Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2015 10:30 - ЗА АБСУРДА “СВОБОДЕН ПАЗАР В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО”
Автор: alexiev123 Категория: Политика   
Прочетен: 3197 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 20.06.2017 23:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
      В зарите на демокрацията голяма част от новите строители на държавата вярваха сляпо във всемогъществото на свободния пазар.  Според тях прилагането на принципите му във всяка сфера на обществения живот щеше да ни изведе от комунистическия застой и автоматично да ни приобщи към цивилизованите държави.   С тази нагласа беше започната реформата в здравеопазването, чрез която нашите демократи  унищожиха здравната система “Семашко”. Започнаха реформата, но не успяха да я довършат и сега, след 15 години, все още не могат да кажат накъде да се върви. Оттогава досега се натрупаха куп недостатъци и дори извращения, с които се чудим как да се справим.   За съжаление, на младите ни демократи не им беше ясно какво произтича от основополагащия принцип, че
здравните системи в цивилизованите държави са СОЦИАЛНИ И СОЛИДАРНИ.
И създадоха някаква непоносимо тракаща и пушеща машина, съставните части на която с времето се обезобразиха или от претриване, или от много луфтове.   Не можеше да се случи друго, защото в самата си основа реформата беше сбъркана. Бяха положени грандиозни усилия, за да се създаде “свободен пазар” на здравните услуги с всичките му характеристики като търсене, предлагане, конкуренция и др.   Но. Какво се получава, ако приложим принципите на солидарност и социалност към свободния пазар, и обратно - някои от принципите на свободния пазар към здравната система?   Някой да е виждал някъде и някога свободен пазар, в който стоки и услуги да се получават на солидарен и социален принцип?    Да сте чували как срещу документ, че си социално слаб, някой е готов да ти продаде пералня за 50, вместо за 500 лева?   Да сте чували на свободния пазар да се говори за “равен достъп” до стоките и услугите?   На свободния пазар цените се определят според търсенето – някой да е чул за повишаване цената на здравна “услуга”, защото търсенето й се е повишило?   Да сте чули за понижаване на цена на лечение, защото заболяването е рядко и тази “услуга” не се търси?   На свободния пазар има изискване потребителят да бъде правилно информиран и да има свободен избор дали да ползва стоката или услугата. Но болният не е информиран да реши сам от какво има нужда – това решава медицинското лице, към което се е обърнал. Каква информираност, каква свобода на избора?   На свободния пазар производителите винаги се стремят да повишат търсенето на продукта (стока или услуга), който предлагат.  Кой е “производителят” на здравните услуги? Медицинските работници, нали? В техен интерес е да има голямо търсене на услугите им.  Не беше ли закономерно тогава да се окаже, че от българския народ по-болен на света няма?   Още много противоречия и несъответствия мога да изброя за доказателство, че превръщането на здравеопазването в арена на свободния пазар беше пълна недомислица и дори невежество, но се надявам, че изброеното е достатъчно.   Съвсем накратко за заплащането - на свободния пазар всеки плаща от джоба си и според възможностите си.  В здравеопазването обаче действа хуманният солидарен принцип – всички плащат еднакъв процент от доходите си, а парите се използват от нуждаещите се (пропускам подробностите като например тази, че доходите са различни).   Ако тук някой се сеща за комунизма – прав е. :)   В цивилизованите капиталистически държави, към които искаме да принадлежим, здравеопазването е сфера, в която държавата се стреми към комунизъм!
Да, към комунизъм. 
За разлика от нас обаче, те вървят към него от крайността на свободния пазар на здравните услуги, при който социално слабите умират или се инвалидизират много рано, защото нямат пари да платят лечението си.    В солидарните системи не би трябвало да се говори за икономическата справедливост “ако плащаш повече, получаваш повече” – тя е изключена по принцип, защото цивилизацията, към която принадлежим, е хуманна - приели сме, че животът и на бедния, и на богатия са с еднаква ценност и имат еднаква стойност.     Това е, което не знаеха и не можаха да преценят първите строители на демокрацията у нас - фундаментът на здравеопазването ни не трябваше да се пипа.
  Защото във всички цивилизовани страни държавата се старае да поеме изцяло грижите и отговорността за здравето на гражданите си, а не да я прехвърля към частни или "независими" институции.     



Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alexiev123
Категория: Политика
Прочетен: 902099
Постинги: 830
Коментари: 592
Гласове: 649
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031