Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2018 11:14 - 9 опасности за живота ви
Автор: anatoli1606 Категория: Новини   
Прочетен: 1856 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image






9 опасности за живота ви
Изразът „да се удавиш в чаша вода” има своите основания.

Не се и замисляме колко опасни могат да бъдат някои неща, които смятаме за абсолютно безопасни.  Оказва се, че човек може да се самоубие с... вода. И за това въобще не е нужно да се дави! Смъртната опасност е в дозата...

СЛЪНЦЕ

Смъртоносна доза 8 часа под палещите слънчеви лъчи. 

Един безоблачен юлски ден, прекаран под египетското слънце, без слънцезащитни средства върху кожата, може да се окаже последният в живота ви.  Достатъчно е да стоите между 2 и 8 часа на слънце, за да получите топлинен удар. Първо се появяват слабост, главозамайване, главоболие, шум в ушите. След това температурата ви ще се покачи докъм 42 єС, след което ще ви прилошее, пулсът и дишането ви ще се учестят, ще започнете да бълнувате, кръвното ви налягане ще спадне и ще изгубите съзнание.

НИКОТИН

Смъртоносна доза 94 цигари наведнъж.

Абсолютно независими от никотина и издръжливи на отрови плъхове обикновено умират от дози никотин от порядъка на 50 мг на килограм живо тегло. Според най-нови изследвания за човека този показател е много по-нисък и се колебае от 0,5 до 1 мг на килограм тегло. За да се стигне до летален изход, жена с тегло 57 кг трябва да приеме наведнъж 57 мг никотин. Като имаме предвид, че в една по-лека цигара се съдържат 0,5 мг, тогава за същата жена смъртоносната доза е 114 цигари. Половин стек, изпушен наведнъж, може без проблем да доведе до смърт. 

АЛКОХОЛ

Смъртоносна доза 3 бутилки водка.

Промилът е една хилядна част от каквото и да било (не е задължително да е от алкохол!). Ако говорим за алкохола обаче, то 1 промил алкохол в кръвта означава, че във всеки литър кръв се съдържа 1 мл чист алкохол. Чистият алкохол – това не е водката без безалкохолното, а нещо умозрително, по-силно даже от спирта. Така например в 0,5 л водка има около 200 мл чист алкохол. 

Ако 75-килограмов здрав мъж изпие този половин литър, в неговата кръв те ще се превърнат в около 2,5 промила, което се квалифицира като сериозно опиянение. За смъртоносна концентрация на алкохол в кръвта се смятат 5–6 промила, тоест 400–450 мл изпит чист алкохол. Това е около 1–1,5 л водка (при условие че пиещият не ги повърне).

МУЛТИВИТАМИННИ ПРЕПАРАТИ

Смъртоносна доза 5000 таблетки на денонощие.

Витамините също могат да бъдат опасни за живота. Има такова понятие „хипервитаминоза”, тоест ако авитаминозата означава недостиг на витамини в организма, то хипервитаминозата е точно обратното – излишък. За организма и двете са крайно нежелателни. Например последиците от предозиране на витамин А са главоболие, световъртеж, задух, учестен пулс, загуба на съзнание и дори гърчове. 

Предозирането на витамин В1 води до дисфункция на черния дроб и бъбреците; на витамин В12 до учестяване на пулса, по-бързо съсирване на кръвта; на витамин Д2: слабост, жажда, повръщане (с бълване), треска, повишено артериално налягане, затруднено дишане, забавяне на пулса. Излишъкът на витамин Е в организма може да провокира нарушение на метаболизма, тромбофлебит, некротичен колит (бъбречна недостатъчност, кръвоизлив в очната ретина, хеморагичен инсулт).

Но все пак витамините са повече полезни, отколкото вредни. Трябва да приемете докъм 5000 таблетки на ден от витамин А или D, за да се появи опасност за живота ви. При това за много кратко време, та организмът ви да няма възможност да ги елиминира с урината. 

СОЛ

Смъртоносна доза 250 г на едно ядене.

Правени са опити с плъхове, които доказват, че 3 г сол на килограм живо тегло могат да умъртвят животните. Тоест 1/5 част от обикновен пакет сол (от 1 кг) гарантира летален изход. Друг е въпросът, как тези 200 г ще бъдат консумирани. Ако е наведнъж, човекът, който го прави, едва ли би оживял. Заради излишъка на сол в кръвта кръвното налягане рязко ще се повиши (което само по себе си вече е достатъчно опасно!). Но това не е всичко – очаквайте това да бъде съпроводено от сериозни отоци (1 г натриев хлорид води до задържане на 100 мл течност в организма). Но най-опасни са отоците в мозъка и в белите дробове, в резултат на които именно настъпва и смъртта. 

КОФЕИН

Смъртоносна доза 150 силни кафета еспресо, изпити наведнъж.

Пак за плъховете смъртоносната доза кофеин е доказано, че е 192 мг на 1 килограм живот тегло. В зависимост от теглото и индивидуалната възприемчивост към кофеина за човека тази цифра варира от 150 до 200 мг. Така че усреднената смъртоносна доза за нас ще е 12 г кофеин. Силното и истинско еспресо, чиято родина е Италия, напомня за глътка адреналин – в стандартното количество от 30 мл се съдържа доста кофеин – около 100 мг. Така че 150 чашки такова кафе (общо 4,5 л) са достатъчни, за да умъртвят човек. 

ВОДА

Смъртоносна доза 8–10 л за един ден.

Казват, че на всеки 1000 приети с храната калории трябва да се изпива по 1 л вода. Един градски жител приема средно 2000–2500 калории на ден. Около литър течност човек получава с храната. Здравословната норма налага да се изпиват 1,5–2 л вода на ден. Предозирането й 3 до 4 пъти може да доведе до т. нар. отравяне с вода или водна интоксикация, която се изразява в нарушение на водно-солевата обмяна в организма. 

Бъбреците просто не успяват да изведат от организма приетото свръхколичество течност, концентрацията на сол намалява рязко и водата започва да запълва вътреклетъчните пространства. В резултат на всичко това се стига до оток в мозъка, в белите дробове и до смърт. При случаите на отравяне с вода с летален изход, които са известни на медицината досега, хората са изпивали не по-малко от 7 л вода на 1 денонощие. Ако искате да се самоубиете, просто изпийте 7–8 л вода и...

ЕЛЕКТРИЧЕСТВО 

Смъртоносна доза повече от 0,1 ампера.

За сведение напрежението на електрическия стол, който все още е актуален в минимум шест американски щата, е от 1700 до 2400 волта, а силата на тока – до 6 ампера (опасни за живота са дори само 0,1 ампера!). Прилагат се два разряда с продължителност 20 секунди до минута всеки. Ако всичко се случва според регламента, осъденият на смърт губи съзнание за 1/240 част от секундата и практически умира моментално. Битовото електричество е също опасно. На теория, ако вземете с мокра ръка дълъг пирон и го пъхнете в контакта, където напрежението е 220 волта, ще получите разряд на тока със сила до 0,1–0,2 ампера. След 1–3 секунди дишането ви ще се парализира, сърцето ще спре и... край с вас. 

КОМАРИ

Смъртоносна доза 500 000 ухапвания.

Женският комар, който средно тежи 2,6 мг, може да изсмуче кръв, колкото два пъти теглото си, тоест около 5 мг или 0,005 мл. Кръвта е около 7% от общата маса на човешкото тяло. В тялото на средностатистически мъж има около 5 до 5,5 л кръв. Човек може да загуби до 15% от кръвта си, без това да навреди на здравето му, но едновременната загуба на 2–2,5 л се смята вече за смъртоносна. Така че ако, докато си се разхождате из гората, ви ухапят половин милион женски комара наведнъж, със сигурност ще умрете. 

А това знаехте ли го?!

Седнал е по-добре

Белгийски учени констатирали, че когато мъжете уринират прави пред тоалетната чиния, те се освобождават само от 1/3 от съдържанието на пикочния мехур. Специалистите препоръчват и мъжете, и жените да уринират седнали, с положени на коленете лакти. Тази поза благоприятствала изпразването на пикочния мехур. 

На вълните на радостта

Отдавна е известно, че определени цветове могат да стимулират активността на отделни органи на човешкото тяло и да подобрят душевната ни хармония. 
Така например жълтият цвят ни настройва на радостна вълна и влияе положително на психическото ни състояние. Затова през лятото обличайте повече жълти дрехи.

Диетичното прясно мляко

Чаша нискомаслено прясно мляко, изпита сутрин, ще ви държи сити през целия ден. Австралийски учени твърдят, че обезмасленото прясно мляко, изпито сутрин, притъпява чувството на глад. В сравнение с плодовите сокове млякото засища по-добре. Хората, които сутрин изпиват чаша мляко, на обяд приемат с по 50 калории по-малко (или почти с 9% по-малко количество храна).
Учените предполагат, че млякото засища заради високото съдържание на белтъчини в състава си и благодарение на лактозата, заради която тази напитка може да регулира апетита по начин, че да не преяждаме на обяд. 1 чаша прясно мляко осигурява 16% от ежедневната необходима доза белтъчини.



Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anatoli1606
Категория: Бизнес
Прочетен: 3053139
Постинги: 731
Коментари: 1484
Гласове: 348
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031