белите дробове една година след ЧЕРНОБИЛСКАТА АВАРИЯ. КОГАТО ЧОВЕК УМИРА ОТ РАК ПРИЧИНИТЕ СА КОМПЛЕКСНИ . Професора страдаше от нещастна любов(несподелена) пет години преди да се разболее. Пушенето отслабва имунната система, след което останалите фактори действат необезпокоявани. Те действат там, където е отслабено. Много те бива в приказките, прочетох целият ти постинг много внимателно-на места просто жонглираш с думите, другаде си на прам път- по моето скромно мнение.Отдавна май не си писал и сега наваксваш:)))
Споделих мое наблюдение, не можеш да кажеш, че е поръчково. Вече публикувах постинг как лично отказах цигарите, който иска да ме разбира.Поздрави!!
цитирай
54. tutankhamon661 - 56. анонимен
12.06.2012 23:06
анонимен написа:
Тютюнопушенето носи печалба само на едрите производители на тютюневи изделия.
Пушачите са физически здрави хора, (непреодолели смукателните си инстинкти, зависими от майчината опека), които са готови да се разделят със здравето си в името на чуждата печалба...



Очевидно си прекалил с Фройд. В подобни случаи винаги се смея от сърце.
цитирай
55. cefulesteven - Трябваше да се публикува и тази г...
12.06.2012 23:33
Трябваше да се публикува и тази гледна точка. Защото все се говори от другата камбанария. Мълчи се и за още нещо: цигарите наистина успокояват. За предпочитане са пред антидепресанти, каквито масово се гълтат и отвъд океана.

Честно, много пъти съм мислил, че трябва да си го поставя за цел и да ги откажа, но то е защото не обичам да имам зависимости, каквато безспорно са ми цигарите. Писал съм ти даже за това в друг твой постинг.
цитирай
56. анонимен - Тази, дето брала тютюн искам да й ...
13.06.2012 00:05
Тази,дето брала тютюн искам да й кажа,че леля ми цял живот е правила това и все още е жива ,някъде към 80 годишна е.Дядо ми е пушил до към 60 годишен и доживч до 85.Баба ми никога и живя доста по-малко.Частни случай,може би..,но все пак.Хората се разболяват от отровената и нездравословна храна и стрес.
цитирай
57. tutankhamon661 - 48. vmir
13.06.2012 00:10


Аз не съм посочвал Чърчил и не знам защо си се хванал за него. Около такива хора винаги има манипулации. Може на някой да му е хрумнала и тази, която споменаваш. Моят постинг не се базира на Чърчил.

Явно няма да се разберем по този въпрос. Всичко, което се съдържа в "не са от трудните за доказване хипотези", няма никаква стойност за мен, след като противоречи на онова, което виждам цял живот. Говорил съм и с достатъчно лекари, които няма как да обвиниш в некомпетентност. Доста от тях твърдят същото като мен.

Винаги съм ценял повече практиката, отколкото някакви експерименти. Мнението на която и да е акушерка ще ме заинтригува повече от някой претенциозен доцент. За разлика от него тя е видяла 2 и 200. Повтарям: видяла. А не прочела. Защото написаното може да си манипулира. И след като акушерката казва, че процентът на уврежданията при деца с пушещи родители не е по-голям от този на непушещите, аз вярвам на нея.

Майка ми и баща ми починаха рано, без да са докоснали алкохол и цигари. При това положение сещаш ли се колко ме интересуват бази данни, проучвания и прочие? Най сигурният начин да не ме водят за носа е като вярвам преди всичко на очите си.

Човекът, който посочвам в края на постинга - "...... трепереше да не се разболее от това-онова ....... спазване на здравословен режим ......" - е баща ми. Умря от този здравословен режим. Аз няма да се придържам към здравословен режим, който убива, ако ще всички нобелисти да ми сервират по един доклад. Вярвам на очите си и това е!

А ти за Чърчил говориш. Окей, нека си прав за него. Ама не е само той.

цитирай
58. анонимен - kak da ne e dokazano be?
13.06.2012 00:21
emi kakto sa raka na debeloto 4ervo i dioptrite na zaeka

zaek s dioptri nema sho grize morkovi na porazia a oni sa gotini za zerkelite; i

pederas ot razsipan ot analni ebni nema bolen ot rak na debeloto 4ervo sho analnio nerv e vrzan za halkata. ta anusnia rak za pedalite e po-veroiaten sho tea pedali si skinaa halkite da se analiat.

i sega za beldrob , tutuna i raka v drobovete.

Pi4ove 67% ot belodrobnite rakovi zaboliavania sa registrirani dalgogodishni pusa4i. Oba4e i raka na mozaka ima predstavitelna izvadka okolo 45%, ta nesamo e prostasho i nekadrno ami e opasno da se prokarvat prikazki za raka i tabaka.

istinata e 4e belodrobnite rakove sa se uveli4ili za hora koito pusat rafinirani tutiuni i cigara. zastoto v hartiikata na cigarata ima lepila, hemikali i ostra pepel, a ot rafinirania tutun e fraskan s kvi li ne trevoliaci.

dokato pusestite lula si stoiat na sasti hal 12 % ot bolnite ot rak na belite drobove sa pusesti lula i puri, i ostanalite 55% sa na puseshtite cigari.

pod 5% e na pusestite puri! Purata e pobeditel- zastoto se polzva samotutiuneni lista.

da vi eba maikata tapa jurnalisti4esko-parlamentarna zgan

BRAVO NA AVTORA!
цитирай
59. vmir - 55. tutankhamon661,
13.06.2012 02:02
Бъркаш някои основни неща. Просто няма как санитарката да ти каже верния процент, освен ако не го е чула от онзи, който го е пресметнал от базата данни, в която е записано всичко необходимо. А точно това е експеримента, който ти непонятно защо, противотоставяш на практиката. И затова грешиш, като вярваш сляпо на очите си. Защото твоите очи виждат едни хора, на другите хора очите виждат други хора, и за избягване на тази субективност, са създадени методиките, които поставят изисквания за случайно подбиране на наблюденията, представителност на извадката и минимално допустим брой наблюдения (обем на наблюдаваната извадка) според желаната надеждност на резултата. Освен тези най-основни и първоначални изисквания, съществуват още множество допълнителни, които са свързани с разпределението на наблюдаваната величина, можеш в случая да приемеш за такава процентът на заболелите. Защото нещата само на пръв поглед изглеждат лесни и очевидни за блуждаещия поглед на санитарката, но после стават сложни не по желание на доцента, а заради множеството съпътстващи въпроси, например, за да стигне санитарката до процента на заболелите от рак на белия дроб пушачи, трябва да направи редица допускания, като например:
1. Колко години да е пушил пациента, за да бъде признат за пушач?
2. По колко цигари да е пушил на ден, за да бъде признат за пушач?
3. Какво е пушил и на периоди ли е пушил или редовно? (Когато ходих да ме отучват от пушенето, ми казаха, че има много мними пушачи и на такива не вярват)
4. Пушенето на пури приема ли се за пушене?

Това са въпроси само около статута на пушача, а има още много за отчитане, ако държим да изясним влиянието на цигарите, например:
1. Възраст.
2. Здравословно състояние (някои са болни не защото не пушат, а не пушат, защото са болни)
3. Как пушат (някои вдишват дълбоко целият засмукан в устата дим, повечето засмукват само част от него, а другата част я изпускат, за да не я засмучат, а има и такива, които “пушат” само с уста, без изобщо да вкарват дим в дробовете си), кога пушат – на гладно (много е вредно), докато се хранят (също е вредно) или след като се нахранят?
4. Пушат ли по време на физически натоварвания (също много вредно)

Има, разбира се и много други въпроси, като местоживеене и замърсеност на въздуха в района и службата, професионално обгазяване или предпоставки, приемане или не на неутрализиращи препарати, хранене, пушачи наоколо, минали заболявания и други подобни, а от комбинацията на отчетените фактори, може да се зададе по-типичен или по-малко типичен профил на пушача и да се определи опасността за този конкретен профил. За съпоставимо представяне на резултатите са разработени множество точкови и интервални оценки, които задават вероятности и толеранси, разработени са и редица анализи за определяне влиянието на различните фактори, на първо място от които регресионния и дисперсионния анализ и т.н.

Абе, не е толкова лесно да научиш истината от санитарката, без да има кой да събере и анализира данните според възможните особености на пушачите, но пък един път събрани достатъчно данни, може да се отговори задоволително на много въпроси и в това не бива да се съмняваш ни най-малко. А спекулациите най-често идват точно от предоверяване в незначителна част от данните, независимо дали ще вярваш на случайните хора, които ще срещнеш по пътя си, или целенасочено ще търсиш санитарката като по-достоверен източник от доцента, защото тя е слушала какво си говорят болните, от което някои правят извода, че трябва да знае повече за болестите и от лекарите. А за оправдаване на това лекомислие, всезнайковците включват и конспиративните теории, но истината е другаде.
цитирай
60. coffeen - никотинът е много хубаво нещо
13.06.2012 02:55
да бъдем по-коректни. има един фактор, наречен генетичен и той е водещ, когато се дискутира заболеваемост и продължителност на живота. следващият е начинът на живот.
1. познавам жени, които пушат и приличат на ученички, а дъщерите им са вече студентки. ако не пушеха, щяха да изглеждат по идентичен начин. вътрешно обаче те все пак си стареят, едно винаги е за сметка на друго, природата компенсира всеки с по нещо. толкова за поразителната външност, която някои имат късмета да наследят
2. преди повече от 10 години са открити гените, които отговарят за реакцията към никотина. няколко цигари могат да бъдат смъртоносни за носителите на даден ген, и безвредни за останалите с друг генетичен вариант.
така както има и два варианта гени, които отговарят за метаболизма на кофеина. едни хора го преработват бързо, а други по-бавно и те са в по-голям риск от негативни ефекти
3. пушачите са известни като по-отговорни от непушачите.
4. з. давидов, моите уважения, 5 години пуших от цигарите му, може да са столетници по други причини, най-вече наследствени, а също и добър стандарт на живот
5. много от алкалоидите като никотина са с токсични ефекти, особено при непосредствен контакт като брането на тютюна, той затова се и суши. те и листата на ягодите предизвикват дерматит при бране, да не сравняваме всяко растение във всяка фаза.
6. най-добре да се пуши качествен тютюн с лула, защото в масовите цигари има десетки добавки, амоняк, и цигарената хартия при горене също не е безвредна.
цитирай
61. анонимен - Напълно подкрепям горенаписан...
13.06.2012 07:21
Напълно подкрепям горенаписаното:)
Поздрави:)
цитирай
62. vmir - 55. tutankhamon661,
13.06.2012 08:06
Скриването на истината става не с фалшифициране на подобни бази данни за практическите случаи или съзнателни грешки в анализа им, не е това. Става с интерпретацията им, обобщения с частни случаи или игнориране на важна част от наблюденията. Например, ако в бройката на пушачите включиш пушещите пури (нима Чърчил може да мине за пушач с неговата пура, че как ще го хване рак на белия дроб, като там пушек не стига???), онези пушачи, които си пушат цигарите, сякаш пушат пура (не гълтат дима) и онези, които пушат по 1-2 цигари на ден, естествено, че изчислената вероятност за заболяване може да падне наполовина.

Ако тази вероятност се сравни с вероятността за непушачи, работещи или живеещи в среда със замърсена атмосфера, естествеено може да се окаже, че непушачите са по-застрашени. Ако ли пък от наблюденията се изключат пушещите над 40 цигари на ден, защото повечето хора пушат доста по-малко естествено е, че измислената вероятност ще стадне отново. И, забележи спекулацията с интерпретацията на голното само: Непушещите били по- застрашени, следователно пушенето не било опасно! Чак не ми се коментира такова елементално отвличане на вниманието от проблема за вредността на пушенето. Или неприкритата амбиция да се натопи някой, независимо за какво, пък за пушенето ще говорим, ама друг път. По абсолютно същия начин – нима изключването на закоравелите пушачи от наблюденията прави изводите за вредата от тютюнопушенето по-достоверни? Отговор – да, но САМО ако се говори не за вредата от пушенето ИЗОБЩО, а за вредата от умереното пушене, което изисква да се уточни какво означава “умерено” и колко умереността намалява риска, но нима това говори на някого нещо, ако не се знае или се игнорира вредата от ударното пушене?
Ето виждаш как самото предоверяване в част от експеримента може да елиминира важните му изводи и да посочи за най-важни такива, които за изследователите не са били измежду най-съществените. И това непрекъснато придаване и едновременно игнориране на важности се е превърнало в национален спорт, който преобръща всичко с краката нагоре.

Ето, че стигаме до мярата по официален "научен" път, със забележката, че леля Цана санитарката, като преброи леглата в отделениято 5 за 4, няма как да ни поднесе тази мяра наготово, а трябва да познаваме и зоните извън мярата, за да можем да я определим без риск от сериозни заблуди.
цитирай
63. henzelski - Сашо,
13.06.2012 08:13
последното откритие на учените е, че тиквите са вредни. Особено когато мнозинството подменя главите си с тях. От друга страна, тиквочите са щастливи след подмяната. Значи, тиквите са полезни! :)))

Между другото, знаеш ли, че всички зелени растения съдържат никотин?! Но не всички стават за пушене... :))
цитирай
64. tutankhamon661 - 52. kasnaprolet9999
13.06.2012 10:04
kasnaprolet9999 написа:
Мярката му е майката, ама за всеки организъм тя е различна и е много трудно да се улучи-това си е направо късмет да можеш да я определиш и от там идват изненадите. Имахме един професор навремето, преподаваше ни по парни турбини, беше написал и учебника. Зимно време моржуваше по Черноморието, правеше йогийски упражнения всеки ден, но пушеше много, а най-обичаше пурите.Беше здрав като бик и не боледуваше от нищо, нямаше нито една пропусната лекция. Почина от рак на белите дробове една година след ЧЕРНОБИЛСКАТА АВАРИЯ. КОГАТО ЧОВЕК УМИРА ОТ РАК ПРИЧИНИТЕ СА КОМПЛЕКСНИ . Професора страдаше от нещастна любов(несподелена) пет години преди да се разболее. Пушенето отслабва имунната система, след което останалите фактори действат необезпокоявани. Те действат там, където е отслабено. Много те бива в приказките, прочетох целият ти постинг много внимателно-на места просто жонглираш с думите, другаде си на прам път- по моето скромно мнение.Отдавна май не си писал и сега наваксваш:)))
Споделих мое наблюдение, не можеш да кажеш, че е поръчково. Вече публикувах постинг как лично отказах цигарите, който иска да ме разбира.Поздрави!!



Ако се чувстваш добре и се радваш на живота по възможно повече начини, това е най-сигурният начин да стигнеш дълголетие. Цаката е в щастието.

Много добре, че посочи несподелената любов на професора - 100% е оказала своето влияние. Хората я подценяват, но това може да се окаже сериозен фактор. Hеприятните и болезнени преживявания винаги и съвсем реално открадват по някоя година от живота.
цитирай
65. анонимен - Няколко думи
13.06.2012 11:25
Моя близка не е пушила никога през живота си, мъжа и децата й също, в тях не се пушеше, а тя не ходеше по задимени заведения, но за съжаление се разболя от рак на гърдата и почина. Друг близък пушеше по три кутии на ден и то доста силни, за нещастие обаче го удари ток в банята, умря си млад на 33г., след аутопсията лекаря сподели (понеже специално за цигарите попитахме, тъй като той пушеше от гимназията), че белият му дроб е бил напълно здрав и въпреки, че е кашлял от време на време е щял да живее още дълги години. Двете сестри на баба ми починаха от рак, но и двете бяха не пушачки.
За свинската мас разбита и премита - знам отлично ефекта, моето дете е мазано само с такава, освен това е къпано в отвара от смрадлика и др. билки (иначе от модерните и скъпи мазила беше подсечено - ама кръв червено). Не казвам, че е полезно да се пуши, но за мен по-вредни са хлорираната вода, изгорелите газове, сондажите на нефт и газ, изтребването на флората и фауната и т.н. ..... и всичко това не заради друго, а защото затрием ли планетата.... няма да има никакво значение кой пушил, кой не пушил и т.н. ....
цитирай
66. nicodima - Дядо ми е загинал от хронична обструктивна белодробна болест, т.е....
13.06.2012 11:31
от хроничен бронхит и емфизем. Пушил е около 50 години по 1-2 кутии дневно.
На смъртното си легло старият градски шегаджия е казал: "Аз мислех, че ще ги свърша / цигарите /, ама те ме свършиха!"
Такива работи!
Катраните в дима са по-вредни от никотина. Последният води до привикването, катраните са канцерогените и по-специално - една тяхна съставка, наречена 3,4-бензпирен.
Що се касае до доводите ти относно алкохола - съгласна съм! Мохамед затова го е забранил - защото у едно хора той води до развеселяване и падане на социалните бариери, а у други - до агресия. Заради агресията той забранява алкохола на всички...
Би трябвало да забрани и дименето, но не е имал наблюденията...
цитирай
67. tutankhamon661 - 54. cefulesteven
13.06.2012 11:37
cefulesteven написа:
Трябваше да се публикува и тази гледна точка. Защото все се говори от другата камбанария. Мълчи се и за още нещо: цигарите наистина успокояват. За предпочитане са пред антидепресанти, каквито масово се гълтат и отвъд океана.
Честно, много пъти съм мислил, че трябва да си го поставя за цел и да ги откажа, но то е защото не обичам да имам зависимости, каквато безспорно са ми цигарите. Писал съм ти даже за това в друг твой постинг.



Нервите и стресът са основни проблеми в съвременния свят. Точно срещу тях помагат цигарите. Това е достатъчно голяма полза, която несправедливо се подценява. Oстават разни медикаменти, представляващи нов проблем. А самите нерви съвсем реално разболяват и убиват.
Е, какво като някой не пуши? Още по-бързо ще си замине.
цитирай
68. apostapostoloff - Работата прерастна в спор, а това е
13.06.2012 11:43
лошо! Защо ли? Оскар Уайлд го е казал най- добре: "Спорят само безнадеждните кретени."
И е прав! Защо спорите, бе? Нещата са от ясни по- ясни: пушачите живеят около 70 години . Непушачите живеят... около 70 години. За какво спорите, кретени?!
цитирай
69. tutankhamon661 - emi kakto sa raka na debeloto 4ervo i ...
13.06.2012 11:58
анонимен написа:
emi kakto sa raka na debeloto 4ervo i dioptrite na zaeka

zaek s dioptri nema sho grize morkovi na porazia a oni sa gotini za zerkelite; i

pederas ot razsipan ot analni ebni nema bolen ot rak na debeloto 4ervo sho analnio nerv e vrzan za halkata. ta anusnia rak za pedalite e po-veroiaten sho tea pedali si skinaa halkite da se analiat.

i sega za beldrob , tutuna i raka v drobovete.

Pi4ove 67% ot belodrobnite rakovi zaboliavania sa registrirani dalgogodishni pusa4i. Oba4e i raka na mozaka ima predstavitelna izvadka okolo 45%, ta nesamo e prostasho i nekadrno ami e opasno da se prokarvat prikazki za raka i tabaka.

istinata e 4e belodrobnite rakove sa se uveli4ili za hora koito pusat rafinirani tutiuni i cigara. zastoto v hartiikata na cigarata ima lepila, hemikali i ostra pepel, a ot rafinirania tutun e fraskan s kvi li ne trevoliaci.

dokato pusestite lula si stoiat na sasti hal 12 % ot bolnite ot rak na belite drobove sa pusesti lula i puri, i ostanalite 55% sa na puseshtite cigari.

pod 5% e na pusestite puri! Purata e pobeditel- zastoto se polzva samotutiuneni lista.

da vi eba maikata tapa jurnalisti4esko-parlamentarna zgan

BRAVO NA AVTORA!



Цяла нова тема! Tова плаче за постинг.
цитирай
70. kass - Фараоне,
13.06.2012 12:46
Многократно съм се опитвала да откажа цигарите, но това винаги ми се е отразявало твърде зле, ставам нервна, направо непоносима и стигнах до извода, че отказването е въпрос на психическа нагласа, а не на физическа принуда... Дали има вреда и доколко, не искам да коментирам, защото само ще спорим излишно с непушачите, но така или иначе щом пушачите пушат, значи намират нещо в това. Има хора, които са медикаментозно зависими, без шепа лекарства не им започва денят, други като са под напрежение започват да ядат много и са с наднормено тегло, трети удрят едно малко или пък две... нито едно от тези неща не е нито полезно, нито евтино, но хората го правят за да се справят със стреса, пият лекарства за да заспят, тъпчат се за да се успокоят, пият за да забравят :) (цитат от малкият принц)... някои пък пушат...
Аз принципно не съм против аргументите на непушачите, против съм да няма територия за пушачите... нека има едно, две, съвсем малко, заведения за пушачи, но да ги има... Дори да приемем, че пушенето е болест на психиката като зависимост, било на нервна почва или просто пристрастяване, то пак е крайно нетолерантно да се отнесеш към огромна група хора, зависими от цигарите, по толкова драстичен начин, все едно да забраниш хазарта заради зависимите от хазарт, или алкохола заради алкохолиците, защото всички примери посочени от радерс са на хора пушили по една-две кутии цигари, което не се отнася за всички пушачи...
Поздрави!
цитирай
71. gotzageraskov - Относно статистиката
13.06.2012 13:06
tutankhamon661 написа:
apostapostoloff написа:
не е ДОКАЗАЛ, че съществува каквато и да било връзка между пушенето и болестите! Преровете цялата народна библиотека и няма да намерите и една сериозна научна студия, в която се привеждат необорими доказателства за вредата от пушенето.
Да погледнем и статистиката... В България има над 3 000 000 пушачи. В България от рак на белите дробове всяка година заболяват само... 3 000 души. Повечето от тях са НЕПУШАЧИ!


Именно. Обаче хората си верват ли верват, защото им харесва да обяснят колко са "здравословни". Според моите наблюдения точно такива "здравословни" първо се превръщат в невротици, с или без медикаменти, а после си отиват рано-рано.
Преди 2-3 месеца ( при обсъждане на тоя закон, който е в сила от 01.06) професор - онколог даде статистика за диспансеризираните с рак на белите дробове: за 2011 г. са 3002 НОВИ, от които ДВАМА чисти непушачи и 30 пасивни пушачи. Така че по- внимателно с "цитирането" на статистика.
Дори да вземем само факта, че повечето болни за непушачи, това е достатъчно красноречиво. А разни смучат от пръстите си. Ами нека! Hали аз не се самозалъгвам.

цитирай
72. gotzageraskov - Още нещо за безвредните цигари
13.06.2012 13:12
Бюргеровата болест е и звестна още и като "болестта на пушачите". Още не е открит непушач, умрял от тази болест. А тя не се лекува.
цитирай
73. tutankhamon661 - 58. vmir
13.06.2012 13:16
Всичко звучи много хубаво. На теория.
Посочил си редица показатели, повечето от които не могат да се уточнят с абсолютна сигурност, а това вече подсказва приблизителни резултати.
Числа, числа, числа. Сбъркаш ли една цифричка, изследването отива по дяволите. Колко ли пъти се е случвало неволно? А умишлено? Ти го отричаш, защото за теб човекът на науката е Самото Всезнаещо Съвършенство. Окей!
Знаеш ли кое ме учудва най-силно? Упоритостта, с която изключваш вероятността за световни манипулации. Усетих и иронията. Окей! Хайде тогава да видиш в постинга примера за Jonso&Jonson. Производителят на тази всепризната марка твърди, че продуктите са тествани точно по най-новите методи - подобни на посочените от теб. Пак претенции за достоверност, загриженост, потвърдени от науката. По твоята логика щом е от Jonson&Jonson, значи е Баш Перфекто. Изпълнени са всички изисквания, уважавани от теб - наука, медицина, тестове, цифри.
Дотук с теорията. Какво става на практика?
Бебето е постоянно подсечено и се скъсва да реве. Колкото повече го мажеш с "чудодейното и тествано по съвременни методики олио", толкова по-зле става. Не стига, че дупето е червено, а започва и да се разранява.
С други думи: на практика се получава точно обратното на онова, което твърдят уважаваните от теб тестове. Щом се е случила веднъж, нищо не пречи да повтори и потрети. Mоже и в други области.
Да обсъдим причините. По-точно ти да ми ги разясниш.
Веднага изключваме отречените от теб световна конспирация, печелбарство, ненадеждност на тестовете, умишлена лъжа, манипулация и т.н.
Тогава защо на практика се получава точно обратното на онова, което говорят тестовете?
Ако мислиш и това да отречеш, по-добре не отговаряй, защото всеки, ползвал Jonson&Jonson, знае, че продуктите им са боклуци. "Тествани и проверени по съвременни методики" боклуци.
цитирай
74. gotzageraskov - Когато бях на 16 год. пушех по 4 пакета само през работно време
13.06.2012 13:20
kass написа:
Многократно съм се опитвала да откажа цигарите, но това винаги ми се е отразявало твърде зле, ставам нервна, направо непоносима и стигнах до извода, че отказването е въпрос на психическа нагласа, а не на физическа принуда... Дали има вреда и доколко, не искам да коментирам, защото само ще спорим излишно с непушачите, но така или иначе щом пушачите пушат, значи намират нещо в това. Има хора, които са медикаментозно зависими, без шепа лекарства не им започва денят, други като са под напрежение започват да ядат много и са с наднормено тегло, трети удрят едно малко или пък две... нито едно от тези неща не е нито полезно, нито евтино, но хората го правят за да се справят със стреса, пият лекарства за да заспят, тъпчат се за да се успокоят, пият за да забравят :) (цитат от малкият принц)... някои пък пушат...
Аз принципно не съм против аргументите на непушачите, против съм да няма територия за пушачите... нека има едно, две, съвсем малко, заведения за пушачи, но да ги има... Дори да приемем, че пушенето е болест на психиката като зависимост, било на нервна почва или просто пристрастяване, то пак е крайно нетолерантно да се отнесеш към огромна група хора, зависими от цигарите, по толкова драстичен начин, все едно да забраниш хазарта заради зависимите от хазарт, или алкохола заради алкохолиците, защото всички примери посочени от радерс са на хора пушили по една-две кутии цигари, което не се отнася за всички пушачи...
Поздрави!

След работа продължавах с 16-20 пури, ако нямаше купон. По време на купон се стигаше до 25. Когато спрях да пуша надминавах с малко 3 пакета дневно с тенденция към увеличение.
цитирай
75. tutankhamon661 - 59. coffeen - никотинът е много хубаво нещо
13.06.2012 13:31
coffeen написа:
да бъдем по-коректни. има един фактор, наречен генетичен и той е водещ, когато се дискутира заболеваемост и продължителност на живота. следващият е начинът на живот.
1. познавам жени, които пушат и приличат на ученички, а дъщерите им са вече студентки. ако не пушеха, щяха да изглеждат по идентичен начин. вътрешно обаче те все пак си стареят, едно винаги е за сметка на друго, природата компенсира всеки с по нещо. толкова за поразителната външност, която някои имат късмета да наследят
2. преди повече от 10 години са открити гените, които отговарят за реакцията към никотина. няколко цигари могат да бъдат смъртоносни за носителите на даден ген, и безвредни за останалите с друг генетичен вариант.
така както има и два варианта гени, които отговарят за метаболизма на кофеина. едни хора го преработват бързо, а други по-бавно и те са в по-голям риск от негативни ефекти
3. пушачите са известни като по-отговорни от непушачите.
4. з. давидов, моите уважения, 5 години пуших от цигарите му, може да са столетници по други причини, най-вече наследствени, а също и добър стандарт на живот
5. много от алкалоидите като никотина са с токсични ефекти, особено при непосредствен контакт като брането на тютюна, той затова се и суши. те и листата на ягодите предизвикват дерматит при бране, да не сравняваме всяко растение във всяка фаза.
6. най-добре да се пуши качествен тютюн с лула, защото в масовите цигари има десетки добавки, амоняк, и цигарената хартия при горене също не е безвредна.


Генетичен, да. Хубав коментар.
цитирай
76. kass - gotzageraskov
13.06.2012 13:42
Нито един пушач не е заболял от болестта на Паркинсон...
Сега остана и да си изберем от каква болест да се разболеем :)))...
цитирай
77. tutankhamon661 - 60. antaress
13.06.2012 13:51
antaress написа:
Напълно подкрепям горенаписаното:)
Поздрави:)


Засега справедливостта е поругана, но някой ден може да възтържествува!
цитирай
78. baimomchil - Поредният онеправдан ревльо
13.06.2012 14:03
Кой точно ти е забранил да пушиш?
цитирай
79. tutankhamon661 - 61. vmir
13.06.2012 14:18

С изненада откривам, че допускаш какви ли не грешки и манипулации от едната страна на "барикадата", а от другата напълно ги изключваш. Не мога да приема такава гледна точка. Hай-странното е, че идва точно от теб - за пръв път.

Аз допускам абсолютно всичко като, естествено, вярвам на онова, което съвпада с личните ми наблюдения. Намирам го за напълно логично.

Написаното от теб може да се приложи и за изследванията, на които ти вярваш. Там също не са взети всички възможни показатели - просто няма как. Затова е най-правилно да се допусне, че навсякъде има по малко истина.
цитирай
80. tutankhamon661 - 63. henzelski - Сашо,
13.06.2012 15:18
henzelski написа:
последното откритие на учените е, че тиквите са вредни. Особено когато мнозинството подменя главите си с тях. От друга страна, тиквочите са щастливи след подмяната. Значи, тиквите са полезни! :)))
Между другото, знаеш ли, че всички зелени растения съдържат никотин?! Но не всички стават за пушене... :))



Защо да не стават? Bинаги има начин. Ха-ха!
цитирай
81. tutankhamon661 - 65. анонимен - Няколко думи
13.06.2012 15:20
анонимен написа:
Моя близка не е пушила никога през живота си, мъжа и децата й също, в тях не се пушеше, а тя не ходеше по задимени заведения, но за съжаление се разболя от рак на гърдата и почина. Друг близък пушеше по три кутии на ден и то доста силни, за нещастие обаче го удари ток в банята, умря си млад на 33г., след аутопсията лекаря сподели (понеже специално за цигарите попитахме, тъй като той пушеше от гимназията), че белият му дроб е бил напълно здрав и въпреки, че е кашлял от време на време е щял да живее още дълги години. Двете сестри на баба ми починаха от рак, но и двете бяха не пушачки.
За свинската мас разбита и премита - знам отлично ефекта, моето дете е мазано само с такава, освен това е къпано в отвара от смрадлика и др. билки (иначе от модерните и скъпи мазила беше подсечено - ама кръв червено). Не казвам, че е полезно да се пуши, но за мен по-вредни са хлорираната вода, изгорелите газове, сондажите на нефт и газ, изтребването на флората и фауната и т.н. ..... и всичко това не заради друго, а защото затрием ли планетата.... няма да има никакво значение кой пушил, кой не пушил и т.н. ....



Перфектен коментар!
цитирай
82. tutankhamon661 - 66. nicodima
13.06.2012 15:23
nicodima написа:
от хроничен бронхит и емфизем. Пушил е около 50 години по 1-2 кутии дневно.
На смъртното си легло старият градски шегаджия е казал: "Аз мислех, че ще ги свърша / цигарите /, ама те ме свършиха!"
Такива работи!
Катраните в дима са по-вредни от никотина. Последният води до привикването, катраните са канцерогените и по-специално - една тяхна съставка, наречена 3,4-бензпирен.
Що се касае до доводите ти относно алкохола - съгласна съм! Мохамед затова го е забранил - защото у едно хора той води до развеселяване и падане на социалните бариери, а у други - до агресия. Заради агресията той забранява алкохола на всички...
Би трябвало да забрани и дименето, но не е имал наблюденията...



А може би Мохамед е бил закоравял пушач и затова е Пророк?
Майтапче!
цитирай
83. tutankhamon661 - 68. apostapostoloff
13.06.2012 15:25
apostapostoloff написа:
лошо! Защо ли? Оскар Уайлд го е казал най- добре: "Спорят само безнадеждните кретени."
И е прав! Защо спорите, бе? Нещата са от ясни по- ясни: пушачите живеят около 70 години . Непушачите живеят... около 70 години. За какво спорите, кретени?!



Да, ама хубаво си поприказвахме. Ха-ха!
цитирай
84. tutankhamon661 - 70. kass - Фараоне,
13.06.2012 15:33
kass написа:
Многократно съм се опитвала да откажа цигарите, но това винаги ми се е отразявало твърде зле, ставам нервна, направо непоносима и стигнах до извода, че отказването е въпрос на психическа нагласа, а не на физическа принуда... Дали има вреда и доколко, не искам да коментирам, защото само ще спорим излишно с непушачите, но така или иначе щом пушачите пушат, значи намират нещо в това. Има хора, които са медикаментозно зависими, без шепа лекарства не им започва денят, други като са под напрежение започват да ядат много и са с наднормено тегло, трети удрят едно малко или пък две... нито едно от тези неща не е нито полезно, нито евтино, но хората го правят за да се справят със стреса, пият лекарства за да заспят, тъпчат се за да се успокоят, пият за да забравят :) (цитат от малкият принц)... някои пък пушат...
Аз принципно не съм против аргументите на непушачите, против съм да няма територия за пушачите... нека има едно, две, съвсем малко, заведения за пушачи, но да ги има... Дори да приемем, че пушенето е болест на психиката като зависимост, било на нервна почва или просто пристрастяване, то пак е крайно нетолерантно да се отнесеш към огромна група хора, зависими от цигарите, по толкова драстичен начин, все едно да забраниш хазарта заради зависимите от хазарт, или алкохола заради алкохолиците, защото всички примери посочени от радерс са на хора пушили по една-две кутии цигари, което не се отнася за всички пушачи...
Поздрави!


Напоследък доста говорят по темата и се нагледах на дебилни изказвания от "пристрастени към простотията". Обиждат, псуват, лъжат. Hе се поглежда какъв е цървул и напада брутално непознати хора, обаче съвети раздава.

За сравнение вземи Vmir - не е съгласен, но виж как подробно обяснява защо.

Друго е някакъв селтак, когото и жена му не може да го понася, да тръгне с "бутоните напред". Е, това е селяндурщината! Кой нормален ще го слуша такъв? Никой.
цитирай
85. tutankhamon661 - 72. gotzageraskov - Още нещо за безвредните цигари
13.06.2012 15:36
gotzageraskov написа:
Бюргеровата болест е и звестна още и като "болестта на пушачите". Още не е открит непушач, умрял от тази болест. А тя не се лекува.



А нещо за болестите, от които само непушачите боледуват?
цитирай
86. tutankhamon661 - 74. gotzageraskov - Когато бях на 16 год. пушех по 4 пакета само през работно време
13.06.2012 15:39
gotzageraskov написа:
kass написа:
Многократно съм се опитвала да откажа цигарите, но това винаги ми се е отразявало твърде зле, ставам нервна, направо непоносима и стигнах до извода, че отказването е въпрос на психическа нагласа, а не на физическа принуда... Дали има вреда и доколко, не искам да коментирам, защото само ще спорим излишно с непушачите, но така или иначе щом пушачите пушат, значи намират нещо в това. Има хора, които са медикаментозно зависими, без шепа лекарства не им започва денят, други като са под напрежение започват да ядат много и са с наднормено тегло, трети удрят едно малко или пък две... нито едно от тези неща не е нито полезно, нито евтино, но хората го правят за да се справят със стреса, пият лекарства за да заспят, тъпчат се за да се успокоят, пият за да забравят :) (цитат от малкият принц)... някои пък пушат...
Аз принципно не съм против аргументите на непушачите, против съм да няма територия за пушачите... нека има едно, две, съвсем малко, заведения за пушачи, но да ги има... Дори да приемем, че пушенето е болест на психиката като зависимост, било на нервна почва или просто пристрастяване, то пак е крайно нетолерантно да се отнесеш към огромна група хора, зависими от цигарите, по толкова драстичен начин, все едно да забраниш хазарта заради зависимите от хазарт, или алкохола заради алкохолиците, защото всички примери посочени от радерс са на хора пушили по една-две кутии цигари, което не се отнася за всички пушачи...
Поздрави!

След работа продължавах с 16-20 пури, ако нямаше купон. По време на купон се стигаше до 25. Когато спрях да пуша надминавах с малко 3 пакета дневно с тенденция към увеличение.


Малиии, как си успявал изобщо?! Четири кутии ще трупират кон.
Определено не може да се съди по теб - малко пушачи биха се справили с толкова цигари.
цитирай
87. tutankhamon661 - 78. baimomchil - Поредният онеправдан ревльо
13.06.2012 15:41
baimomchil написа:
Кой точно ти е забранил да пушиш?


На няколко места видях подобни изказвания от теб. Явно по природа си лош човек.
Злобата убива. Съвсем реално. Hо ти продължавай да говориш за цигарите!
цитирай
88. анонимен - Консенсус няма да постигнете! Но аз ...
13.06.2012 15:47
Консенсус няма да постигнете! Но аз предлагам като ни забраниха да пушим навсякъде (освен навън), всички непушачи да бъдат принудително вкарвани вътре и да не им се дава да излизат да заемат външните ни маси!! И да не си помислят да припарват!!! `щото си имат тяхна територия!!!
цитирай
89. vmir - 73. tutankhamon661,
13.06.2012 16:09
Фараоне, доказването не значи непременно истина, а коректно придържане към общоприетата за целта процедура. Затова, въпросът не е в безгрешността или точността, а в коректността на интерпретацията. Заглавието ти е: “Не е доказано...” и затова ти обяснявам в какво се състои доказването. Правят се сложни дългогодишни наблюдения и множествени анализи едновременно – дисперсионен, корелационен, регресионен с какви ли не критерии, проверки и оценки на различни видове грешки, оформя се КОМБИНАЦИЯ от условия и предпоставки, при които всеки от методите независимо от останалите потвърждава заболявания в резултат от тютюнопушенето. И тогава идва един господин и казва: “Ама тези искат да ми вземат парите (да ме тормозят) и затова ме лъжат, че пушенето е вредно, я вижте леля Цана какво ще ви каже по въпроса”.

Или казваш, че вярваш само на очите си, ама няма умрял да се е върнал да ти каже какво е видял оттатък, само дето ти си мислиш, че разбираш защо приживе се е чувствал еди как си. Сам казваш, че вредността е въпрос на мяра, а не искаш да признаеш, че извън мярата са вредностите, които леля Цана или ще отрече, или неопределено ще обясни с лош късмет, и това ти е достатъчно, защото оправдава недоверието ти. Защото всеки иска резултата само в “Да или не”, а за да се стигне до краткия отговор, преди това може да се наложи преминаване през много други подробности, които много хора не приемат като път към тяхното лечение, но това не е сериозно основание да приемат леля Цана или случайни всезнайковци за разбирачи.

Напомняш ми онези, които изхвърлят в канализацията дози лекарства, за които бюджета плаща по стотици и хиляди левове, защото с тях лекарите искали да ги тровят. Как по друг начин да ти кажа, че конкретни далавери, договорки и манипулации имат своя период на съществуване, а злодейските интервенции върху хората се доказват много по-бързо, отколкото всезнайковците и любителите на конспирациите твърдят, за да имат с какво да плашат другите.

цитирай
90. tutankhamon661 - 88. анонимен
13.06.2012 17:55
анонимен написа:
Консенсус няма да постигнете! Но аз предлагам като ни забраниха да пушим навсякъде (освен навън), всички непушачи да бъдат принудително вкарвани вътре и да не им се дава да излизат да заемат външните ни маси!! И да не си помислят да припарват!!! `щото си имат тяхна територия!!!



Напълно съм съгласен, но нали знаеш - човешката наглост не познава граници.
Онези, които се смятат за чак толкова специални, че да им угаждат чрез забрана на пушенето, не биха видели нищо нередно и в това да им подариш примерно заплатата си - да кажем, защото са ти позволили да тичкаш покрай тях.
Лудостта не се лекува.
цитирай
91. tutankhamon661 - 89. vmir - 73. tutankhamon661,
13.06.2012 18:12

Общоприета - дума, която обикновено ми навява неприятни асоциации за неща против които съм.
Ти сам казваш "не значи непременно истина". Tогава какво като е общоприета процедура? Hека е важна за обществото. Hо не и за мен. Hадявам се да усещаш разликата.

Не разбрах как реши, че леля Цана ще отрича, след като през цялото време е съветвала всичко да се прави с мярка. Карай, няма значение!
Да не намесваме и лекарствата, че съвсем не можем да стигнем до съгласие. Ако съм убеден, че нещо ми вреди, няма да ми пука колко милиони са платени от бюджета. По същата логика трябва да подкрепям войната, понеже са хвърлени пари за оръжия. Hикога няма да стане.
Достатъчно разочарования преживях, включително забраната за цигарите, че да ме е еня за каквото и да било, свързано с държава и институции.

Само ще ти кажа защо попитах за Jonson&Jonson.

Твоите тестове, проучвания и медицина твърдят, че като го намажеш, бебето не трябва да плаче. Само че на практика то се скъсва да реве, защото е разранено до кръв - напук на всички претенциозни, научни резултати. Сам се сещаш на кое ще повярвам - на тестовете или на очите си.
И познай кой носи спасението под формата на свинска мас. Леля Цана, която хвърля в див ужас лекарите, наричащи "цапане" използването на свинска мас. На такива лекари едно "здрасти" не казвам, когато ги видя на улицата. Сещаш се колко ценя мнението им.

Давай да спираме, че то се е видяло - няма да се разберем по този въпрос. Всеки да живее, както намери за добре. За много случаи може да си прав, но специално в този вече съм избрал на кое да вярвам.
цитирай
92. vmir - 91. tutankhamon661,
13.06.2012 18:59
Добре. Само за общоприетата процедура за доказване в случая да допълня, че това е, до което е стигнала цивилизацията за хилядолетия търсене на истината в подобни случаи, измъчвали всички поколения от появата на човешкия род до днес. Тази процедура е поверена на хора, отговорни да я използват така, че да бъде общодостъпна и представена с общоприети понятия и пресмятания, които я правят лесно проверима. Процедурата позволява да се открие какво е игнорирано или преувеличено, за да се подкрепи неверно твърдение. Когато някой неоснователно претендира, че получава резултати по нея за да продава боклуци, той е уязвим да плаща за лъжата или за заблудата си. Съществуват безброй правозащитни и какви ли не организации, адвокати и агенции, които мечтаят да одерат кожите на кожодерите и не биха се поколебали, ако всичко беше така, както в желанието си да вземат акъла на другите, някои го представят.
цитирай
93. gotzageraskov - Относно коментар № 71
14.06.2012 13:46
Трябва да се поправя (след като снощи ме поправиха) :
1. Вместо 3002 да се чете 3000
2. Вместо 30 да се чете
Останалото си е така.
цитирай
94. gotzageraskov - За сведение
14.06.2012 13:57
Дядо ми е пушел по една кутия, но от 100 цигари. Умрял е от БЮРГЕР доста преди баща ми да се ожени. Баща ми пушеше горе-долу по толкова до 55-годишна възраст, когато проф. Драгойчев му постави условие да избере между пушене и операция. Избра второто. Живя до 70год. и стана първият мъж в нашия род, прехвърлил 58-годишната граница.
А в същност кои са болестите, от които страдат САМО непушачи? За сега се сещам само затези, присъщи единствено на деца в кърмаческа възраст.
цитирай
95. gotzageraskov - Преди години срещнах твърдение, че само непушачи боледуват от алцхаймер
14.06.2012 14:16
kass написа:
Нито един пушач не е заболял от болестта на Паркинсон...
Сега остана и да си изберем от каква болест да се разболеем :)))...

Оказа се, че боледуват ПРЕДИМНО непушачи, защото болестта се развива във възраст, каквато малко пушачи достигат. Една позната, която работеше в онкологията, твърдеше, че алкохолиците не боледували от рак. По-късно се разбра, че тя поработва там допълнително на съвсем немедицинска длъжност. А в рода си имам алкохолик, който умря от рак. ОТ къде точно е статистиката за паркинсона?
цитирай
96. gotzageraskov - И мен ме интересуват фактите
14.06.2012 14:22
анонимен написа:
ИНТЕРЕСУВАТ МЕ ФАКТИТЕ,А ТЕ КРАСНОРЕЧИВО ДОКАЗВАТ,ЧЕ ..."ГРОБИЩАТА СА ПЪЛНИ С НЕПУШАЧИ!"

Те какво казват за пушачите, че са безсмъртни ли?
цитирай
97. gotzageraskov - http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4882851#.T9he6LyNti4.svejo
14.06.2012 14:32
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4882851#.T9he6LyNti4.svejo
цитирай
98. tutankhamon661 - Дядо ми е пушел по една кутия, но от ...
14.06.2012 21:23
gotzageraskov написа:
Дядо ми е пушел по една кутия, но от 100 цигари. Умрял е от БЮРГЕР доста преди баща ми да се ожени. Баща ми пушеше горе-долу по толкова до 55-годишна възраст, когато проф. Драгойчев му постави условие да избере между пушене и операция. Избра второто. Живя до 70год. и стана първият мъж в нашия род, прехвърлил 58-годишната граница.
А в същност кои са болестите, от които страдат САМО непушачи? За сега се сещам само затези, присъщи единствено на деца в кърмаческа възраст.


Оказа се, че боледуват ПРЕДИМНО непушачи, защото болестта се развива във възраст, каквато малко пушачи достигат. Една позната, която работеше в онкологията, твърдеше, че алкохолиците не боледували от рак. По-късно се разбра, че тя поработва там допълнително на съвсем немедицинска длъжност. А в рода си имам алкохолик, който умря от рак. ОТ къде точно е статистиката за паркинсона?





За една болест казваш, че е САМО за пушачи.
Kass дава пример, а ти уточняваш ПРЕДИМНО непушачи.

Доста пристрастно, а оттук и некоректно тълкуване. Иначе казано: различен аршин. Tака се правят грешките и тръгват самозаблудите.


А следното;

" ... защото болестта се развива във възраст, каквато малко пушачи достигат ..."

Недоумявам как изобщо си го написал! Доста се самозалъгваш, ако го вярваш сериозно. Не хиляди, а милиони са примерите за дълголетни пушачи и рано починали непушачи. Абсурдно е да ми излизаш с номера, че едните живеят по-дълго.

Явно при теб работата опира до онова, което ти харесва да мислиш. Наивно!
цитирай
99. tutankhamon661 - 96. gotzageraskov - И мен ме интересуват фактите
14.06.2012 21:30
gotzageraskov написа:
анонимен написа:
ИНТЕРЕСУВАТ МЕ ФАКТИТЕ,А ТЕ КРАСНОРЕЧИВО ДОКАЗВАТ,ЧЕ ..."ГРОБИЩАТА СА ПЪЛНИ С НЕПУШАЧИ!"

Те какво казват за пушачите, че са безсмъртни ли?



Коментарът по-скоро подиграва вашата склонност да се представяте за безсмъртни. Не познавам пушач, който да се мисли за такъв, но включително и твоите коментари личи измамната убеденост, че ще живеете по-дълго. Баща ми направи същата грешка. Вече го няма.

Hе знам някой да е доживял дълголетие благодарение на въздържанието, докато за обратното имам доста примери.
цитирай
100. lightsaber123 - Абсолютно съм съгласен със статията
17.06.2012 13:23
Пушачите умират на 50-90 години, непушачите умират на 50-90 години. Няма гаранция, че ако пушиш ще си отидеш по-рано от този свят, нито пък ако не пушиш. Няма значение какво правиш - явно е до ген - когато трябва пада ти керемида на главата от 5-ия етаж и всичко свършва. Отказвал съм цигарите за по 8 месеца, а последния път - 6 години. Обаче съм устроен така, че мисля повече никога да не ги отказвам. Просто съм се поддал на масова психоза. Фармацията и част от медицината са мафия. Отиваш на лекар, той те тъпче с химикали. Решил съм когато се случи да се разболея от нещо - вече ще отивам на лекар само да ми постави диагноза и дотук ще бъде неговата роля. По-нататък съм аз (отклоних се от темата, съжалявам :))) Не мога да си представя, след като се нахраня както трябва, да не запаля една цигара - това ми е най-вкусната цигара.
цитирай
101. tutankhamon661 - 101. lightsaber123 - Абсолютно съм съгласен със статията
18.06.2012 10:32
lightsaber123 написа:
Пушачите умират на 50-90 години, непушачите умират на 50-90 години. Няма гаранция, че ако пушиш ще си отидеш по-рано от този свят, нито пък ако не пушиш. Няма значение какво правиш - явно е до ген - когато трябва пада ти керемида на главата от 5-ия етаж и всичко свършва. Отказвал съм цигарите за по 8 месеца, а последния път - 6 години. Обаче съм устроен така, че мисля повече никога да не ги отказвам. Просто съм се поддал на масова психоза. Фармацията и част от медицината са мафия. Отиваш на лекар, той те тъпче с химикали. Решил съм когато се случи да се разболея от нещо - вече ще отивам на лекар само да ми постави диагноза и дотук ще бъде неговата роля. По-нататък съм аз (отклоних се от темата, съжалявам :))) Не мога да си представя, след като се нахраня както трябва, да не запаля една цигара - това ми е най-вкусната цигара.



Това е само един от начините, по които опитват да ни заблудят.

Цигарите, дори да не са полезни, със сигурност не са толкова вредни, колкото ги описват. В същото време опитват чрез всевъзможни лъжи да ни набият в главите, че е нормално да ходиш без причина на лекар. Викат му "профилактичен преглед", който сам по себе си не е лошо нещо, но обиковено върви с разни "здравословни" препоръки и "още по-здравословни" химикали - те съвсем истински ще те разболеят.

Да не говорим за шумно рекламиpаното вегетарианство - една от най-коварните и подли лъжи. Човешкият организъм се нуждае от вещества, които не се намират в нито едно растение - признато от самата д-р Емилова. Въпреки този факт продължават да ни будалкат, че месото е вредно.

Който иска, нека се хваща! Hе и аз.
цитирай
102. kass - :))))
20.06.2012 11:32
gotzageraskov написа:
kass написа:
Нито един пушач не е заболял от болестта на Паркинсон...
Сега остана и да си изберем от каква болест да се разболеем :)))...

Оказа се, че боледуват ПРЕДИМНО непушачи, защото болестта се развива във възраст, каквато малко пушачи достигат. Една позната, която работеше в онкологията, твърдеше, че алкохолиците не боледували от рак. По-късно се разбра, че тя поработва там допълнително на съвсем немедицинска длъжност. А в рода си имам алкохолик, който умря от рак. ОТ къде точно е статистиката за паркинсона?


Не е заради възрастта...
http://health.actualno.com/news_111897.html
цитирай
103. tutankhamon661 - 103. анонимен
07.07.2012 16:27
анонимен написа:
Чувствам болка и задух от дима. Често - сърцебиене. Човек без психически проблеми и стрес съм. Пушех доста за няколко години, спортувах преди, по време на, и след - разлика в изпълнеието ми имаше, клоняща към по-зле (кашлица, сърце и задух) през пушаческите ми периоди.
Медиите и докторите се увличат и грешат Много, факт, но част от веществата са сто на сто канцерогенни. Само от имената на съставките си личи даже ;]
Практически приемът на кислород намалява по време на пушенето, и самопочистващият механизъм на дрововете се изтощава от катрана (и какво ли още не вероятно). Сякаш нямам нужда от източник на информация за да усетя физически, че това е факт. Познавате ли дете, което харесва миризмата на цигарения дим? Замайвала ли ви се е главата в някоя кръчма с мама и тати от дима.. ич ми не трява доказателство, за да знам, че изпитвам болка от проклетия дим. И не ме разбирай погрешно - копнея за шибаната цигарка всеки ден. Чувствам се добре физически обаче, като последствие от спирането.

цитирай
104. tutankhamon661 - 104. анонимен
07.07.2012 16:29
анонимен написа:
В тоя ред на мисли - ти си видял си очите си, че свинската мас прави чудеса, а корпоративната химия на Джонсън вреди. Видях с очите си дискомфорта и дихателните затруднения, които изпитах. Целта ми не е да те плюя, но не харесвам крайности. Тонове пушачи ще живеят мега дълго и качествено, но - това категорично не прави всички равностойно неподатливи на дима, нито пък го прави тотално 6езвреден. Да го адресираме от природна гледна точка - хората са правени да дишат единствено и само въздух все пак. Пушенето на цигари е като пиенето на кока кола в тоя ред на мисли - нелогично и противоестествено. Амин ;]



Не обърна ли внимание, че аз казах същото - крайностите са вредни.

Пиенето на Кока-Кола е противоестествено?! По каква логика?
цитирай
105. kudran - Много хубаво.
10.07.2012 18:18
Още като почнах да чета, разбрах, че напълно съвпада с моето мнение. Не за това, че съм заклет пушач, а защото разсъждаваш много реалистично. Пожелавам ти да продължаваш да пишеш със същия дух. Но защо коментарите на тази и на много други теми, които засягат пряко скучния ни живот, се представят изкривени от "медиите".
цитирай
106. tutankhamon661 - 105. kudran - Много хубаво.
12.07.2012 14:09
kudran написа:
Още като почнах да чета, разбрах, че напълно съвпада с моето мнение. Не за това, че съм заклет пушач, а защото разсъждаваш много реалистично. Пожелавам ти да продължаваш да пишеш със същия дух. Но защо коментарите на тази и на много други теми, които засягат пряко скучния ни живот, се представят изкривени от "медиите".



Защото зависи кой плаща. Hе всички са такива, но добрите са малцинство - това определя много неща.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tutankhamon661
Категория: Други
Прочетен: 5664351
Постинги: 296
Коментари: 13809
Гласове: 59857
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031