Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2012 19:00 - Баница със сирене
Автор: nicko Категория: Рецепти   
Прочетен: 3209 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 10.02.2012 19:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Предполагам всеки от вас има предпочитания относно приготвянето на тази страхотна българска класика. Ето това е моя вариант:

Продукти:
1 пакет листи за баница
300-400 гр сирене
маргарин
1 кофичка кисело мляко(500 гр)
3 яйца
сол
олио

Приготвяне:
Избираме подходяща кръгла тава(ще разберете защо точно е кръгла). Намазваме дъното добре с олио. Слагаме първите два листа и оставяме краищата им да стърчат от тавата. Върху тях - малко маргарин(2-3 загребвания с пръста, не много) и парченце от сиренето натрошено на ситно(бучка с размер 5х5см горе-долу). След това слагаме още два листа, но така, че ръбовете които стърчат да не съвпадат с тези на долните. Започва да се получава нещо като ветрило от листите които стърчат навън от тавата. Отново маргарин и сирене в същите количества. Поставяме нов пласт от два листа продължавайки да ги поставяме така, че да се разминават с долните. Всеки пласт се притиска добре към предния(не се притеснявайте, баницата ще се надигне след това) Това повтаряме до момента в който сме използвали приблизително половината листи. Тук идва тайната която прави баницата много пухкава. Обърнете(сгънете) стърчащите краища навътре към тавата. Отново 2 листа, сирене и маргарин и продължаваме да редим както е описано по-горе(като ветрило) до момента в който ни останат само 4 листа. Сгъваме стърчащите краища навътре върху самата баница за втори път. Натрошаваме малко сирене и добавяме маргарин. Поставяме 2 цели листа отгоре, краищата на които вече се режат. Отрязаните краища и другите два цели листа натрошаваме на много ситно върху баницата. Яйцата разбиваме в купичка заедно с киселото мляко и 1 ч.л. сол. Нарязваме баницата на желаните по форма и големина парчета с остър нож, леко "напръскваме" с олио и разстиламе заливката върху нея така, че да покрие навсякъде. Печем на 250 градуса до придобиване на приятен златист цвят.



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Нико много си сладък :)
10.02.2012 19:37
Нико много си сладък :)
цитирай
2. анонимен - Нико:)))
10.02.2012 20:04
ей точно такъв вариант не бях правила-интересуват ме марката на
корите каква да бъде?!а,и на каква температура и колко трябва да се
пече:))
цитирай
3. nicko - Такааа :)
10.02.2012 20:12
Корите според предпочитанията. Каквито ползваш по принцип, такива ползвай и сега. Аз лично ползвам "Фамилия"(подчертавам - не е реклама). Температурата 250, тавата на дъното на фурната(последните няколко минути може да се пусне само отгоре за да се позапече повече заливката). Времето около 20-30 минути по принцип. Всяка фурна е различна и всеки котлон е различе дори да са на 1 производител, заради това се ограничавам в даването на време. Нещата се правят докато са готови :) В случая - приятен златист загар по краищата на баницата и по самата поливка :)
цитирай
4. martina2010 - :):):):):)
14.02.2012 18:23
Хубава рецепта. Ами да ни е сладко.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nicko
Категория: Рецепти
Прочетен: 90810
Постинги: 26
Коментари: 51
Гласове: 67
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031