Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2012 17:42 - Иран има самодостатъчна икономика
Автор: achoachev Категория: Политика   
Прочетен: 2860 Коментари: 3 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
         image

            Световната икономика се превръща в глобална. Но това не елиминира националните различия. Всяка страна има свои собствени характеристики, в зависимост от исторически реалности, степента на развитие. Икономическите модели се конкурират помежду си. Наскоро група руски учени, политици и икономисти  пътуваха до Иран. Въпреки международните санкции, страната продължава да се развива бързо.

 

            За това разсъждава Генералния  директор на Института за външно политически изследвания и инициативи (ИНВИССИН)  в Русия  Вероника Крашенинникова.

 

            - Въпреки санкцията на НАТО, Иран поддържа силен икономически растеж. Защо се случва това?

image

 

            - Първото нещо, което те впечатлява при пристигането си в Иран  е огромната разлика между възприемането на страната, които сте си изградили   въз основа на публикации в медиите и реалността . Не само западните медии, но и руската преса активно препредава посланията на  Вашингтон, като по този начин служи на американския интерес.

 

            Второто нещо, което се забелязва - Иран е създал една социално-политическа и икономическа система, която наистина работи. Освен това, иранският режим е за пример на другите държави в региона. Поради това режимът е особено неприемлив за САЩ. За американцитъе е по-изгодно САЩ да  разпространяват  в  района системата на Турция със стабилните си отношения на сътрудничество с Вашингтон и членство в НАТО.

 

            Изненадващо е ,че  при тези санкции  страната живее и работи,като на битово ниво в домакинствата нищо не се забелязва. Иранците са успели  да създадат самостоятелна система, независима от основните параметри на Запада. И санкциите действително са стимулирали вътрешното развитие, търсенето на собствените си икономически и технологични решения. В някои отношения санкциите стимулират модернизацията на страната и сметките на  Запада в това отношения са дълбока илюзия. Въпреки че, разбира се, банковите санкции сериозно  възпрепятстват нормалното протичане на външноикономическата дейност.

 

            - Как  иранците живеят сега?

 

            - Живеят подобно на много други хора по света ,като  всяко семейство -с радости и тревоги. Когато сте в Иран забравяте, че най-често срещаната дума по отношение на Иран  е "война". Това отсъства в ежедневието . Хората живеят с ясна ориентация към бъдещето: изграждат  къщи, засаждат  дървета, обработват градините. В Техеран има много паркове които са   добре поддържани и гражданите  прекарват там  времето си: за обяд, вечеря ,постилат одеала на тревата - и е готов за пикника.

 

            У хората  се чувства спокойна, сдържана, но непоколебима увереност: вие разбирате, че ако е необходимо, те  като един ще застанат в защита на своята страна.

 

            Иран днес  много прилича на Съветския съюз около 1970 г. На първо място обособено социалната ориентация на държавата. На второ място, липсата на значително разслоение в обществото. Всички автомобили са от един и същ тип - местни марки, изработени по лиценз и "Пежо". За  един ден ти ще видиш на улицата не повече от десетина скъпи коли. Богатият слой на обществото не иска да се показва прекалено явно и да  демонстрира  благополучието  си.

 

            След  посещението на многото  по брой и изящно декорани  дворци на шаха отидохме да видим къщата на Имам Хомейни, лидер на Ислямската революция и Върховен ръководител на страната 1979-1989. Цялата къща се състои от  двор  с размери пет на пет метра, където лидерът се е разхождал и две стаи. В едната - диван, маса и стол, стар телевизор и няколко портрета на членовете на семейството. А зад завесата - спалня. Знаете ли за какво говори това? За служенето на хората, спартански начин на живот и отхвърляне на материалното.

 

            - Какво кара икономиката на Иран да изнася   селскостопански продукти?

 

            - Да, качеството на продуктите в Иран е поразително: млякото мирише на селското, плодове, ароматни натурални сокове. Това е резултат от липсата на глобални корпорации в страната, които всичко  свеждат  до един вкус. Досега Иран е успял да  избегне това: има продукти с високо качество и евтини.


Алексей Беев,

ТПП-Информ

http://tpp-inform.ru/analytic_journal/2335.html

 



Тагове:   криза,   иран,   финанси,   долар,   сащ,   икономика,


Гласувай:
3


Вълнообразно


Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - Като ги намачкат САЩ,
26.07.2012 18:23
и те ще станат като другите... Как така ще просперират без да са им разрешили. Те питали ли са американската администрация, някой разрешил ли им е. Как така без да питат. То ако можело така, всички щяха да са проспериращи... Че от какво ще се издържат тогава гладните американци. Я да се спират, че...!
цитирай
2. achoachev - и те ще станат като другите. . . Как ...
27.07.2012 11:44
azop написа:
и те ще станат като другите... Как така ще просперират без да са им разрешили. Те питали ли са американската администрация, някой разрешил ли им е. Как така без да питат. То ако можело така, всички щяха да са проспериращи... Че от какво ще се издържат тогава гладните американци. Я да се спират, че...!

Този път няма да им се отвори парашута на янките!
цитирай
3. gpjprim - Мечта
16.01.2014 13:41
Мечтая и нашата държава да се върне към този спокоен и градивен начин на
живот.Бих дала живота си да могат децата и внуците ни да имат истинското
и смислено съществуване, а не кошмара, в който ние живеем.
цитирай
Търсене

Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031